Talous

Hypo: Hillitympään talouskasvuun ja korkojen nousuun varauduttava

Talous 12.7.2018 23:40 | Päivitetty 13.7.2018 0:17
STT

Suomessa on syytä varautua hillitymmän talouskasvun aikoihin ja korkojen nousuun, arvioidaan asuntolainaluotottaja Hyposta.

Hypon ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna kolme prosenttia ja ensi vuonna kaksi prosenttia, mutta sen jälkeen vauhti lienee hillitympää.

- 2020-luvun aikana kasvuhaarukka on enemmänkin 1-2 prosenttia, pääekonomisti Juhana Brotherus uskoo.

Mikäli Yhdysvaltain aloittamasta kauppasodasta tulee laaja, se saattaisi Hypon mukaan leikata pari prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Lisäksi kauppasodalla voisi olla negatiivisia alueellisia vaikutuksia.

- Vaikka kauppasota kärjistyisi, ei siinä puhuttaisi samanlaisesta romahduksesta kuin finanssikriisissä. Tämä johtuu siitä, että on vaikea nähdä, että EU:n sisämarkkinat sulkeutuisivat. Suomen mukana olo EU:ssa tuo suojaa tässäkin myrskyssä, Brotherus arvioi STT:lle.

Mistä säästää satanen?

Mataliin lainanhoitokuluihin tottuneita asuntovelallisia Hypo muistuttaa siitä, että korot saattavat nousta jälleen ensi vuoden kesän jälkeen.

Hypon mukaan tyypillisessä asuntolainassa korkomenot ovat nyt noin 100 euroa kuussa, mutta muutaman vuoden päästä summa voi olla jo yli kaksinkertainen.

Pääekonomisti Brotherus ehdottaa, että ihmiset voisivat laittaa ylimääräisen satasen talteen jo nyt - niin sanotusti pahan päivän varalle.

- Kotitalous voi konkreettisesti miettiä, että jos nykyisestä kulutuksesta pitäisi saada sata euroa pois, miten siihen pystyy sopeutumaan.

Toisaalta Hypon talouskatsauksessa arvioidaan, että koronnostot saattavat lykkääntyä, jos kauppasota laajenee tai Italian pankkisektori joutuu syvempiin ongelmiin.

Työllisyystavoite täyttyy?

Asuntolainaluotottajan mukaan hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta näyttää nykyvauhdilla toteutuvan loppuvuoden aikana. Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi viime viikolla, että tavoitteeseen päästäisiin vasta ensi vuonna.

Joka tapauksessa Suomi jää työllisyysasteessa edelleen alle pohjoismaisen tason. Esimerkiksi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on esittänyt, että seuraavan hallituskauden tavoitteeksi pitäisi asettaa 75 prosentin työllisyysaste, jotta hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus voidaan turvata.

- Ilman uusia työmarkkinauudistuksia työllisyysaste ei nouse Ruotsin ja Tanskan yli 75 prosentin lukemiin, Hypon perjantaina julkistamassa talouskatsauksessa arvioidaan.

MAINOS

Kommentoi

On kumma, että tämän Hypon ennusteista näin laajalti uutisoidaan. Kyseessä on kuitenkin vain pikkuputiikki, jolla on yksi ainoa konttori Helsingissä. Ennusteet painottuvat sitten vahvasti alueellisesti oman konttorin etuja silmällä pitäen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

335 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image