Talous

G20-maat: Pro­tek­tio­nis­mi vahingoittaa maa­il­man­ta­lout­ta

Talous 22.4.2017 4:23 | Päivitetty 22.4.2017 4:50
STT

Johtavien talousmaiden G20-ryhmä on lähettänyt viestin, jossa se varoittaa nousussa olevasta protektionismista. Ulkomaisen kilpailun torjuminen uhkaa kannanoton mukaan maailmantaloutta.

Siitä, miten yksimielisesti G20 on perjantaina annetun linjauksen takana, heräsi kuitenkin heti epäilyjä. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin toisti presidentti Donald Trumpin hallinnon näkemyksen, jonka mukaan Yhdysvaltojen tulee puolustautua epäoikeudenmukaiseksi kokemiaan kauppakäytäntöjä vastaan.

G20-maiden valtiovarainministerit kokoontuivat Yhdysvaltain Washingtonissa. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoi, että ministereillä on "laaja yksimielisyys" siitä, että vapaakauppa on globaalin talouskasvun kannalta parempi kuin protektionismin.

- Protektionismi vaurioittaisi sekä maailmantaloutta että kunkin maan taloutta, G20-ryhmän tämän hetken puheenjohtajamaan Saksan edustaja Schäuble painotti.

Kannanotto vapaakaupan puolesta näytti muuttavan selvästi G20-ministereiden näkemystä siitä, jonka ryhmä julkisti edellisessä kokouksessaan Saksassa kuukausi sitten. Tuolloin Yhdysvallat esti G20:tä liittämästä perinteistä lupaustaan protektionismin vastustamisesta tapaamisen loppukommunikeaan.

Ei enää leppoisa herraseura

Ensi arvioiden mukaan Mnuchinin heti G20-kokouksen jälkeen nyt tekemä ulostulo heikentää uskoa Schäublen vakuutukseen siitä, että ryhmä on laajasti yksimielinen.

Globalisaation vastaisen ilmapiirin kasvu on tuonut entistä kireämmän tunnelman G20-ministereiden yleensä muodollisiin ja levollisiin tapaamisiin. Huolta ovat aiheuttaneet muun muassa Britannian tuleva EU-ero sekä Yhdysvaltain presidentin Trumpin uhkaukset, joiden mukaan maa asettaa tullimaksuja maille, joiden kauppatase Yhdysvaltain kanssa on ylijäämäinen.

G20-ministerit tapaavat lauantaina Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtoa neljännesvuosittain pidettävässä kokouksessa.

Mnuchin totesi perjantain lausunnossaan, että IMF:n pitäisi valvoa ja ohjata entistä tarkemmin maita, joilla on selvästi ylijäämäinen kauppatase ja terve julkinen talous. Näiden valtioiden pitää Yhdysvaltain valtiovarainministerin mukaan auttaa nykyistä enemmän kansainvälisen kaupan tasapainottamisessa.

MAINOS

Kommentoi

USA yksi niistä jotka, suojelee omia markkinoitaan kuin mitäkin ja itse on huutamassa "vapautta kaupankäyntiin" ja tullittomuutta halutaan vähän joka-suuntaan(yksisuuntaisesti tietty). Se on ns. eliitti(isojen maiden rikkaat "Rockefellerit") jotka haluaa vapauden hallita markkinoita ja keinotella saadakseen maailman rikkaudet hallintaansa. Protektionismi auttaa sitä pientä maatakin ja vähä-osaistakin, bisnes kun toimii pienemmissä ympyröissä ja ennenkaikkea kotimaisissa käsissä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan vahingoittaakin maita joiden kauppatase on positiivinen, eli vientiä enemmän kuin tuontia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:16
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
8:10
Kuivuus jatkuu - hellepäivä etelään, pohjoisessa viilenee
8:00
Herra Hyrre on ensimmäinen hypokoira oikeussalissa – tarkkanenäinen koira haistaa verensokerin laskun ja kiikuttaa syyttäjälle välipalapussukan Tilaajille
7:00
Runsas ja koristeellinen on Oulun Kivikkokankaalla sijaitsevan kodin sisustus
7:00
Sielunsisaret elävät erillään – Kieslowskin elokuvaa myöhäisemmän esitysajan on saanut Juoksuhaudantie
7:00
"En halua pyörittää kelloa taaksepäin"– Uusi arkkipiispa vietti nuoruutensa kuuntelemalla kaukaisia radiokanavia, nyt tuo uskonnon takaisin uskontoon Tilaajille
7:00
Suomen siviilikriisinhallinta perustuu korkeaan laatuun Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image