Talous

EU-maat roikkuvat tiukasti Venäjän kaasuputkissa

Talous 16.2.2016 19:44
STT

EU-maiden tai eurooppalaisten yritysten solmimat kaasusopimukset voivat joutua vastedes tarkempaan syyniin. Euroopan komissio julkisti tiistaina listan toimista, joilla yritetään lisätä energiaturvallisuutta ja vähentää EU:n riippuvuutta venäläisestä kaasusta.

Komissiossa huolta ovat herättäneet esimerkiksi Puola, Tshekki ja Unkari, joissa Venäjän valtion kaasuyhtiöllä Gazpromilla on merkittävä asema. Keski- ja Itä-Euroopassa asuntoja lämmitetään kaasulla, ja Venäjän rajoittaessa toimituksia asukkaat joutuvat pulaan.

– Poliittiset jännitteet rajoillamme ovat selvä muistutus siitä, että ongelma ei häviä mihinkään, sanoi energiakomissaari Miguel Arias Canete tiedotustilaisuudessa.

Kaupallisista sopimuksista pitäisi automaattisesti ilmoittaa komissiolle, jos sopimus antaisi kaasuntoimittajalle 40 prosentin osuuden maan kaasumarkkinoista.

Esitetyt toimet ovat jo herättäneet vastarintaa muun muassa Saksan kaasusektorilla. Komissio sanoo haluavansa varmistaa, että sopimukset noudattavat EU-lainsäädäntöä.

Myös Suomi on ollut suurennuslasin alla, sillä Suomi ja Bulgaria ovat ainoat EU-maat, joihin kaikki kaasu tulee Venäjältä. Kaasulla on kuitenkin vain pieni osa Suomen energiapaletissa. Vuonna 2014 kaasun osuus oli seitsemän prosenttia energian loppukulutuksesta.

– Kaasun käyttö painottuu nyt Suomessa teollisuuteen, ja toimintavarmuus on hoidettu isolta osin muilla, korvaavilla polttoaineilla, sanoi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) tiedotteessa.

Suomella ei ole toistaiseksi ollut Venäjän kanssa ongelmia kaasuntoimituksissa.

Nord Stream kuohuttaa

Viime aikoina EU-maissa on kinasteltu Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeesta, jota Venäjä ja Saksa kaavailevat Itämerelle maiden välille. Se tuplaisi nykyisen Nord Stream -putken kapasiteetin.

Komissio pitää hanketta EU:n energiapolitiikan vastaisena, sillä se lisäisi riippuvuutta Venäjästä. Hankkeen laillisuuden arviointi on kesken.

– Nord Streamissa ei ole kyse vain laillisista asioista, vaan se on myös vahvasti poliittinen kysymys, Canete sanoi.

Saksan mukaan hanke on puhtaasti kaupallinen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on samaa mieltä. Putkihanke nousi esiin Sipilän ja Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin tapaamisessa Pietarissa tammikuun lopulla.

Suomessa vierailun pääaiheeksi nousi itärajan muuttoliike, mutta venäläismediassa Nord Stream 2 herätti enemmän huomiota.

Venäläisviestimet poimivat Sipilän kommentit, joiden mukaan Suomi pitää hanketta kaupallisena ja suhtautuu siihen pragmaattisesti. RIA Novostin mukaan Medvedev sanoi Suomen ja Venäjän jatkavan hankkeen edistämistä.

Italia hermostui

Suomi on myöntänyt hankkeelle merenpohjan tutkimusluvan Suomen talousvyöhykkeelle. Hankkeen ympäristövaikutusten arviointi on Suomessa kesken. Rakennuslupaa ei ole vielä Suomesta haettu.

EU-maissa hanke herättää kiistelyä, sillä uusi putki vähentäisi Puolan ja Ukrainan läpi kulkevan kaasuputkiston merkitystä. Italia nosti asian joulukuussa EU-maiden johtajien kokouspöytään. Italiaa ärsyttää se, että Saksa edistää hanketta samaan aikaan, kun se vaatii EU-maita pitämään yllä Venäjän vastaisia pakotteita.

EU-komission varapuheenjohtaja Maros Sefcovic ennakoi, että poliittinen kuohunta hankkeen ympärillä jatkuu.

– Usein kuulee, että kyseessä on kaupallinen projekti. Vastaan tähän, että en ole nähnyt kovin useita kaupallisia sopimuksia, joista keskustellaan niin usein korkealla poliittisella tasolla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Merkelin Saksa kaasuostoillaan lienee Puten sotaponnistelujen suurimpia rahoittajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko paljon vaihtoehtoja ? Suomenkin sietää olla hyvää pataa venäjän "kattilan" kanssa ettei tule nokista nenää nokittelun seurauksena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä on naiivi, siis väärä mies pääministeriksi. Ulkopolitiikka on hänellä pahasti hakusessa, niin pakolaisasiat kuin Venäjän suhteet. Juha pitäisi siirtää maa- ja metsätalousministeriksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

119
Hailuodon pengertielle ei tule katuvaloja, tie merkitään sumupaaluilla ja kaidevalaistuksella – katso lista kiinteän yhteyden yksityiskohdista
53
Jääkiekon Suomen mestaruus on katkolla Kärpille – Tapparalla takaa-ajajana tiukka paikka
51
Intiön vesitorni on taas myytävänä – vaihtoi omistajaa viimeksi vuonna 2015
49
Osekk irtisanoo 53 henkilöä – lisäksi 27:lle tarjotaan tehtävämuutosta tai osa-aikatyötä
42
Kärpät ei vaihtanut voittavaa kokoonpanoa – myös kätensä lauantaina satuttanut Jani Hakanpää illalla mukana kultajahdissa
41
Paperiton koira voi tuoda monta huolta – Suomessa on arviolta 200 000 rekisteröimätöntä koiraa
36
Tappara-Kärpät 2.erä: Kärpillä iso urakka päätöserässä – Tapparalta hylättiin maali erän lopussa

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

280 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä lukijat Kalevan pääkirjoituksesta?

Jos kysymyksessä olisi jonkun muun puolueen edustaja kuin SDP:n niin Sopotti ei korviaan lotkauttaisi asialle. Miksi hän... Lue lisää...
Tyhmä voi olla mutta...

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.4.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image