Talous

EU tuomitsee Trumpin tuontitullit - vastatoimia luvassa

Talous 1.3.2018 20:03 | Päivitetty 1.3.2018 21:50
STT

Presidentti Donald Trumpin suunnitelma määrätä teräs- ja alumiinituonnille tuontitullit sai tylyn vastaanoton Brysselissä. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että EU paheksuu sitä voimakkaasti.

- Nähdäksemme toimen tarkoitus on suojella Yhdysvaltojen kotimaista teollisuutta, eikä sitä voida perustella millään kansallisen turvallisuuden tarpeella, Juncker sanoi.

Trumpin lupaamat tullit perustuvat harvoin käytettyyn lakipykälään, joka sallii hänen vedota kansalliseen turvallisuuteen tuonnin rajoittamiseksi.

Juncker varoitti, että EU ei jää toimettomana seuraamaan, kun sen teollisuuteen kohdistuu toimia, jotka uhkaavat tuhansia työpaikkoja unionin jäsenmaissa. Komissio aikoo puolustaa EU-maiden etuja ja ehdottaa toimia lähipäivien aikana, Juncker ilmoitti.

Kauppakomissaari Cecilia Malmström varoitti, että tullit haittaavat amerikkalaisia kuluttajia, teollisuutta, transatlanttisia suhteita ja maailmankauppaa.

Trump ei ole täsmentänyt, koskevatko tulevat tullit kaikkea teräksen ja alumiinin tuontia, mutta EU olettaa, että tullit koskevat myös sen tuotantoa. Kiina on ollut teräsmarkkinoiden suurin häirikkö, koska sen ylituotanto on painanut hintoja maailmanlaajuisesti.

Tieto tulleista aiheutti vellontaa myös Wall Streetillä, jossa teollisuusosakkeita seuraava Dow Jones -indeksi kääntyi kahden prosentin laskuun.

Trump lupaa maansa metalliteollisuudelle pitkäaikaista suojaa

Trump aikoo ensi viikolla määrätä kovat tuontitullit teräkselle ja alumiinille. Trumpin mukaan halvan teräksen tuonti Kiinasta haittaa amerikkalaisia tuottajia.

Trump ilmoitti suunnitelmasta tavattuaan metalliteollisuuden edustajia.

- Te saatte tämän suojan pitkäksi aikaa, Trump lupasi vierailijoilleen.

Trumpin mukaan teräkselle tulee 25 prosentin tulli, alumiinille 10 prosenttia. Trumpin puheista ei käynyt ilmi, koskevatko tullit vain kiinalaisia vai myös muiden maiden tuotteita. Myös EU on merkittävä toimija tällä markkinalla.

Päätöstä tulleista odotettiin jo torstaiksi, mutta laillisen pohjan valmistelu oli vielä kesken.

Trump lupasi monesti suojata kotimaista terästeollisuutta tuontitulleilla jo vaalikampanjansa aikana, mutta presidentti ei ole päässyt asiassa puuta pitemmälle. Uusien tullien käyttöönotolla on myös vastustajansa Valkoisen talon sisällä, koska niiden pelätään haittaavan myös amerikkalaista teollisuutta ja maailmankauppaa.

Tullien kannattajat ovat edistäneet asiaansa tv-mainoksilla ohjelmissa, joita Trumpin tiedetään katsovan ahkerasti, kertoo New York Times.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

52
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
46
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
25
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
21
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
17
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
17
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
15
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

OIkeiden maksumiesten/-naisten tarina olkaa hyvät: "Verohallinnon ja Veronmaksajain keskusliiton tilastojen mukaan hyvä... Lue lisää...
Kylmää faktaa köyhil...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image