Talous

Mainos

EU tuomitsee Trumpin tuontitullit - vastatoimia luvassa

Talous 1.3.2018 20:03 | Päivitetty 1.3.2018 21:50
STT

Presidentti Donald Trumpin suunnitelma määrätä teräs- ja alumiinituonnille tuontitullit sai tylyn vastaanoton Brysselissä. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että EU paheksuu sitä voimakkaasti.

- Nähdäksemme toimen tarkoitus on suojella Yhdysvaltojen kotimaista teollisuutta, eikä sitä voida perustella millään kansallisen turvallisuuden tarpeella, Juncker sanoi.

Trumpin lupaamat tullit perustuvat harvoin käytettyyn lakipykälään, joka sallii hänen vedota kansalliseen turvallisuuteen tuonnin rajoittamiseksi.

Juncker varoitti, että EU ei jää toimettomana seuraamaan, kun sen teollisuuteen kohdistuu toimia, jotka uhkaavat tuhansia työpaikkoja unionin jäsenmaissa. Komissio aikoo puolustaa EU-maiden etuja ja ehdottaa toimia lähipäivien aikana, Juncker ilmoitti.

Kauppakomissaari Cecilia Malmström varoitti, että tullit haittaavat amerikkalaisia kuluttajia, teollisuutta, transatlanttisia suhteita ja maailmankauppaa.

Trump ei ole täsmentänyt, koskevatko tulevat tullit kaikkea teräksen ja alumiinin tuontia, mutta EU olettaa, että tullit koskevat myös sen tuotantoa. Kiina on ollut teräsmarkkinoiden suurin häirikkö, koska sen ylituotanto on painanut hintoja maailmanlaajuisesti.

Tieto tulleista aiheutti vellontaa myös Wall Streetillä, jossa teollisuusosakkeita seuraava Dow Jones -indeksi kääntyi kahden prosentin laskuun.

Trump lupaa maansa metalliteollisuudelle pitkäaikaista suojaa

Trump aikoo ensi viikolla määrätä kovat tuontitullit teräkselle ja alumiinille. Trumpin mukaan halvan teräksen tuonti Kiinasta haittaa amerikkalaisia tuottajia.

Trump ilmoitti suunnitelmasta tavattuaan metalliteollisuuden edustajia.

- Te saatte tämän suojan pitkäksi aikaa, Trump lupasi vierailijoilleen.

Trumpin mukaan teräkselle tulee 25 prosentin tulli, alumiinille 10 prosenttia. Trumpin puheista ei käynyt ilmi, koskevatko tullit vain kiinalaisia vai myös muiden maiden tuotteita. Myös EU on merkittävä toimija tällä markkinalla.

Päätöstä tulleista odotettiin jo torstaiksi, mutta laillisen pohjan valmistelu oli vielä kesken.

Trump lupasi monesti suojata kotimaista terästeollisuutta tuontitulleilla jo vaalikampanjansa aikana, mutta presidentti ei ole päässyt asiassa puuta pitemmälle. Uusien tullien käyttöönotolla on myös vastustajansa Valkoisen talon sisällä, koska niiden pelätään haittaavan myös amerikkalaista teollisuutta ja maailmankauppaa.

Tullien kannattajat ovat edistäneet asiaansa tv-mainoksilla ohjelmissa, joita Trumpin tiedetään katsovan ahkerasti, kertoo New York Times.

Linkki juttuun

MAINOS
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

"eläkemaksuja ja -karttumia tulee suhteuttaa: suuret maksut tarkoittavat suuria karttumia, ja päinvastoin." Olet sinä va... Lue lisää...
Voi y...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image