Talous

EKP:ltä iso päätös elvytysruuvin ki­ris­tä­mi­ses­tä - keskuspankki aikoo lopettaa arvopaperien osto-ohjelmansa vuoden lopussa

Talous 14.6.2018 15:09 | Päivitetty 14.6.2018 20:06
STT

Euroopan keskuspankki EKP teki torstaina ison päätöksen elvytysruuvin kiristämisestä. Päätöksen mukaan keskuspankin arvopapereiden osto-ohjelma valmistaudutaan lopettamaan joulukuun lopussa.

Ennen lopettamista osto-ohjelman tahti leikataan lokakuun alussa puoleen nykyisestä 30 miljardista eurosta kuukaudessa.

Korot hallintoneuvosto päätti pitää entisellään. Näillä näkymin korkoja korotettaisiin aikaisintaan ensi kesän jälkeen. Ohjauskorko on ollut nollassa jo yli kaksi vuotta.

EKP jätti suunnitelmiinsa kuitenkin varaventtiilin: osto-ohjelman lopetusaikataulua voidaan muuttaa, jos inflaatio ei pysy tavoitteen mukaisessa vajaassa kahdessa prosentissa.

- Tämä on hyvin maltillinen ja rauhallinen muutos, sillä arvopaperien ostot jatkuvat vuoden loppuun, ja senkin jälkeen pääoman uudelleensijoittamista jatketaan. Odotuksiin nähden tällä ei ole juurikaan vaikutusta euroalueen talouteen, kertoo pääekonomisti Reijo HeiskanenOP-ryhmästä.

- Neuvosto teki hyvin odotettuja päätöksiä, ja markkinat arvelivat näin tapahtuvan vähän nopeamminkin. Vasta sitten kun nämä uudelleensijoitukset lopetetaan, sillä alkaa olla selkeä kiristävä vaikutus markkinoihin.

Heti EKP:n päätösten julkistamisen jälkeen euron arvo dollarin suhteen heikentyi 1,1818 dollarista 1,1722 dollariin. Pudotus jatkui illalla 1,1633 dollariin ja oli hieman alle 1,4 prosenttia.

Useimmat eurooppalaiset osakeindeksit sen sijaan nousivat päivän aikana noin 0,8-1,7 prosenttia.

Koroilta suojautumista on hyvä miettiä

Asuntovelallisille tämä on hyvä hetki miettiä, miten haluaa varautua korkojen nousuun.

- Matalan koron aika jatkuu vielä vuoden ajan. Jos korkojen nousulta aikoo suojautua, se kallistuu tämän vuoden jälkipuoliskolla vähitellen. Mikäli suojautumisen tekee jollain tavanomaisella korkokatolla, kannattaa pohdintoja tehdä nopeasti, Heiskanen sanoo.

Yhdysvalloissa keskuspankki Fed on kiristellyt korkoruuvia jo useampia kierroksia. Euroopassa sen sijaan näkymä rahapolitiikan normalisoitumisesta on tuntunut lykkääntyvän.

Osto-ohjelmalla EKP on syöttänyt rahaa euroalueen talouteen, jotta inflaatio nousisi hieman vajaaseen kahteen prosenttiin. EKP nosti arviotaan vuosien 2018 ja 2019 inflaatiosta 1,7 prosenttiin.

Vuoden 2018 talouskasvun EKP arvioi jäävän 2,1 prosenttiin aiemmin esitetyn 2,4 prosentin sijaan. Syinä tähän mainittiin maailmanlaajuiset epävarmuutta aiheuttavat tekijät, kuten protektionismin lisääntyminen ja mahdollinen rahoitusmarkkinoiden pitkäkestoinen heilahtelu.

EKP on isojen kysymysten äärellä, kun se pyrkii rahapolitiikassa palaamaan kohti tavallisempia vesiä. Näillä linjauksilla on isot vaikutukset eri maiden ja koko euroalueen talouteen.

MAINOS

Kommentoi

Onko tämä nyt ennakkovaroitus, että korkojen nosto alkaa ensi vuoden puolivälissä? Ne, jotka eivät korkojen noston jälkeen pysty suoriutumaan asuntolainoistaan, joutunevat kääntymään pankin puoleen. Pankki kyllä mielellään lunastaa asunnot alihintaan. Vielä kun romautetaan asuntojen hinnat kertaheitolla kuten tehtiin 90-luvun alussa, niin asunnon arvo ei vastaakaan enää lainan määrää. Tehdäänko omaisuuden uusjako taas?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on vaarallisen voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa yöllä rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

300 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Toisinaan sitä on vaikea uskoa lajitovereidensa ajattelukyvyn olemassaoloon. Siitä on kammottavan vähän merkkejä maailma... Lue lisää...
aery

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image