Talous

Mainos

Kasvavat budjetit lupaavat lihavampia aikoja puo­lus­tus­teol­li­suu­del­le

Talous 21.3.2017 3:01 | Päivitetty 21.3.2017 3:22
STT

Kasvavat puolustusbudjetit maailmalla ja odotuksissa olevat mittavat lähivuosien hankinnat Suomessa lupaavat kasvua suomalaiselle puolustusvälineteollisuudelle.

Alan etujärjestön PIA:n hallituksen puheenjohtajan Olli Isotalon mukaan puolustusbudjettien kasvulla maailmalla on ehdottomasti positiivinen vaikutus suomalaiselle puolustusvälineteollisuudelle.

Hänen mukaansa vientikauppoja suurempi vaikutus on kuitenkin tulossa olevilla suurilla puolustusvoimien hankinnoilla, kuten hävittäjähankinnoilla.

Isotalon mukaan kyselyt ja aktiivisuus maailmalta ovat lisääntyneet. Hankintaprosessit alalla ovat kuitenkin pitkiä ja tämän takia kysynnän kasvu ei vielä näy kovin konkreettisesti alan liikevaihdossa ja tilauksissa. Hän ennakoi, että tilauksissa vauhdittumista alkaa näkyä pikku hiljaa.

- Ensi vuonna voi alkaa jo näkyä merkkejä tilauspuolella, Isotalo sanoo.

Yksittäisillä projekteilla iso merkitys

Suurin pelaaja Suomen puolustustarviketeollisuudessa on selvästi Patria, joka haukkaa ison osan alan viennistä. Isotalon mukaan suomalaisen puolustustarviketeollisuuden liikevaihto on noin 700 miljoonaa euroa. Tähän sisältyy muun muassa Patrian panssariajoneuvoja, Nammon ampumatarvikkeita sekä Sakon kiväärejä.

- Ohjelmistojen osuus on alalla kasvanut huomattavasti, Isotalo huomauttaa.

Isotalo arvioi, että puolustusvälineteollisuuden kasvu voi lähivuosina olla vauhdikasta. Vaikka puolustusbudjetit maailmalla kasvavat, niin Isotalon mukaan kysyntä ei ole "räjähtämässä käsiin". Hän muistuttaa, että Suomessa puolustusvälineteollisuus on kooltaan pientä ja yhtiöiden kannalta isompi vaikutus on usein onnistumisella yksittäisissä projekteissa.

- Esimerkiksi Patrian kohdalla yhden vaunukaupan osuus voi olla kymmeniä tai periaatteessa jopa satoja miljoonia euroja, Patrian toimitusjohtaja Isotalo huomauttaa.

"Tapauskohtainen harkinta aina"

Puolustusministeriön erityisasiantuntijan Riikka Pitkäsen mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana puolustustarvikeviennissä Suomesta on ollut lievästi nouseva trendi vientilupatilastojen perusteella. Viennissä on kuitenkin erittäin suuria vuosittaisia eroja.

Puolustustarvikkeiden vientiin tarvitaan aina valtioneuvoston tai puolustusministeriön lupa. Luvat saaneiden kauppojen toimitukset toteutuvat usein vasta seuraavina vuosina. Esimerkiksi 2015 vientilupia myönnettiin vajaalla 380 miljoonalla eurolla, mutta vientiä toteutui vain vajaalla 100 miljoonalla eurolla. Vuosittaista vaihtelua kuvaa, että 2015 vienti oli yli puolet vähäisempää kuin kahtena edellisenä vuonna.

- Heti jos jollakin yrityksellä on iso yksittäinen kauppa, se näkyy viennin kohdistumisessa ja euromäärissä, Pitkänen sanoo.

Hänen mukaansa tilastot viime vuoden viennistä eivät ole vielä valmistuneet, mutta vientilupia haetaan yleensä noin 250-350 kappaletta vuosittain. Esimerkiksi viime vuonna lupahakemuksista hylättiin Pitkäsen mukaan 5-10 kappaletta.

- Merkittävä osa vientiluvista on väliaikaisia vientilupia. Ne ovat esittely- tai testilupia, joissa tuote palaa Suomeen, Pitkänen sanoo.

Pakotteiden piirissä oleviin maihin puolustusvälineitä ei voi viedä, mutta muuten Pitkäsen mukaan ei ole olemassa mitään maalistaa maista, joihin puolustustarvikkeita ei saa viedä. Lupaharkinnassa käytetään EU-kriteeristöä.

- Se on tapauskohtainen harkinta aina, Pitkänen sanoo.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Suomalaista puolustusteollisuutta auttaisi myös se, jos kommunistit KRP:n johdossa eivät yrittäisi vainota ja kampittaa vientiä harjoittavia yrityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseessä ovat sotateollisuuden tuotteet. Esimerkiksi panssarivaunut ja aseet, joilla on tarkoitus tappaa ihmisiä. Pommit ja ohjukset, joilla vahingossa pommitetaan kaukana asuvien ihmisten koteja, sairaaloita ja kouluja. On äärimmäisen surullista, että talouskasvu nojautuu tämmöiseen teollisuuteen ja joku pitää hyvänä sitä, että maailmalla on enemmän kysyntää tämmöisille tuotteille.
Asiaa käsiteltäessä käytetäänkin puhtaampaa sanaa 'puolustusvälineteollisuus'. Puolustusvälineillä tapetaan ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahaton ei lähde lääkäriin

Ei kai tuo mikään uutinen enää ole.Lääkekorvauksien omavastuun noustessa yksikertaisesti ei ole varaa lääkkeisiin,koskee... Lue lisää...
paksu pertta

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image