Talous

Ekonomistit korostavat työ­mark­ki­na­rau­haa - "Sopimus ei ole missään nimessä riittävä"

Nordean Aki Kangasharjun mielestä työmarkkinasopimus ei ole riittävä. KUVA: Mauri Ratilainen / com.pic
Talous 1.3.2016 14:16
STT

Miten ekonomistit ottavat vastaan työmarkkinajärjestöjen saavuttaman neuvottelutuloksen yhteiskuntasopimuksesta? Vastaajina ovat Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas ja Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Mitä sopimus merkitsee?

– Ilmakunnas: Olosuhteisiin nähden on hyvä asia, että neuvottelutulos on olemassa pitkän hiomisen jälkeen. Siinä mielessä se on positiivinen lähtökohta. Eihän se palkansaajien näkökulmasta helppo ratkaisu ole, mutta käsillä olevista vaihtoehdoista kuitenkin hyväksyttävin. Viennin hintakilpailukykyä tällä parannetaan. (...) Lyhyellä tähtäimellä korostuvat negatiiviset ostovoimavaikutukset.

– Kangasharju: Sopimus ei ole missään nimessä riittävä. Tehdään vähemmän kuin olisi tarvetta, ja tehdään sekin pikku hiljaa monen vuoden aikana. (...) Esimerkiksi työaikaa pidennetään, mutta pidennetään vain puoli tuntia viikossa. Olemme kuitenkin Ruotsia tunnin jäljessä ja EU:ta kaksi tuntia. Siinä olisi pitänyt päästä pidemmälle.

Miten suuria muutoksia sopimukseen kirjattu paikallinen sopiminen tuo?

– Ilmakunnas: Ei ehkä radikaaleja, mutta varmaan sopimiseen kiinnitetään paljon enemmän huomiota ja luodaan edellytyksiä. Mietitään luottamusmiesten aseman vahvistamista ja henkilöstöedustuksen kuntoon saamista. Tietysti kun tulee kriisitilanteita niin niissä otetaan sitten käyttöön.

– Kangasharju: Paikallinen sopiminen oli tietysti suuri pettymys. Pitäisi saada sitä joustoa, mitä modernissa globaalissa taloudessa tarvittaisiin palkanmuodostuksesta ja työajoista ja lomista sopimiseen. (...) Jää liittojen näppeihin se homma.

Mitä vaikutuksia on seuraavan palkkaratkaisun siirtämisellä vuoteen 2017?

– Ilmakunnas: Jos käytäisiin liittoneuvottelut ensi syksystä lähtien, ne käytäisiin varmaan vaikeassa ilmapiirissä. Siihen nähden tämä tuo työmarkkinarauhaa. Tämä on merkittävää, kun kilpailijamaissa palkat nousevat kahden tai kolmenkin prosentin vauhtia. Jos Suomessa mennään nollalinjalla, niin totta kai siitä tulee iso osa kilpailukyvyn parantumisesta.

– Kangasharju: On hyvä, ettei palkkoja nosteta nyt vuoteen, mutta sen jälkeen ei tullut mitään vientisektorin palkka-ankkuripykälää, vaan ne saattavat ryöpsähtää sen jälkeen valloilleen. (...) Ei tällä ole lähiaikoina mitään muuta merkitystä kuin että vältetään yleislakko ja pahempi kaaos.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Ettekö ymmärrä valittajat, miksi firmat maksavat osinkoja? Koska rahaa ei haluta käyttää investointeihin - ainakaan Suomessa. Täällä AY-liike pelottelee ja uhkailee ja on vienyt vallan demokratiaa pilkaten. Kuka tänne menneisyyden toimintatapoihin ja malleihin hirttäytyneeseen maahan uskaltaa mitään investoida. Toimintaympäristö ei vaan yksinkertaisesti ole enää toimiva ja kilpailukykyinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Säälittäviä mielipiteitä osalla kirjoittelijoista. Ettekait itsekkään usko mitä kehtaatte kirjoittaa. Paljon kirjoittelijoita jotka tuijjottaa vaan omaan napaan. Suomi siksi tällaisessa jamassa kun kokoomuslaista politiikkaa harjoitettu vuosikausia.
Veron alennuksilla valtion kassaan kertyy vielä vähemmän euroja kun ne ei riitä nykyiselläkään vero tasolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli 20 vuoden aikana tuottavuus on noussut maailmanlaajuisestikin reilusti, mutta valtaosan tästä ovat rohmunneet pääomasijoittajat, joita eri maiden hallitukset ovat hellineet kilpaa veronalennuksilla. Oman maan kansalaisista ei välitetä kunhan sijoittajat ja Fitch, Moody's ja Standard & Poor's ovat tyytyväisiä. Ihanaa, että meillä on "demokratia" eikä rahan ja pääoman diktatuuri vai miten se nyt onkaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Firmoilla on vara maksaa 11 mrd osinkoja. Siitä riittäisi valtiollekin otettavaa, samoin harmaasta taloudesta, yritysten verokikkailusta yhteensä helposti 5 mrd. Kangasharju: Osoita laskelmien avulla kilpailukykyongelma. Jos et pysty, lopeta löpinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä täytyy ihmetellä kun firmat jakaa osinkoja ja työntekijöiden pitäisi laskea palkkaa ja jatkaa työaikaa .Samoin valtiolla on rahaa työntää tuollaisiin Terrafamen kaivoksiin joka ei tuota muuta kuin saastetta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aki Kangasharju on intoutunut viime aikoina latelemaan hyvin poliittisesti sävytettyjä mielipiteitä (lue kokoomuslaisia). Mikään ei kelpaa, hän olisi kai halunnut selkävoiton. Totuushan toki on, että saavutettu yhteiskuntasopimus on vesitetty ratkaisu hallituksen pakkolaeista lukuun ottamatta 0-tupoa, joka on merkittävin asia koko jutussa. Yleensäkin minua ihmetyttää saadaanko Suomen kilpailukyky kuntoon työaikaa lisäämällä 3 tai vaikkapa 5 päivää vuodessa, tai nipistämällä sairausajan palkasta. Näinkö helppoa se olisi? Julkisella sektorilla sillä on toki joku merkitys, mutta vientialoilla ei. Jotenkin tätä maata vaivaa näköalattomuus. Se huolestuttaa. Kaiken lisäksi Kepu pyrkii kääntämään kelloa taaksepäin hallintokuvioillaan (sote). Kärkihankkeetkin olivat paha pettymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

LISÄÄ OSINKOJA YRITYKSISTÄ ja OPTIOTA ja KULTAISIA KÄDENPURISTUKSIA JOHTAJILLE. Siihen tosiasiassa tarvitaan lisää rahaa palkansaajilta, jotka ovat maksumiehinä. Yhtään senttiä mistään ei käytetä investointeihin tai työntekijöiden palkkaamiseen. Ja kaikki tämä pitäisi palkansaajien hyväksyä mitään sanomatta. Kuittaan asian lyhenteellää H..P.., jokainen voi päätellä mitä tarkoitan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tuonne maataloustukiin pumpata noin kolmisen miljardia, eiköhän sieltä löydy loput kun vähän niistetään löysiä pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpailukyky ei kyllä kohene hiukkaakaan ammattijärjestöjen asenteen mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytännössä koko sopimus johtaa siihen että vuoden päästä alkaa veriset palkankorotus neuvottelut jossa vaaditaan palkan menetyksiä takaisin. Tähän ei olisi tarvetta jos hallitus laskisi tuloveroa 1%:lla jolloin nettopalkka pysyisi samana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko jollakulla esittää pitävät laskelmat, että olemme kilpailukyvyssä jäljessä? Laittakaapa näkyviin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostin täältä Espanjasta saniteettisilikonia tuubi ja siihe puristimen kun tarvitsin. Maksoi täällä yhteensä 4,50 euroa. Suomessa vastaavat tuotteet maksvat 15 euroa. Eiköhän jo tuo yksi esimerkki ole melko kuvaava. Vaimo osti alusvaatteita. Pikkarit 1 euro kpl rintsikat 2,5 euroa bikinit 12 euroa. Miesten kauluspaidat 5-10euroa ja sitä rataa. Nämä eivät ole edes tarjoushintoja vaan normaalihintoja ja valikoimaa on kymmeniä hyllymetrejä. Myös kaikki muut tuotteet ovat pilkkahintaisia Suomen hintoihin nähden. Jossain nyt mättää pahasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään sopimus ei auta, jos käy niinkuin käy koko ajan käy ja yritysten viivan alle jäänyt (nyt taas kasvava) pääoma jaetaan sijoittajille osinkoina. Suomalainen pääoma on niin epäisänmaallista, ettei siitä riitä kotimaan investointeihin. Ei edes eläkevaroista. Miten nostetaan Suomea nousuun pelkillä säästöillä? Kotimarkkinateollisuus ja palveluala voivat tämän jälkeen entistä huonommin. Kansalla ei ole varaa (eikä kohta aikaakaan) kuluttaa. Sittenkö säästetään taas lisää että saadaan palvelualat kulukurin kautta nousuun? Ei muuten saada. Tarvitaan tuotteita, niiden kehitystä ja markkinointia. Niillä Suomi nousee. Vastuu on yllättäen pääomalla, jota kyllä riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotus: Siirrytään paikallisesti sovittuna sopivilla teollisuus- ja hoitoaloilla 6 tuntiseen työpäivään. Työnantaja palkkaa lisää työntekijöitä ja kaksivuorotyö 8+8=12, muuttuu 6+6+6=18 tuntiseksi. Palkka maksetaan 8 tunnin mukaan, mutta muutamalla prosentilla alennettuna. Työntajamaksut myös vähennettynä niin että kannattaa palkata. 6 tunnin työpäivänä taukoja tulee cain 2×15min, kun 8 tunnin työpäivässä niitä tulee jopa lähes tunti! Työteho nousee, työntekijän väsymättä. Sairaslomat vähenee ja vapaa as ika lisääntyy. Lasten hoitopaikoissa vietetty aika vähenee myös, joten voittajia ovat kaikki! Työttömyys vähenee rajusti ja kustannusloikka olisi helpostikin yli 5%!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image