Talous

Euroalueen talous kasvoi nopeammin kuin kymmeneen vuoteen

Talous 7.2.2018 13:59 | Päivitetty 7.2.2018 17:36
STT

Euroopan komission talousennusteen mukaan sekä euroalue että koko EU:n talous kasvoivat viime vuonna nopeammin kuin koskaan kymmenen viime vuoden aikana. Keskimäärin kasvua arvioidaan kertyneen 2,4 prosenttia. Suomea koskeva arvio on peräti 3,3 prosenttia.

Vahvan kasvun odotetaan jatkuvan euroalueella ja koko EU:ssa. Komissio ennustaa kasvuksi tänä vuonna keskimäärin 2,3 prosenttia ja ensi vuonna 2,0 prosenttia.

Komissio ennustaa, että Suomessa päästään jopa EU:n keskiarvon ylittävään bruttokansantuotteen kasvuun. Täksi vuodeksi Suomeen ennakoidaan 2,8 prosentin ja ensi vuodeksi 2,5 prosentin kasvua.

- Syynä koko EU:n ja euroalueen vakaan kasvun ennusteeseen on odotettua vahvempi suhdannetilanne Euroopassa, jossa työmarkkinatilanne jatkaa kohenemistaan ja talouden ilmapiiri on erityisen pirteä, komission tiedotteessa todetaan.

Toiseksi syyksi kerrotaan, että myös maailmantalous ja kauppa ovat elpyneet odotettua vahvemmin. Voimakkaan kysynnän, kapasiteetin korkean käyttöasteen ja suotuisten rahoitusehtojen arvioidaan suosivan investointeja.

Inflaation odotetaan kiihtyvän Suomessa

Koko EU:n pohjainflaation odotetaan pysyvän maltillisena, sillä ennusteen mukaan työmarkkinat piristyvät vain vähitellen ja palkankorotuspaineet pysyvät kurissa. Pohjainflaatiossa ei huomioida energian ja jalostamattomien elintarvikkeiden hintoja, jotka vaihtelevat herkästi.

Sitä vastoin kuluttajahintainflaation ennustetaan kiihtyvän maltillisesti. Siinä näkyy energian hintojen tuntuva vaikutus.

Arvion mukaan inflaatio oli viime vuonna euroalueella keskimäärin 1,5 prosenttia ja Suomessa vain 0,8 prosenttia. Euroalueella inflaation ennustetaan pysyvän ennallaan tänä vuonna, mutta Suomessa sen odotetaan nopeutuvan 1,4 prosenttiin. Ensi vuodeksi sekä euroalueelle keskimäärin että Suomelle ennustetaan 1,6 prosentin inflaatiota.

MAINOS

Kommentoi

Kuinka suuri osuus kasvusta selittyy turvapaikkabusineksella? Sehän on tuonut rahaa yksityisille vastaanottokeskuksille, vartijatoiminnalle, ruokatoimittajille, yksityisille hammaslääkäriasemille, tulkeille ja ennenkaikkea asianajotoimistoille hakemus ja valitusrumban myötä. Tähänkö talous"kasvu" perustuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos euro ja kiitos Sipilän hallitus. Mutta eiköhän tämä ole jotenkin väärin kasvettu tms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

104
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
42
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
22
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
18
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt
17
Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä
12
Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti
12
Lions-järjestö haastaa kaikki lähiympäristön siivoustempaukseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image