Talous

Eu haluaa vähentää muovipussien käyttöä - jopa kieltoja väläytelty

KUVA: Eljas Sallmén
Talous 4.11.2013 18:25
STT,

EU patistaa jäsenmaita vähentämään kevyiden muovipussien käyttöä. Euroopan komissio hyväksyi maanantaina asiaa koskevan ehdotuksen.

Jäsenmaat voisivat hillitä muovipussien kulutusta esimerkiksi maksuilla, kansallisilla vähennystavoitteilla tai jopa kielloilla. Joissakin maissa tämä on jo onnistunut.

EU:n ympäristökomissaarin Janez Potočnikin mukaan kyseessä on vakava ympäristöongelma. EU-alueella käytettiin vuonna 2010 noin sata miljardia muovista kantokassia, mikä tekee keskimäärin 198 kassia kansalaista kohden. Suurin osa näistä on kevyitä kasseja, joita käytetään harvoin uudestaan ja jotka päätyvät usein roskaksi luontoon.

Kevyiden muovipussien kulutuksessa on huimia eroja maittain. Tanskassa ja Suomessa niitä käytetään henkeä kohti noin neljä vuodessa, kun taas Puolassa, Portugalissa ja Slovakiassa vastaava luku on 466.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Saas nähdä, että kun Etelä-Euroopan maissa heitetään muovikassit luontoon ja mereen, niin sitte meillä taas etunojassa ollaan kieltämässä muovikassit. Siis meillä, jossa kassit ovat kierrätyksessä polttoaineeksi. Olisiko tässä nyt paikka valtion hallinnolle ja poliittiselle johdolle sekä edustajille pitää kiinni EU:ssa kansallisesta päätöksenteosta ?

Muovikassit öljyperäisenä materiaalina ovat lämpöarvoltaan mitä parhainta jätteitä polttoaineenaan käyttävien voimalaitosten polttoainetta. Muovikassien ja muiden muovituotteiden lajittelu uusiokäyttöön muovin raaka-aineeksi ei ole ollut onnistunut ratkaisu, koska erilaisia muovilaatuja on niin paljon. Tätä on kokeiltu, mutta tulokset ovat olleet kuulemma huonoja.

Toki on valitettavaa kansalaisten kannalta, että Oulun jätehuolto poisti kauppapaikkojen yhteydessä olleet muovien keräilypisteet. Tämä johtui Oulun jätehuollon johtajan mukaan siitä, että kauppapaikkojen keräilypisteitä hoitava Paperinkeräys Oy ei halunnut kerätä erikseen muovijätteitä ! Tämä oli heikennys aikaisempaan palveluun, jossa kuluttaja vei muovikasseihin lajitellut lasit, paperin, ja metallin keräilypisteeseen ja sen jälkeen lopuksi laittoin muovipussit omaan keräilypisteeseen. Järjestely oli toimiva ja sitten se lopetettiin. Muovikassit viedään nyt siis takaisin kotiin ja laiteaan siellä sekajätteiden joukkoon. Näistä sekajätteistä sitten ilmeisesti seulotaan polttokelpoinen jäte Oulun Energian ekovoimalaitokselle poltettavaksi. Polttamatonta paalattua aikaisemmin kerättyä muovia näkyy olevan mittavasti Ruskon jätteidenkeräyspaikan penkereillä. Eivätkö se kelpaa poltettavaksi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tanskassa ja Suomessa niitä käytetään henkeä kohti noin neljä vuodessa"
Ei kai oikeasti selvitä neljällä pussilla /vuosi???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tietenkään selvitä. Suurin osa suomalaisista ostaa muovipussin tai pari jokaisella kauppareissulla, joten vähintään kymmeniä niitä menee. Valitettavasti Kalevallakaan ei ole mitään lähdekritiikkiä näiden STT:n tuottamien "uutisten" suhteen.

Taikasana on pussin paksuus. Muutama ulkomaankielinen hakusana Googleen paljastaa arvoituksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muoviset roskapussit pitää sitten ostaa erikseen. Eikö ole ekologisempaa käyttää samoja muovipusseja ensin ruokakasseina ja sitten roskapusseina?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovikassi menee pieneen tilaan varakassina, nykyisten kevytkassien laatu vain on huono, herkästi repeävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Artikkelissa tosiaan puhutaan - kuten lopussa mainitaankin - aivan erilaisesta muovipussukoista kuin mitä Suomessa käytössä yleisesti. Suomalainen kauppapussukka taitaa useinmiten talouksissamme kierrättyä roskapussina poltettavaksi jätteeksi. Joistain kaupoista saa vaihtoehtona biopussukankin - ja tarjolla on myös paperinen vaihtoehto tai jopa kangaskassikin.

PS. Meiltä ei siis vaihtoehdot lopu. Jos muovipussukka poistetaan kauppakäytöstä niin se siirtyy kuitenkin kodin roskapussiksi erillishankintana. Ja niitäkinhän jo rullatavarana myydään. Saldo = plus miinus nolla. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ihan, ne rullissa olevat roskapussit ovat kuitenkin hieman kevyempää tekoa, mitä kauppojen muovikassit, eli asteen ekologisempia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa nuo pussit taitaa ueimmiten palaa roskapussina. esim puolassa asiat on varmasti toisin.

pusseja ei kannata kieltää. nostaa vaikka hintaa verolla (20c -> 40c)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muovipussit saastuttaa ympäristön. Ne pitää kieltää - ihan oikeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuvan mukainen lastaus on vaarallinen, raskas kassi pyörän ohjaustangossa on vaarallinen viritelmä, tuttavani hajoitti polvensa kaaduttuaan, kun polvi osu kassiin ja pyörä kaatui. Muutenkin ohjaus on epävakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksipä se kassin kahva kannattaakin kiertää mahdollisimman pitkästi ohjaustangon ympäri. Kassi korkeammalla=vähemmän epävakauttavaa heiluriliikettä, eikä osu polveen tai mene pinnojen väliin. Sitten jos kassi on niin täynnä, ettei saa kierrettyä, niin kannattaa suosiolla käyttää selkäreppua. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muualla eeuussa käytetään semmoisia vihannespussin paksuisia kevytpusseja joita ei voi käyttää uudestaan vaikka haluaisi. Roskina niitä näkyy uskomattoman paljon. Ihan ymmärrettävä tavoite, harmi vain että meidän poliitikkomme haluavat teetää tuon tavoitteen varjolla Suomalaisilla taas kaikkea turhaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU tulee muuten kuristamaan pölynimureitamme. Muutaman vuoden kuluttua kaupasta ei saa kuin 900W imureita kun tehokkaimmat ovat tällä hetkellä tuplasti tehokkaampia. No tehottomalla joutuu tietenkin imuroimaan kauemmin mutta eihän EU:ssa ole koskaan järkeä ollutkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuota, paljonkos se auttaa tätä kulutusräjähdystä, että minunkin kulutusprofiiliini ilmestyy uusi tuoteryhmä, pienet jätesäkit? Tottahan minä ne siniset/ "mustat" ohuet pussukat tiedän. Sopivat hygienian takia päivittäin tyhjennettäviin roskiksiin, mutta mieluummin valitsen sopivamman vaihtoehdon kaupan kassajonossa. Saa hantaakeista kivasti kiinni ja volaa riittää selvästi enemmän - se on näes niin, että kun tuo lähikauppa ei tarjoile "tuoretuotteita" "tuoretuotteina", vaan "vakuumipakkauksessa", niin sellaisen puskee ohuemman muovipussin kyljestä läpi. Ilmiö lienee tuttu varsinkin "saksalaisen vaihtoehdon" asiakaspiirissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaimollani on vanha tukeva kassinsa aina kaupassa ja sen pohjalla muutamia muovikasseja, isompia ostoksia varten, koskaan ei tarvitse ostaa uusia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei saa eikä tarvi muovipusseja kieltää. Sitä paitsi polttolaitokseen ne menee eikä luontoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

287 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

"Sairastuivat ja osasivat arvostaa yhteiskunnan apua, kun omat voimat ja rahat eivät enää riittäneet. He ovat nyt vanhoj... Lue lisää...
Vähän ontuu nyt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image