Talous

Mainos

Ikean tuulipuisto valmistui Kemissä, yhtiö tuottaa nyt kaiken Suomessa tarvitsemansa energian itse

Ikean tuulipuisto levittäytyy meren rannalle ja keinosaarille Kemin Ajoksessa. KUVA: Ikea
Talous 6.10.2017 8:40
Kaleva

Ikean tuulipuisto Kemin Ajoksessa on valmistunut ja se toimii täydellä teholla.

Kymmenen maalle ja keinosaarille rakennettua turbiinia on korvattu tehokkaammilla laitteilla, ja lisäksi maalle on rakennettu kolme uutta turbiinia. Puiston 13 turbiinia tuottaa energiaa noin 160 gigawattituntia vuodessa, mikä vastaa 32 000 kotitalouden kulutusta.

Tuulipuistohankkeen myötä Ikea Suomi saavutti energiaomavaraisuuden eli se tuottaa uusiutuvaa energiaa vähintään yhtä paljon kuin kuluttaa. 

 

– Suomi on ollut useana vuonna energiatehokkain IKEA-maa ja oma tuulipuisto on konkreettinen esimerkki sitoutumisestamme uusiutuvaan energiaan, Ikea Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto sanoo tiedotteessa.

Kemin tuulivoimapuisto on osa Ikean vuoteen 2020 ulottuvaa 600 miljoonan euron investointiohjelmaa. Tavoitteena on, että koko konsernista tulee energiaomavarainen.

Ikea-konsernilla on tällä hetkellä ympäri maailmaa yhteensä 415 toiminnassa tai rakenteilla olevaa tuulivoimaturbiinia sekä 730 000 Ikea-rakennusten päälle asennettua aurinkopaneelia.

---

Lue Kalevasta kiinnostavimmat jutut Oulusta ja kauempaa. 🗞
Tilaa nyt alk. 9,90€/kk!

---

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Jos Ikean kaikki käyttämä sähkö tehdään tuulella, niin Ikean myymälät ovat pimeänä suurimman osan vuodesta.
Vaikka virheet eivät sitä tunnu millään tajuavan, niin sähköä ei voi varastoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikea olisi vastuullinen, jos se tuottaisi tuulivoiman ilman tariffitukea, eli meidän kansalaisten maksamaa tuotantotukea.
Samoin vastuullisuuteen kuuluisi se, että Ikea käyttäisi jatkuvasti sen määrän sähköä, jonka sen tuulivoimalat tuottavat.
Jos voimalat eivät tuota tyynellä säällä, olisi vastuulliset asiakkaat polkemassa Ikean myymälöissä dtnamoa, jotta kassakoneisiin saataisiin virtaa, sekä saloa myymälään.
Mutta mikäpä markkinointikikka ei uppoaisi vihertäviin suomalaisiin.
Itse ostan mieluummin Suomessa tehdyn sohvan ja pöydän.
Työllistän suomalaisia ihmisiä huonekaluteollisuudessa ja olen itse vastuullinen, omilla rahoillani!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhden turbiinin keskiteho vuoden kierossa on noin 1,4 MW eli uutinen on tosi.
"Puiston 13 turbiinia tuottaa energiaa noin 160 gigawattituntia vuodessa, mikä vastaa 32 000 kotitalouden kulutusta."
Kotitalouden kulutus sen sijaan on aika epämääräinen suure. Suurin erottava tekijä kotitalouksien sähkönkulutuksien välillä aiheutuu siitä onko taloudella sähkölämmitys vai ei. 160GWh ja 32000 kotitaloutta tarkoittaa noin 18000 kWh:n energian kulutusta vuodessa per talous. Puhutaan siis sähkölämmitteisistä kotitalouksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikaisuna nimimerkille "KWH" kerrottakoon, että Ikean tuulipuistossa yksi turbiini voisi maksimissaan tuottaa 12,3 GWh vuodessa. (Ei siis 1,4 MWh)
Koska Suomen olosuhteissa tuulivoimalat EIVÄT voi pyöriä koko ajan täysillä, niistä saadaan parhaimmillaankin ulos keskimäärin tuo 15 - 20 % maksimitehosta vuoden aikana. Tätä on kovin vaikea tunnustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhden turbiinin teho taitaa olla 5MW ja 1,4 MW tästä on 28%. Energia on eri asia kuin myllyn teho. Yksikköinä siis vaikkapa megawatti ja megawattitunti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikean tuulivoimalat siis tuottavat muka 160 gigawattituntia vuodessa. Luku on täyttä lööperiä! Tutkitusti tuulivoimalan tuotto on keskimäärin 15 - 20 % teoreettisesta maksimistaan. Oikeasti siis tässä tapauksessa 24 - 32 GWh/vuosi.
Tämän asian mainitseminen näyttää medialta "unohtuvan" säännöllisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoiman mollaamisessa on yleisiä luonnonsuojelun ja "viherpiipertämisen" vastaisia piirteitä. Ne ovat kuitenkin aivan eri asioita. Jos kaikki sellaiset teollisuudenalat lopetettaisiin, jotka saavat tukia muodossa tai toisessa, ei paljoa jäljelle jäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain täysin tietämätön kehtaa kyynelehtiä tukieurojen perään. Aalto-yliopiston tekemien laskemien mukaan viime vuoden 250 miljoonan tuulivoimatuki on pienentänyt suomalaisten sähkölaskua 500 miljoonalla eurolla alempien markkinahintojen muodossa. Raha on siis palannut suomalaisten taskuun kaksinkertaisena. Hävetkää ruikuttajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän meille uskotellaan ja sinäkin olet uskonut!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistakaa käyttää tuulisähkösopimuksia ja vaatia pelkkää tuulisähköä, siitä olemme jo veroina maksaneet. Käyttäkäämme siis tätä jo puoleksi maksettua energiamuotoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma.
Ja Suomen veronmaksajat maksaa lystin tuulivoimasähkössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tuulipuistohankkeen myötä Ikea Suomi saavutti energiaomavaraisuuden eli se tuottaa uusiutuvaa energiaa vähintään yhtä paljon kuin kuluttaa. "

Teoreettista puppua. Energiaomavaraisuus tulee silloin, kun IKEA tuottaa kaiken energian, jonka se kuluttaa. Myös silloin kun ei tuule.

Populismi uusiutuvien energiatuotantomuotojen ympärillä tekee faktapohjaisen keskustelun mahdottomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi sen pitäisi tuottaa myös silloin kun ei tuule? Eikö sen ajan voi ostaa vaikka ydinsähköä ja tuottaa sitten tuplaten takaisin kun taas tuulee ja ydinsähköä potentiometristä pienemmälle ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavassa vaiheessa aurinkoenergia ja tuulienergia ladataan akkuihin jolla pidetään lamput päällä niin kauan kun akuissa riittää virtaa. 1-2 MW akuilla voi pärjätä hyvin seuraavaan puhuriin tai arska päivään. Kolmannessa vaiheessa uusiutuvalla energialla tuotetaan synteettistä polttoainetta jolla pidetään generaattorit käynnissä kuukausia. Tuohon vielä voi lisätä 3 miljoonan sähköauton säätövoima jolla tasataan sähköverkon kuormaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikean omistava miljardööri rakennutti tuulivoimapuiston Suomeen, koska Mauri Pekkarisen ministerikaudellaan tuulivoimalle järjestämät valtion tuet ovat niin hyvät, että niitä hyödyntävät ulkomaalaisetkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

294
Kaupunki tekee selvityksen raitiotien rakentamisesta – äänestä: Pitääkö Ouluunkin saada ratikka?
58
IS: Niinistö harmittelee ideologista työttömyyttä – "Ei pidä laiminlyödä velvollisuutta olla mukana"
53
"Tietysti olen oppositiosta hallitusta vastaan ja myös oppositiota vastaan" - Väyrysen paluu eduskuntaan keväällä siirtäisi Mikko Kärnän sivuun
35
Mopovalvonnan tulos: Traktorimönkijääkin viritetty hurjasti – Oulussa valvonnan kohteina Talvikangas ja Ritaharju
22
Nuoret syyslomalla ilmaiseksi bussin kyytiin
20
Oulun yliopistossa koulutetaan ohjelmistotuotannon maistereita työvoimakoulutuksena
19
Junttila ja Leskinen tulittivat Kärpät sarjakärkeen, katso huippuhetket videolta – ”Joukkueessa ei ollut yhtään heikkoa lenkkiä”

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono seuraavissa Lapin kunnissa: Kolari, Muonio, Kittilä ja Enontekiö lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan maakunnissa kuuraisten teiden ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ossin tarina

109 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harjoittelijan nolaaminen

Ilkeä, vanhempi työntekijä voi pilata harjoittelijan innostuksen työelämään tai ainakin kyseiseen firmaan tai kauppaliik... Lue lisää...
Ukko kaupungista

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.10.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image