Talous

Dieselautoja ei ole ostettu lainkaan ro­mu­tus­palk­kion turvin - Autoala: Pikkudieselit katoavat kokonaan markkinoilta

Talous 17.4.2018 9:16 | Päivitetty 17.4.2018 10:39
STT

Dieselkäyttöisten vaihtoautojen hintakehitys mietityttää autoliikkeitä, kertoo Autoalan Keskusliiton AKL:n puheenjohtaja Heikki Häggkvist.

- Vaihtoautokaupassa on kysymysmerkkejä, Häggkvist sanoo.

Dieselit ovat joutuneet huonoon huutoon Keski-Euroopassa typen oksidien ja pienhiukkaspäästöjen vuoksi. Saksassa eräät kaupungit ovat kieltämässä dieselautot alueellaan.

Ongelma koskee vain vanhempia dieseleitä eivätkä EU:n nykyisten päästönormien mukaisia autoja. Autotehtaat ovat kuitenkin vähentämässä uusien dieselmallien tarjontaa.

- Pikkudieselit häviävät, ennustaa AKL:n toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Hänen mukaansa pienissä dieselautoissa puhdistuslaitteet tulevat liian kalliiksi, eivätkä ne edes välttämättä mahdu pienikorisiin autoihin.

Romutuspalkkion ansiosta Suomessa on tilattu Rissan mukaan tänä vuonna noin 3 500 uutta henkilöautoa, joista valtaosa on pieniä autoja. 80 prosenttia niistä on bensiinikäyttöisiä. Lisäksi on myyty hybridejä.

- Dieseleitä ei ole myyty ollenkaan, Rissa kertoo.

Hän ei usko, että Suomessa kielletään dieseleitä. Pitkien etäisyyksien maassa isommat dieselit pitävät pintansa vielä vuosia. Kaupungeissa, ei edes Helsingissä, ei ole samanlaisia ilmanlaatuongelmia kuin Saksassa.

Suomeen on tuotu Saksasta käytettyinä paljon isoja dieselhenkilöautoja. Viime aikoina tuonti on kasvanut Ruotsista, jossa käytettyjä autoja on paljon. Kruunun ja euron vaihtokurssi suosii tällä hetkellä Ruotsista tuotavia autoja.

Yli puolet uskoo myynnin kasvuun

Yli puolet autoalan yrityksistä uskoo myyntinsä kasvavan tänä vuonna. AKL:n barometrin mukaan vain 17 prosenttia alan yrityksistä arvioi myyntinsä laskevan.

Samassa barometrissä 45 prosenttia yrityksistä kertoo tuloksensa parantuneen viime vuonna. 36 prosentilla tulos laski.

Autoliikkeet arvioivat autojen rahoituksen monimuotoistuvan lähivuosina. Niin osamaksukaupan kuin leasingin osuuden ennakoidaan kasvavan.

Autoala työllistää Suomessa noin 29 000 henkilöä.

MAINOS

Kommentoi

Nyt on kyllä uutisessa virheenpoikanen. Allekirjoittanut osti diesel-auton romutuspalkkion turvin! Että ainakin yksi on myyty!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että joku eläkeläinen vielä käy autokaupassa. Nuorista enää puolet ajaa edes ajokortin joten mahtaa tulevaisuus näyttää tosi hyvältä kauppiaan kannalta... eläkeläisille ja vanhuksille voi vielä myydä auton mutta alle 40 vuotiaille asuminen on niin kallista että polkupyörä on ainut mihin rahat riittää vuokran tai asuntolainan jälkeen.

Katsokaa vaikka kaupungin uusia kerrostaloalueita. Ei siellä ole enää edes autopaikkoja kaikille kun niitä ei tarvita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhoilla kerrostaloilla taas on liikaa autopaikkoja.
Pyörävarastoista taas on oikea pula.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kehitysideoita työttömien aktivointiin

Jäin työttömäksi noin vuosi sitten. Olin muutaman kuukauden täysin työtön ja sitten sain/otin vastaan pätkätöitä ja myöh... Lue lisää...
Ihmetyttää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image