Talous

Mainos

Euroalueen talous kasvoi nopeammin kuin kymmeneen vuoteen

Talous 7.2.2018 13:59 | Päivitetty 7.2.2018 17:36
STT

Euroopan komission talousennusteen mukaan sekä euroalue että koko EU:n talous kasvoivat viime vuonna nopeammin kuin koskaan kymmenen viime vuoden aikana. Keskimäärin kasvua arvioidaan kertyneen 2,4 prosenttia. Suomea koskeva arvio on peräti 3,3 prosenttia.

Vahvan kasvun odotetaan jatkuvan euroalueella ja koko EU:ssa. Komissio ennustaa kasvuksi tänä vuonna keskimäärin 2,3 prosenttia ja ensi vuonna 2,0 prosenttia.

Komissio ennustaa, että Suomessa päästään jopa EU:n keskiarvon ylittävään bruttokansantuotteen kasvuun. Täksi vuodeksi Suomeen ennakoidaan 2,8 prosentin ja ensi vuodeksi 2,5 prosentin kasvua.

- Syynä koko EU:n ja euroalueen vakaan kasvun ennusteeseen on odotettua vahvempi suhdannetilanne Euroopassa, jossa työmarkkinatilanne jatkaa kohenemistaan ja talouden ilmapiiri on erityisen pirteä, komission tiedotteessa todetaan.

Toiseksi syyksi kerrotaan, että myös maailmantalous ja kauppa ovat elpyneet odotettua vahvemmin. Voimakkaan kysynnän, kapasiteetin korkean käyttöasteen ja suotuisten rahoitusehtojen arvioidaan suosivan investointeja.

Inflaation odotetaan kiihtyvän Suomessa

Koko EU:n pohjainflaation odotetaan pysyvän maltillisena, sillä ennusteen mukaan työmarkkinat piristyvät vain vähitellen ja palkankorotuspaineet pysyvät kurissa. Pohjainflaatiossa ei huomioida energian ja jalostamattomien elintarvikkeiden hintoja, jotka vaihtelevat herkästi.

Sitä vastoin kuluttajahintainflaation ennustetaan kiihtyvän maltillisesti. Siinä näkyy energian hintojen tuntuva vaikutus.

Arvion mukaan inflaatio oli viime vuonna euroalueella keskimäärin 1,5 prosenttia ja Suomessa vain 0,8 prosenttia. Euroalueella inflaation ennustetaan pysyvän ennallaan tänä vuonna, mutta Suomessa sen odotetaan nopeutuvan 1,4 prosenttiin. Ensi vuodeksi sekä euroalueelle keskimäärin että Suomelle ennustetaan 1,6 prosentin inflaatiota.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Kuinka suuri osuus kasvusta selittyy turvapaikkabusineksella? Sehän on tuonut rahaa yksityisille vastaanottokeskuksille, vartijatoiminnalle, ruokatoimittajille, yksityisille hammaslääkäriasemille, tulkeille ja ennenkaikkea asianajotoimistoille hakemus ja valitusrumban myötä. Tähänkö talous"kasvu" perustuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos euro ja kiitos Sipilän hallitus. Mutta eiköhän tämä ole jotenkin väärin kasvettu tms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

153
Utajärvi vähentää johtajia – kunnanjohtajan mukaan pieni kunta pärjää pienemmällä hallinnolla
83
Kärpät avaa Raksilan jäähalliin uuden yli satapaikkaisen pystybaarin – katsomoihin K18-aluetta ei ole näillä näkymin luvassa
78
Oma lautakunta lyttäsi koko Oulun palveluverkkoselvityksen, lautakunta haluaa lapset ja nuoret keskiöön
65
Iivo Niskaselle kuninkuusmatkan olympiakultaa! "Lämmin oli se Suomen lippu kietoutua"
50
Ministeri Sampo Terho lupasi vetäistä arhinmäet, jos Iivo Niskanen tuo kultaa: "Luulen, että kyllä kansa ymmärtää"
32
"Me emme saa apua sinisten silmiemme tähden" - Jussi Niinistö vastaa, voiko Suomi turvautua Saksaan kuten aiemmin historiassa
28
Äänestys: Mikä on paras biisi Saara Aallon UMK18-kilpailukappaleeksi?

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

RentoReino

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Huonoin hallitus ikinä. Takinkäääntäjiä ja valehtelijoita. Tempputyöllistämisellä ja mailmantalouden nousulla saavutettu... Lue lisää...
vempula porukkaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image