Talous

IT-alan työttömyys on laskenut Pohjois-Pohjanmaalla ja muualla maassa

Talous 6.7.2017 11:15
Kaleva

IT-alan työttömyys on laskenut koko maassa viime vuoden toukokuun jälkeen 3,3 prosenttia. Tämä käy ilmi Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunnan tutkijoiden selvityksestä.

Eniten työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut yliopistotutkinnon tai ylemmän amk-tutkinnon suorittaneiden kohdalla. Tässä ryhmässä työttömyys on vähentynyt koko maassa 13 prosenttia. Pohjois-Pohjanmaalla vastaava luku on 25 prosenttia.

IT-tiedekunnan dekaani Pekka Neittaanmäen mukaan IT-alan yliopistotason koulutusta tulisi lisätä nopeasti.

– IT-alalla on 7000 yliopistotasoisen IT-osaajan pula. Alalle tarvittaisiin 8000 yliopistotasoisen IT-tutkinnon suorittanutta eri puolille maata. Työnhakijoita on vain alle tuhat, ja määrä on nopeassa laskussa niissä maakunnissa, joissa talouskehitys on ollut nopeinta, Neittaanmäki toteaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin alan työttömyyttä vuosina 2012–2017.

MAINOS

Kommentoi

Suomessa on noin 8000 työtöntä Insinööriä ja diplomi-insinööriä, joista noin puolet on IT alalla, eli 4000 työtöntä.
Jokaiseen avoimeen työpaikkaan tulee vähintään useita kymmeniä, jopa satoja, hakemuksia.

Korkeakoulutasoinen koulutus pitäisi puolittaa välittömästi, niin olisi tasapainossa kysyntään nähden.
Täydellisen ääliömäistä kouluttaa kalliilla ihmisiä suoraan kortistoon.

Olen alalla, hoitanut rekrytointeja, hakenut myös töitä ja tiedän kyllä mikä on tilanne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on sitä Akateemista Rasismia Tilasto-valheella väritettynä.
Tuttavapiirissäni on kymmeniä työttömiä iT-alan AMK-insinöörejä & Dippa-inssejä !
Koodareita kysytään, mutta HW puolen elektroniikka-inssejä ei niinkään paljon.
Auta armias, jos olet lisäksi +50 v. niin ikä-Rasismin takia syrjitään.
Yrityselämässä tarvitaan totaalinen näkoalamuutos mistä sitä työvoimaa saisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa menee paremmin kuin Nokian aikoihin, työpaikat on pienempiä 1-3000 henkilöä välillä ja isoin on kuitenkin Nokia!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kunYli 50 v yli 20 huippukokenut ei työllisty ei ole mitään tarvetta kouluttaa lisää. Kyse vain propagandasta, halvalla pitäisi saada vaikka yritykset takoo suuria voittoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli 50 vuotiaat IT ammattilaiset ovat haluttuja guruja parhaimmillaan!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se kokemus vaan osaaminen. 50-vuotias kokenut ja osaava koodaaja saa varmasti töitä ja tienaa palkkansa, mutta kun osaamattomat tuntuvat olettavan, että pelkästä kokemuksesta pitäisi maksaa yli 4000 euroa kuussa. IT-ala on muuttunut niin, ettei sielläkään ole tarvetta hanslankareille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Suomessa arvosteta yli 50-vuotiasta eikä kukaan järkevä yli 50-vuotias jää Suomeen leikiin "pellehermannia" !
Suomessa 50-vuotiasta joka omasta syystään on joutun työttömäksi josko paikan saa on yleismies "Juntunen" jota 25-30 vuotiaat pyöritää mennen tullen senkin varjolla tee sitä tai tätä "olet koeajalla".

Piilaaksoja on muualla ei Suomessa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt it-ala, milloin mikäkin ala olaan pulassa. Osajilla on "väärän muotoinen koululutus ?.Lähteekö tämä homma aina lapasesta ainuat jotka "hyötyy on koulutuksen tarjojat valtion rahoituksella totta kait" kun on saatu koulutukset kohdileen valmistumistodistus odotaa otajaa alalalla onkin laskusuhdanne ! Aikanaan it-alalle koulutautui valmistuneita rakennusalan insinöörejä työpaikan toivossa tuli it-lama oli rakennuspuolen- ja it-insinöörin tutkinto kädessä ! Ei ollut sitä työkokemusta kummaltakaan alalta !
Oma näkemykseni on että koulun tulisi taata alan työpaikka valmistunelle ja siihen tulisi työnantaja puoli mukaan ! Ei toki määräaikaista vaan aivan tessi mukaan mentäisi ! Sitä rahoitusta voisi tarjota nille työnantajille jotka tähän sitoutuu !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä työttömyydestä, paljonko on siivottu EGR-rahoituksen kautta piiloon orjatöihin? Moniko on vaihtanut alaa? Kuinka moni on oikeasti työllistynyt oikeasti alan töihin?
Onko pula oikeasti yhä alan guruista jotka tuottaa heti työantajalle rahaa, kuten on ollut koko ajan kun on puhuttu ICT-alan työvoimapulasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin on tapahtunut ja PYSYVIÄ työpaikkoja on vain yrittäjyys mihin kaikki alat nykyisin ajetaan. Juuri luin työpaikkojen muutos listaa iltalehdestä ja pohjois-pohjanmaa on eniten hävittänyt työpaikkoja!!!! Siitäpä pähkinä purtavaksi Oulun päättäjille IMAGOA nostaakseen OIKEA VETOVOIMA on työpaikat ei keskustan uudet ylikalliit asunnot!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

IT alan työttömyys on vähentynyt koko maassa 13 prosenttia. Pohjois-Pohjanmaalla vastaava luku on 25 prosenttia. Erittäin positiivista hyvä kehitys näkyy virallisissa tutkimus tilastoissa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan tavallisia koodareita tarvitaan. Valitettavasti riittävä looginen päättelykyky puuttuu suurelta-osalta alan opiskelijoista. Muistan omalta opiskelu ajalta, että yli puolella porukasta oli suuria vaikeuksia päästä perusohjelmointikursseista läpi vaikka meidän piti jo olla valikoitua väkeä. Opiskelupaikkojen lisääminen ei siis auta mitään, valmistuu vaan enemmän maisterita ja tippainssejä jotka eivät osaa ratkaista ohjelmointiongelmia. Työttömiksi kouluttaminen on hulluinta mihin yhteiskunnan rahoja voi käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pakko kyllä olla vastakkaista mielipidettä, ilmeisesti olet niitä onnekkaita jotka ovat työputkessa ja kuuntelee mitä muut työssäolevat koodarit sanovat. Itse tiedän monta koodaria joiden ongelmaratkaisukyvyt ja koodaustaidot hyvät mutta esim. työkokemus puuttuu, edes referenssityöt ei ole vakuuttaneet rekrytoijia koska heille on monta kertaa eri tavoin toivotettu että kunhan työkokemusta ja taitotaso on noussut niin sitten kannattaa laittaa hakemus, eli kehottiin kasvamaan muualla tuotavaksi ennekuin on kiinnostava.
Ainakin yksi tuttava on joutunut tuohon koulutuskierteeseen eli yritys pusertaa koulutusjaksolla koodarista ulos tarvittavan ja kun koulutus on lopussa niin todetaan ettei ole rahaa/projektia/<insert syy=""> palkata ja kohta on seuraava lämmittämässä penkkiä, koska koulutus on lyhyt ei ehdi saada syventäviä taitoja jolloin hakeudutaan seuraavaan "koulutukseen" jossa käy sama, näiden koulutusten jälkeen jonkin aikaan pääsee jopa työhaastatteluihin mutta kun ei ole työkokemusta niin kehoitetaan sitä hakemaan lisää.
Eihän opintojen aikana saada kuin perusteet ja ne jotka pääsevät tähän työputkeen ovat onnekkaita koska ovat sillä tasolla että tuottavuus on nopeasti tavoitettavissa.
Tekstistäsi huokaa läpi juurinkin se luullo että tavallisista koodareista on pula, ne rekrytään toisista firmoista, esim kaverin huokuttelemana. Oletko suositellut itse työtöntä kaveria firmaan missä olet töissä, tuskimpa koska varmaan kaikki kaverit on töissä ja se poruka työtön on muutenkin säälittävä kun ei saa mistään töitä koska hänellä ei ole sitä loogista päättelykykyä koska on työtön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on totta että töissä olevia kaverit huokuttelevat vaihtamaan työpaikkaa. Olen se pariskunnan työtön koodari vähällä työkokemuksella ja puolisoni on työssä oleva koodari. Arvatkaa kummalle kaverit ehdottelee "meidän firmassa olisi tilaa", ja kun minä laitan hakemuksen näihin firmoihin ja kerron näille kavereille niin saan vain mutinaa ja vihjailuja että kannattaa hakea ensin muualle että saan enemmän työkokemusta, se että pääsen näihin firmoihin työhaastatteluun, mutta sekin kuulostaa ns. pakkoystävänpalvelukselta.
Myös näkee selvästi tässä genressä että ne työssä olevat vaihtelevat firmoja ja harvoin kuulen että olisi palkattu tyyppi joka olisi ollut työtön, normaalisti tämä vaatii sitä vähintään 6kk "EGR-koulutusta".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, ilmeisesti vieläkin porukka luulee että pelkästään kouluttautumalla ja hommaamalla papereita taskuun työllistyisi. Substanssiakin pitää olla että ketään työnantajaa kiinnostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa kyllä ohjelmistoala vetää siinämäärin että nykyään saa valita työpaikan jos osaa edes etäisesti nykyaikaisia teknologioita. Palkkatasotkin ovat kivunneet samassa suhteessa kun osaajapula vaivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

133
Tornitalobuumi hirvittää arkkitehteja: ”Nostan hattua, jos joku pystyy suunnittelemaan hienon tornitalon”
76
Väyrynen jättää keskustan, palaa eduskuntaan kesäkuussa – "Ei enää mitään syytä edesauttaa sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä"
64
Valmet Automotive hakee mersujen tekijöitä rekkakiertueella – oululaiset innokkaimpia ja parhaimpia tulemaan töihin Uudenkaupungin autotehtaalle
53
Hulevesimaksut pysyvät ennallaan Oulussa – omakotitalossa asuva maksaa 22,50 euroa vuodessa
50
Manner luottavaisena kohti kuudetta liigafinaalia: ”Ottelun lopun ansiosta usko omaan tekemiseen heräsi uudestaan”
45
Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja jakoi videon käsittämättömästä ajamisesta suojatiellä - "Säännöt pahasti hakusessa"
39
Vahvempi lonkero jyräsi miedomman – Kaakkurin Citymarket-kauppias: "Vahvemman osuus on 60–70 prosenttia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Entä sitten jos jumalattomat taas hyökkii tänne? Lue lisää...
Kättä pitempää tarvi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.4.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image