Talous

EU nosti tavoitettaan uusiutuvalle energialle - Greenpeace pitää 32 prosentin tavoitetta vaarallisen alhaisena

Talous 14.6.2018 9:21 | Päivitetty 14.6.2018 13:32
STT

EU:ssa on päästy sopuun uusiutuvan energian tavoitteesta ensi vuosikymmenelle. Uusiutuvan energian osuus pitää nostaa EU:ssa 32 prosenttiin kokonaisenergiankulutuksesta vuoteen 2030 mennessä.

EU-instituutiot pääsivät sopuun varhain aamulla, yön yli venyneissä neuvotteluissa.

Tavoitteen asettamisella EU panee käytäntöön Pariisin ilmastosopimusta. EU on sitoutunut vähentämään hiilidioksidipäästöjä ainakin 40 prosentilla ensi vuosikymmenen loppuun mennessä.

Uusiutuvan energian tavoite asettui odotetusti parlamentin tavoitteleman 35 prosentin ja komission esittämän 27:n välille. Myös EU-maiden energiaministerit olivat kannattaneet 27 prosenttia. EU varautuu korottamaan tavoitetta vielä ensi vuosikymmenen aikana.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mielestä EU:lta olisi pitänyt löytyä enemmän kunnianhimoa.

- Minimitavoite jää vaarallisen alhaiseksi verrattuna siihen, mikä olisi tarpeen katastrofaalisen ilmastonmuutoksen estämiseksi. Sopu myös sallii maiden ja yhtiöiden nimetä haitallista bioenergiaa uusiutuvaksi, mikä tarkoittaa lisää metsien hakkuita.

Järjestö pitää hyvänä, että uusi lainsäädäntö antaa kansalaisille, paikallisviranomaisille ja pienille yrityksille mahdollisuuden myydä vapaammin tuottamaansa uusiutuvaa energiaa.

Palmuöljy joutuu ahtaalle

EU:ta tiiviisti seuraavan Euractiv-verkkolehden mukaan palmuöljyn käytöstä liikenteen polttoaineissa oltaisiin luopumassa vaiheittain. Tämä on ollut myös EU-parlamentin vaatimus, koska palmuöljylle löytyy muuta käyttöä muun muassa elintarviketeollisuudessa.

Liikenteessä uusiutuvan energian tavoite on kaikkiaan 14 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Biojalostamoita suunnittelevat suomalaisyritykset ovat odottaneet erityisesti kehittyneiden biopolttoaineiden tavoitetta. Tavoite on Euractiven mukaan 3,5 prosenttia. Kehittyneet biopolttoaineet on valmistettu muista kuin ruoaksi kelpaavista raaka-aineista.

Merkittävää biolaitosinvestointia Kotkaan suunnitteleva UPM on tyytyväinen siihen, että vuosia valmisteltu uusiutuvan energian lainsäädäntö on saatu EU:ssa valmiiksi. UPM:n suunnittelema laitos olisi viisi kertaa suurempi kuin yhtiön Lappeenrannan laitos, joka työllistää 250 työntekijää. Se tuottaisi 500 000 tonnia biopohjaisia liikenteen polttoaineita.

UPM:n yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Stefan Sundman arvioi, että EU:ssa tunnustetaan nyt biopolttoaineiden rooli päästöjen vähentämisessä.

Sundmanin mukaan EU-lainsäädäntö ei vielä varmista investoinnin toteutumista, mutta on hyvä yksittäinen poliittinen päätös.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Jos tietää Greenpeacen tavoitteet ymmärtää, että kyseiselle järjestölle ei pitäisi antaa minkään moista sananvaltaa. Kyseessä on häikäilemätön ideologinen järjestö, jota ei ihmisen hyvinvointi kiinnosta, vaan sitä ajavat ideologiset arvot jotka on luotu DDRssä tuhoamaan läntisen vastustajan teollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästötavoitteiden asettaminen mahdollisimman korkealle tarkoittaakin tuplapottia, luovutaan hiilensidonnasta ja aletaan vapaasti päästellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on vaarallisen voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa yöllä rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

300 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Toisinaan sitä on vaikea uskoa lajitovereidensa ajattelukyvyn olemassaoloon. Siitä on kammottavan vähän merkkejä maailma... Lue lisää...
aery

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image