Talous

EK:n asiantuntija varoittaa: Seuraavaksi EU:lla ja USA:lla voi olla edessään veroriita

Talous 13.3.2018 2:57 | Päivitetty 13.3.2018 3:07
STT

Digitaalisten yritysten verottamisesta voi tulla seuraava riita Yhdysvaltain ja Euroopan unionin välille orastavan tullikiistan lisäksi, varoittaa EK:n veroasiantuntija Virpi Pasanen.

EU-komissiolta odotetaan lähiaikoina digiyritysten verotuksesta esitystä, jolla amerikkalaiset yhtiöt kuten Google, Facebook ja Twitter saataisiin maksamaan laajemmin veroja Eurooppaan. Julkisuuteen vuotaneen luonnoksen mukaan isoille digiyrityksille asetettaisiin väliaikaisesti 1-5 prosentin liikevaihtoon perustuva vero.

Varsinkin isot jäsenmaat Saksa, Ranska, Italia ja Espanja ovat ajaneet uudistusta, jolla digijättejä saataisiin verotettua Euroopassa tehokkaammin.

Pasanen Elinkeinoelämän keskusliitosta pitää suunnitelmaa liikevaihdon verottamisesta kestämättömänä. Verotusperiaatteiden muuttaminen voisi olla hänen mukaansa myös vastoin kansainvälisiä verosopimuksia.

Käytännössä ongelmana olisi, että verolle voisivat joutua myös tappiolliset yritykset ja yritysten veroasteet nousisivat huomattavasti.

Julkisuuteen vuotaneessa luonnoksessa mainitaan erikseen nimeltä tiettyjä amerikkalaisyhtiöitä, mikä alleviivaa sitä, miksi verolakeja muutettaisiin.

- Jos liikevaihdon verottaminen kohdistuu nimenomaan yhdysvaltalaisyrityksiin, meillä alkaa olla jo vireillä jonkinlainen verosota kauppasodan rinnalla, Pasanen varoittaa.

EU:ssa tiedostetaan, että kestävin ratkaisu saataisiin, jos digiyritysten verotuksesta päätettäisiin globaalisti OECD:n johdolla. Tämä voi kuitenkin viedä aikaa, minkä takia EU etsii tilapäistä ratkaisua.

MAINOS

Kommentoi

EU:n päästökauppa meni totaallisesti pieleen ja aurinkopaneelien tuontitulliverot jäävät heikoksi joten EU keksii nyt uusia verotuloja jolla se voisi rakentaa Brysseliin korkeamman norsuluutornin. EU alkaa muistuttamaan jo "organisaatioita" jotka pakolla keräävät rahaa yrityksiltä ja kansalaisilta.

En olisi 20 vuotta sitten uskonut että EU:sta tulee organisaatio joka pyrkii rahoittamaan toimintaansa markkinataloutta kiristämällä. Alunperin EU:n piti olla Euroopan yhteismarkkina-alue jossa talous perustuu vapauteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkään tappiollinen ja silti toiminnassa oleva yritys harrastaa luultavasti tulojen siirtoa veroparatiisiin. Eikait näistä tarvikkaan välittää, mitä mieltä ovat.

Toisekseen, kiinasta voisi käydä ottamassa mallia, miten verkon käyttöä voisi unionin ulkorajoilla suitsia. Varsinkin jos lankoja pitkin tunkee yrityksiä palveluita ja vakoiluohjelmia tuottamaan, eivätkä edes maksa siitä veroja. Ajatushan on aika "ei länsimainen", mutta montakohan miljardia menee sivusuun unionin ulkopuolelle.. Seuraavaksi nämä tietenkin ottavat maksun bitcoineina, jos vero eivät miellytä. Mahtaa olla loputon suo suitsia asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

47
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
30
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
24
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
19
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
17
Oulun yliopiston tutkimus: Geenivirhe voi aiheuttaa nuoria tappavan sydänlihasfibroosin
17
Kunnat maksoivat palkkoja väärin perustein vuosien ajan – maksettavaksi lankeava summa voi olla yli 10 miljoonaa euroa
16
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa länsituuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Ahvenanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Kainuun, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa länsituuli muuttuu voimakkaaksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

182 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

-ei pääse pm:ksi moinen kieroilija, ajanut Suomen katastrofiin Soten, Aktiivimallien, työläisten työaikojen pidentämisel... Lue lisää...
ei jatkoon

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image