Talous

Fennovoiman ra­ken­ta­mis­lu­paan liittyvä tur­val­li­suusar­vio viivästyy, ei valmista tänä vuonna

KUVA: Juulia Korkiakangas
Talous 19.5.2017 5:00
Timo Myllykoski

Säteilyturvakeskus (STUK) on kertonut työ- ja elinkeinoministeriölle, että Fennovoiman rakentamislupahakemukseen liittyvä lausunto ja turvallisuusarvio viivästyvät.

Ministeriö toivoi saavansa STUKin lausunnon ja arvion tänä vuonna. STUK arvioi lausuntonsa ja turvallisuusarvionsa valmistuvan vuoden 2018 lopussa. Arvion toteutuminen riippuu muun muassa siitä, pysyykö Fennovoima päivittämässään aineistojen toimitusaikataulussa, ja ovatko toimitettavat aineistot riittävän kattavia ja laadukkaita.

Jättäessään rakentamislupahakemuksen kesäkuussa 2015 Fennovoima ilmoitti toimittavansa suunnitteluaineistoa STUKille vaiheittain siten, että turvallisuusarviointi olisi ollut mahdollista 2017 loppuun mennessä.

Fennovoima on sittemmin päivittänyt suunnitelmiaan kyseisten asiakirjojen toimittamiseksi.

Fennovoiman mukaan jo viime syksystä lähtien on tiedetty, että ministeriön esittämä aikataulutoive ei toteudu.

Lue lisää 19.05.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Jos Helsingin päätös irrottautua Fennovoimasta sidotaan STUK:in lausuntoon, täytyy ministeriön viivästyttää sen valmistutumista mahdollisimman pitkään, jotta hanke etenee eikä sen rinnalle ala muodostua kilpailevia vaihtoehtoisia energiamuotoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoiman hanke myöhästyy lisää, mutta tämä ei varsinaisesti ole mikään yllätys. Huomionarvoista on se, että Fennovoima on onnistunut myöhästymään jo yli 10 vuotta ennen kuin firma itsekään on ollut tuota samaa aikaa pystyssä.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan laitoksen piti aloittaa sähköntuotanto v. 2016-2018. Nyt on varmistunut, ettei edes rakentamisluvan saaminen tuon vuoden 2018 loppuun mennessä ole mahdollista (vaikka Kettunen edelleen yrittää toisin väittää). STUKille toimitettavien aineistojen aikataulu on puolestaan alle 2 vuoden aikana myöhästynyt 1,5 vuotta.

Mielenkiinnolla odotan mitä STUKin seuraavassa tarkastusraportissa paljastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että viranomaisvalvonta on Suomessa huipputasoa, saadaan sitten erinomainen laitos Pyhäjoelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläinen ydinvoima ja sen turvattomuus Suomen maaperällä saa kansalaiset todella huolestuneeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Etpä taida paljoakaan tietää Loviisan voimalan toiminnasta. Minä sentään ajoin 30 vuotta sen reaktoria ja voisin vähän tietääkin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä jos minä tiedän oikeasti ydinvoimasta jotain, enkä vain pullistele olemattomilla?
Foorumeille on turha ja lapsellista tulla huutelemaan sellaista mitä et voi todistaa, jokainen meistä voi väittää ajaneensa reaktoria aamuin illon työmatkallaan.
Kommentiltasi putosi pohja heti ensimäisessä lauseessa.
Minä sentään oikeasti olen ollut tuota kyseistä laitosta rakentamassa ja ensimmäisen koekäytön tehneenä voin sanoa tietäväni ehkäpä sinua paremmin asiasta.
Minulla on vielä kulkulupa laitokseen voimassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitten ehditty satuilla ajoissa tuubaa. No ei se mitään nyt voi sepittää entistä parempia tarinoita kun on saatu lisäaikaa. Luottamus rakennuttajaan ja rakentajiin on kyllä "täydellistä" ... siis epäluottamus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän hankkeen strategiana on rakentaa papereitta niin pitkälle, että lopettaminen eli papereiden epääminen sitten joskus on mahdotonta. Toisin sanoen lupaviranomaiset pakotetaan hyväksymään suunnitelmat, vaikka ne eivät olekaan sellaiset kuin niiden pitää olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuolla mitään rakenneta ilman lupia, älä nyt aikuinen ihminen viitsi lässyttää.
Kyllä on lapsellista tulla vinkumaan vaikka asian saa selvitettyä minuutissa, mutta teitä valehtelijoita maassamme riittää luvattoman paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan siellä rakennettu ainakin maanrakennustöitä täyttä häkää koko ajan, hanke ei kuitenkaan tule koskaan toteutumaan.Aika ja talous on ajanut sen ohi, ikävä kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

selvästikin STUKia painostetaan Fennovoiman ja TE-ministeriön taholta...ehkäpä muiltakin vaikutusvaltaisilta tahoilta. STUKin moraalisesta selkärangasta ja kansalaisten turvallisuuden priorisoinnista ei todellakaan voi olla varma.Kaikilla on muistissa kuinka entinen johtaja siirtyi eläkehommiin Rosatomille. Tällainen tuskin olisi mahdollista jos olisi astunut edes vahingossa venäläisen ydinvoimayhtiön tai Kremlin miljardöörien varpaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja siitä huolimatta venäläiset jatkaa rakentamista kuin ei ois mitään tapahtunut. Tämä papereiden viipyminen johtuu siitä yksinkertaisesta syystä ettei heillä ole niitä. Täsäkin asiasta suomen hallitus kääntää takkia samalla lailla kun persut hallintarekisteri asiassa,on se jotakin soini oppinu tai opetellu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myöntääkö FennoVoima nyt 1. kertaa että tiesivät myöhästymisestä jo viime syksynä? Avaako tieto osakkaille mahdollisesti takaportin poistua projektista?
Paljonko kustannusarvioon tulee lisää myöhästymisestä?
Kuka kantaa vastuun kuntien energiayhtiöille aiheutuvista lisäkustannuksista?
Onko FennoVoimassa muita kuin kepu-kuntien energiayhtiöitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä kysymyksiä, mutta tuskin Fennovoima niihin tulee vastaamaan. Fennovoiman osakeomistajilla tuntuu olevan aika kiemuraiset ja lopulliset maailman tappiin asti sitovat sopimukset, niistä ei tunnu edes rahallakaan pääsevän eroon, vaikka kuinka haluaisi.
Mahdollisimman monen olisi suotavaa ja tulisi myös irtautua Fennovoimasta, heidän eikä varsinkaan yhteistyökumppaneiden yrityskulttuuri ei kestä päivän valoa eikä täytä tämän päivän vaatimuksia.
Salamyhkäisyyden sumuverho joka on peittänyt Fennovoimaprojektia sen alusta asti, on saanut monen, jopa viranomaisten hätäkellot soimaan, kukahan viranomaisista on valmis painamaan jarrua ensimmäisenä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Venäjä on taustalla, kaikki on salamyhkäistä, eikä oikeaa tietoa saada oikeaan aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tätä hanketta lopattiin Pyhäjoella fennovoima lupasi tehdä voimalan 6miljardilla. Epäilin silloin ja sanoin että riittääkö jos puolet laittaa lisää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

119
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneet ja tuntuneet pamaukset aiheuttivat Hornetit - ilmavoimien mukaan äänivallia ei rikottu liian matalalla
78
Kärnä harkitsee Väyrysen valtakirjan riitauttamista – eduskunnassa tehdään selvitystyötä Väyrysen paluuoikeudesta
58
Suden epäillään liikkuvan Iin Ojakylän koulun läheisyydessä – vanhempia pyydettiin hakemaan oppilaat kotiin
56
Kärpät vei mestaruuden Tapparan nenän edestä – Hakametsä hiljeni oululaisjoukkueen juhliessa
39
Kaavoitusvalta kuuluu valtuustolle – rakennusfirmoilla ja oululaisilla erilainen näkemys Oulun viihtyisyydestä Lukijalta
31
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
31
Kärpät on Suomen mestari – Tappara kaatui Hakametsässä Aleksi Mäkelän maalilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

289 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Päinvastoin. Minä ymmärrän hyvin, että lapsi saattaa häiriintyä, jos hän kuulee 3-vuotiaasta asti sotajuttuja. Lue lisää...
Vuotta viis

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image