Talous

Hanhikiven Sähkö Oy syntymässä - kuntia houkutellaan mukaan

Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen (oik.) ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Pahkala keskustelivat ydinvoimalan yhdystien rakentamisen aloituksessa tiistaina. KUVA: Kontiainen Jarmo
Talous 17.9.2014 6:11
Timo Myllykoski

Voimaosakeyhtiö SF on tehnyt 19 kunnalle alustavan osallistumistarjouksen Fennovoiman osakkuudesta. Kunnat pääsisivät mukaan ydinvoimalahankkeeseen lähtemällä osakkeenomistajiksi perustettavaan Hanhikiven Sähkö -osakeyhtiöön.

Tässä vaiheessa vakavimmin Hanhikiven Sähkö Oy:n osakkuudesta ovat kiinnostuneita Pyhäjoki, Kalajoki, Merijärvi, Oulainen ja Haapavesi.

Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen pitää Fennovoimaa omistavaa kuntien yhteistä sähkönmyyntiyhtiötä täysin realistisena hankkeena. Hän arvioi, että alustavan tarjouksen saaneista kunnista 5–10 lähtee siihen mukaan.

”Ei siitä massiivisen iso tule, mutta tyhjää parempi. Emme yritä leikkiä isompaa kuin olemme”, Soronen toteaa.

Hanhikiven Sähkö Oy tulisi omistamaan Voimaosakeyhtiö SF:n osakkeita ja myymään Pyhäjoen ydinvoimalasta saamaansa omakustannushintaista sähköä. Käytännössä kunnat siis sijoittaisivat rahaa sähkönmyyntiyhtiöön ja sähkön myyntiin.

Lue lisää 17.09.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Taas yksi älytön esimerkki taloudellisten riskien kolleltiivisoimisesta. Jos yksityinen sektori ei näe hanketta kannattavana, miksi kuntapäättäjillä on asiasta eri käsitys. Laskun kohtuuttomasta riskinotosta maksavat tulevat sukupolvet, kun nykyiset päättäjät työpaikkojen saamisen toivossa ovat valmiita myymään kuntien ja lastensa tulevaisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli lehtitietoihin on uskominen, niin pitäisi kunnilta saada vähintään 800 000 euroa, jotta puuttuva summa sataisiin kokoon. Mistähän nämä kuralla olevat kunnat sen rahan taikoo ja mistä kaikesta muusta kunnan palveluista se otettaisiin? Vai rahotettaisiinko se velalla? Mutta todellisuudessa on nähty, että nuo budjetiti ja laskelmat ovat heittäneet häränpyllyä jokaisessa ydinvoimala rakentamisessa. Paljonko se Olkiluoto 3:n nyt tulekaan maksamaan. ? Tietävätkö itsekään? Kysyä sopii, että miksi ei teollisuus ja suomen isot yrittäjät stassa ks. hankkeeseen? EK on hyvin hiljaa koko asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksei perusteta sijoitusyhtiötä jonka osakkeita voisi ostaa yksityiset hnkilöt ja se sijoittasi ne varat fennovoimaan. Vai onko jo sellainen olemassa.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heti tuun KOKO SAKILLAMME mukaan kun sen perustat vaan, olen kysellyt kuka alkaisi kaveriksi sijoittaan henkilökohtaisia varojaan.
Fennovoimaa ei Pennos-voiman rahat ole vielä kiinnostaneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yritystä ei kannata perustaa, koska kukaan yksityinen ihminen ei sijoita rahojaan voittoa tuottamattomaan yritykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä oikeudella kunnat lähtevät vaarantamaan alueemme asukkaiden ja heidän lastensa tulevaisuuden kymmeniksi sadoiksi jopa tuhansiksi vuosiksi. ei ole olemassa turvallista ydinvoimaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Faktahan on että sähköä myymällä on sinun räjäytettävä voimala tai kavallettava rahat jos meinaat saada tappiota aikaiseksi.

Aina voit nostaa hintaa kaverifirmojen kanssa kun kulut tai voittotavoitteet nousee, kansa maksaa tai kansalla on kylmä.

Jostakin syystä valtio ei tahdo mukaan varmaan bisnekseen vaan mielummin huseeraa rahat joihinkin apurahoihin joita ei tarvi edes maksaa takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omistamastaan Revon Sähkö Oy:n myynnistä saamiaan ahoja kunnat ovat sijoittaneet vuosikymmeniä. Saamiaan osinkoja kukin ovat tulouttaneet budjettiinsa ja köyttäneet valtuustojensa päätösten mukaisesti.

Nyt sijoituksia voi muuttaa uuteen sähköyhtiöön. Osinkoa tuottamatta hyöty tule halvemmalla ja voidaan myydä edelleen kalliimmalla. Kyllä sähköä tarvitaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunnissa ja kotitalouksissa sähkön kulutus vaihtelee vuorokauden mukaan jossa päivällä kulutetaan paljon ja yöllä ei ollenkaan. Hanhikivi tuottaa sähköä tasaisena virtana ympäri vuorokauden joten ihmettelen vaan minne kunnat meinaavat syöttää sähköä yö aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

varten meillä on vesivoimaa, jota käytetään säätövoimana. Illalla laitetaan luukut kiinni ja se on siinä, turbiinit ei pyöri. Käyppä katsomassa Oulujoella kun ilta tulee, niin veden virtaus pienenee ja joen pinta laskee silminnähden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pitänyt mennä yhteiskunnan rahaa ollenkaan, elinkeinoministeri Häkämies näin kehui. Nyt kunnallisten yhtiöiden varassa. Rosatomin Venäjän valtion suoraan omistama. Piti vähentää venäläistä. Kaikki päinvastaista jo nyt.
Maa- ja nosturifirmat mukana pikku-urakoiden toivossa, myyvät osuutensa Rosatomille, kun työt loppuu.
Leiri on valittu nyt, vaaleissa muistetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten on mahdollista, että perseaukinen julkinen sektori ajaa voimaikkaimmin ydinvoimalaa Pyhäjoelle?
Toteutuminen on valtava riski ja tuotot ovat epärealistisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kunnan energialaskut ovat sitäluokkaa että kannattaahan sitä sähköä ydinvoimalla omakustannehintaan tuottaa ja kuntalaisille kalliilla myydä sähkössä on tulevaisuus, eikä sen kulutus tule romahtamaan. kunnat tarvitsevat tuloja ja ydinvoima tarjoaa pitkäaikaista vakaata tuloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja siten luvataan, että rahat eivät mene hukkaan jos periaatelupa saadaan...Tämän takia poltikot niin kiivaasti ajavat periaatelupaa Fennovoimalle, koska jos lupaa ei tule,puoluetoverit joutuvat erittäin ikävällä tavalla poliittiseen vastuuseen rahoista jotka ovat hukanneet kunnissa Fennovoimasijoitukseen. Puolueet ovat jäävejä päättämään tästä asiasta. Tällainen sitouttamisstrategia on alunperinkin ollut Fennovoiman toimintastrategiana ja sehän on johtanut kansalaismielipiteen totaaliseen syrjäytämiseen jokaisessa muodollisdemokraattisia päätöksiä tekevässä portaassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onko tuollaisen poliittisen ja taloudellisen sitouttamisen takia eduskunnalla enää vapaita käsiä tehdä periaatepäätöstä pelkästään yhteiskunnan kokonaisedun pohjalta, mitä ydinenergialaki edellyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläismielisen Pohjois-Pohjanmaan veronmaksajat maksavat vielä kalliin hinnan seikkailustaan. Toshiban voimalalle ei tälläistä hölmöilyä olisi saatu aikaan. Alkaa muistuttaa Krimin henkistä tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kait tässä mistään valmistajasta ole kyse, vaan että suomesta ei löydy rahaa ydinvoimalan rakentamiseen, joka kuitenkin halutaan rakentaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahaa löytyisi mutta vain ahneimmat ja moraaliltaan olemattomat tahot lähtevät mukaan projektiin nyt kun saksalaiset tuupattiin mäkeen ja tilalle saatiin venäläiset suuromistajat ja sama firma toimittajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se halavattu kun veronmaksajien rahoja pystytään tuhlaamaan näin törkeästi. Seuraavissa kunnallisvaaleissa voi kato käydä nykyisille ydinvoima politikoille ja puolueille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

285 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

mölisevät lapset linja-autoissa

Eikös ne lasten äänet ole niitä elämisen ääniä aidoimmillaan? Pipo kiristyy ja naama muuttuu norsun takapuoleksi vasta ... Lue lisää...
mirko

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image