Talous

Mainos

Hiilinielu-taistossa jälleen ratkaiseva päivä - Tiilikainen hakee Suomelle lisäjoustoja viime hetkellä

Talous 12.10.2017 18:16 | Päivitetty 12.10.2017 18:24
STT

Suomi yrittää hakea viime hetken helpotuksia metsien hiilinielulaskelmiin EU:n ympäristöministerien kokouksessa Luxemburgissa.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) mukaan Suomi ei ole vielä tyytyväinen pöydällä olevaan malliin, vaan Suomelle haetaan esitettyä isompaa liikkumavaraa.

EU-maiden odotetaan sopivan perjantaina pelisäännöistä, joilla metsien hiilinielut otetaan huomioon EU:n ilmastotavoitteissa. Tavoitteena on varmistaa, että maankäyttö ei aiheuta päästöjä, vaan maat ja metsät säilyvät hiilinieluina.

Jo nyt näyttää selvältä, että metsien tulevaa käyttöä tullaan vertaamaan vuosiin 2000-2009. Vertailu on Suomen hallituksen mielestä ongelmallinen, koska metsien hakkuita aiotaan lisätä lähivuosina tuntuvasti.

Viron johdolla laskentaan ollaan jättämässä liikkumavaraa, jotta maat saataisiin paremmin samalle viivalle. Kompensaatio olisi 360 miljoonaa hiilidioksiditonnia kymmenen vuoden ajalle. Liikkumavara vastaa kymmentä prosenttia EU:n keskimääräisestä vuosittaisesta hiilinielusta vuosina 2000-2009.

- Sillä ajatuksella kokoukseen lähden, että siellä vielä muutosta haetaan. Suomen metsät tulevat olemaan joka tapauksessa yksi suurimpia Euroopan hiilinieluja, Tiilikainen kertoi puhelimitse matkalla lentokentälle.

Suomi hakkasi metsän kasvusta noin 65 prosenttia vuosina 2000-2009. Hakkuiden arvioidaan kasvavan 70-75 prosenttiin kasvusta.

"Suomen kaikki toiveet tuskin toteutuvat"

Vanhempi EU-virkamies arvioi torstaina, että pöydällä olevassa Viron kompromissiesityksessä on jo löydetty herkkä tasapaino metsäisten ja vähemmän metsäisten maiden välille.

Tasapainoa ei haluta horjuttaa, jotta EU-maat saisivat päätöksen perjantaina aikaan. Ratkaisun on hänen mukaansa siksi oltava hyvin Suomi-spesifinen.

Kompensaatioista ei haluta liian anteliaita, jotta ulkopuoliselle maailmalle ei välitetä kuvaa vastuuttomasta ilmastopolitiikasta. Maankäytön taselaskenta on osa Pariisin ilmastosopimusta, eikä EU halua viestittää, että metsää saisi hakata miten paljon tahansa ilman seurauksia.

Metsien ja maankäytön tilastoinnilla EU on toimeenpanemassa Pariisin ilmastosopimusta. Hiilinielujen ja kasvihuonekaasupäästöjen pitäisi olla tasapainossa vuosisadan loppupuolella.

EU ei sanele hakkuumääriä

EU ei ole rajoittamassa sitä, kuinka paljon Suomessa hakataan metsiä. Suomessa on noin miljoona metsänomistajaa, jotka päättävät vastaisuudessakin metsiensä myynnistä.

Nyt valmistellussa taselaskennassa kyse on siitä, että EU rohkaisee jäsenmaita pitämään huolta metsien säilymisestä hiilinieluina. Joustomekanismeja voisi käyttää vain, jos metsiä hakataan valtiossa kestävästi eli vähemmän kuin mikä metsien vuotuinen kasvu on.

- Nyt on kyse ainoastaan siitä, miten tiettyjä päästövähennystavoitteita saavutetaan. Hakkuutaso määrittyy markkinoilla, Tiilikainen sanoo.

Valtion pitäisi avata kukkaron nyörejä siinä vaiheessa, jos annettu liikkumavara ei enää riitä. Vaihtoehtona olisi esimerkiksi ostaa hiilinielukiintiöitä muilta mailta tai vähentää päästöjä lisätoimilla.

Tiilikainen ei halunnut torstaina arvioida, voisiko tällainen tilanne tulla eteen Suomelle.

- Nyt keskitytään neuvotteluun ja siihen, että pystytään vielä liikkumaan puheenjohtajan (Viro) esityksestä.

Ministerineuvoston kannan jälkeen neuvottelut jatkuvat vielä neuvoston, parlamentin ja komission kesken.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Uskokaa jo, että suomaalla ei ole mitään sananvaltaa mihinkään, sillä EU vie ja suomaa vikisee häh häh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

149
Kaupasta saa maaliskuusta alkaen nelosolutta – eduskunta päätti alkoholiprosentin noususta kahdessa tiukassa äänestyksessä
50
"Prinssiä" epäillään törkeistä talousrikoksista - Rami Jaberina tunnetun miehen yrityksen konkurssi raukesi varojen puutteeseen
37
Ylen väittely: Uhkaako Venäjän karhu Suomea vai ei? Huhtasaari pitää naapuria potentiaalisena uhkana
32
Kristillisten Päivi Räsäsen viivytysyritys epäonnistui - alkoholilain kiivas käsittely jatkui yötä vasten
30
Tulevatko vahvat oluet ruokakauppoihin? - Pitkä kiista voi ratketa tänään eduskunnan äänestyksissä
29
Näin Oulun vaalipiirin kansanedustajat äänestivät alkoholin prosenttirajan nostosta
26
Ammattivalittajat pois jarruttamasta kaavoitusta, vaatii Rakennusteollisuuden uusi johtaja Aleksi Randell

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

14.12.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image