Talous

Finnwatch: Me­tal­li­kai­vos­yh­tiöi­den ve­ro­suun­nit­te­lu agg­res­sii­vis­ta

Talous 1.3.2016 0:05 | Päivitetty 1.3.2016 11:28
STT

Metallikaivosyhtiöiden verosuunnittelu on aiheuttanut Suomelle kymmenien miljoonien eurojen menetykset verotuloissa, kertoo yritysten vastuullisuutta tutkiva Finnwatch.

Järjestö arvioi tuoreessa raportissaan, että metallikaivosyhtiöiden aggressiivinen verosuunnittelu aiheutti noin 49 miljoonan euron veromenetykset vuosien 2011-2014 aikana. Järjestön mukaan yhtiöiden osuus yhteisöveropotista oli tuona aikana puoli prosenttia.

- Veromenetykset ovat valtavat, kun ne suhteutetaan kaikkien Suomessa toimivien 12 metallikaivoksen voitosta maksettuun vain 92 miljoonan yhteisöveroon samalla ajanjaksolla. Samaan aikaan malmeja on louhittu Suomen maaperästä liki neljän miljardin arvosta, toteaa Finnwatchin veroasiantuntija Lauri Finér tiedotteessa.

Finnwatch perehtyi tarkemmin kahden kanadalaisyhtiön Agnico Eagle Minesin ja First Quantum Mineralsin maksamiin veroihin. Järjestön mukaan Kevitsan ja Pyhäsalmen kaivoksilla toimivan First Quantum Mineralsin verosuunnittelu oli aggressiivisempaa kuin Kittilässä kultaa louhivan Agnico Eagle Minesin.

Suomen lainsäädäntö ja kansainväliset verosopimukset mahdollistavat yritysten verosuunnittelun. Järjestö kritisoi lainsäädäntöä siitä, että se antaa ulkomaalaisten yhtiöiden louhia malmeja niin, että Suomeen ei jää kunnollista korvausta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Täällä kehitysmaassa saavat ulkomaalaiset yhtiöt mellastaa halunsa mukaan ja viedä raaka-aineet ilman kunnon korvausta. Maasta louhitun metallin arvosta pitää maksaa korvaus joka ei ole sidoksissa yhtiön tulokseen. Tuloksesta maksetaan sitten verot, Suomeen. 15 - 25 prosenttia maasta louhitun metallin arvosta on sopiva korvaus. 15 prosenttia on 600 miljoonaa ja 25 prosenttia tekee miljardin. Näillä rahoilla voisi vähentää niitä leikkauksia ja laittaa juustohöylän takaisin kaappiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama on meininki kaivosyhtiöillä kaikkialla, ei ainoastaan täällä, voitot menee sijoittajille ja haitat jää paikallisille. Ei ole muutosta tiedossa tilanteeseen ainakaan tähän "Yhteiskuntasopimukseen". Kansa maksakoon, herrat nauraa Portugalissa, veropakolaisina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image