Talous

Ava­ruus­bis­nes­tä, Tinder-tyyppejä, vapaaehtoisia – tällainen oli päivä hehkutetussa Slushissa

Talous 30.11.2016 21:59
Laura Myllymäki, teksti // Joel Maisalmi, kuvat
Yksi Slush-päivän supertähdistä oli Tinderin tuotejohtaja Brian Norgard. KUVA: Joel Maisalmi

Mikä on Slush? Tiedämme perusasiat: se on teknologia-, sijoittaja ja kasvuyritystapahtuma Helsingissä. Kerrotaan, että siellä on hyvä meininki.

Se on järjestäjiensä ja vapaaehtoistensa näköinen, nuorekas, urbaani ja kansainvälinen.

Mutta mitä Slushista voi viedä kotiin? Voiko Slushia todella ymmärtää ilman, että on itse start up -yrittäjä tai sijoittaja?

Hengasimme päivän tapahtumassa ja yritimme pysyä mukana.

Kello 8.26: Raitiovaunu numero yhdeksän

Messukeskukseen suuntaavassa raitiovaunussa Slush-ruuhka ei näy. Ihmiset selailevat uneliaina kännyköitään. Vieressä istuva nainen valitsee soittolistaltaan kuunneltavakseen Cheekin Chekkosen.

Tälläkö biisillä starttaa hänen Slush-päivänsä? Ei, sillä nainen jää ennen Messukeskuksen pysäkkiä pois.

Kello 8.48: Eeppinen astronauttiaamiainen alkaa pian

Ensimmäinen ihminen, jonka Slushista tunnistan, on peliyhtiö Rovion jättänyt Peter Vesterbacka, yksi Slushin perustajista. Sattumaako?

Hän osallistuu Space Nationin aamupalalle. Vesterbackan ja tämän Space Nation -kollegoiden suunnitelma on ”demokratisoida avaruus” astronauttikoulutuspelillä ensi vuonna. Vuosittain yksi tavallinen ihminen luvataan lähettää avaruuteen.

– Teemme avaruudesta avoimen kaikille, sanoo aamun tähtivieras Michael Suffredi kuulijoille.

Nasan leivissä kansainvälisellä avaruusasemalla työskennellyt yhdysvaltalainen Michael Suffredi puhui aamun tilaisuudessa. KUVA: Joel Maisalmi


Hän on aiemmin työskennellyt Nasan leivissä kansainvälisellä avaruusasemalla. Nyt Suffredi suunnittelee bisnestä yksityisestä avaruusasemasta.

– Avaruus pitää kokea, jatkaa Suffredi.

Aamiaistarjoilu: nyhtökauramunakasta, pannukakkua ja tyrnishotteja.

Kello 9.40–11.07: Pääministeri talossa, keskeytämme muun toiminnan

Slushin syvimmän olemuksen tutkiminen on lopetettava hetkeksi, sillä Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on saapunut seuraamaan Slushin avausshowta. Se alkaa kymmeneltä.

On kiirehdittävä: haluamme pääministeriltä kommentit liittyen Suomen Kuvalehden uutiseen, jossa kerrottiin, että pääministerin yhteydenotot olisivat vaikuttaneet Ylen journalistiseen sisältöön.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) keskusteli Viron presidentti Kersti Kaljulaidin kanssa Slushin avausseremoniassa. KUVA: Joel Maisalmi

Pääministerin puheille ei pääse. Ehdin esittää katsomoon istuneelle Sipilälle kysymyksen, sitten turvamies ottaa kiinni repustani ja vetää pois pääministerin luota.

Pyrotekniikkaa sisältävä show on alkamassa, ja Slushin järjestyksenvalvojat ovat tarkkoja, kuinka lähellä tulta saa olla. Tuli todella lämmittää poskipäitä.

Sipilää emme enää tavoita Slushin käytäviltä.

Kello 11.33: Video: Miksi tulit Slushiin? Katso, mitä osallistujat kertovat

Slush-kansa kertoo, miksi sinne mennään.


Kello 12.21: Feikkirahaa lentelee ympäriinsä

Horisontissamme siintää seteleitä, joita jotkut ovat heittäneet ilmaan. Kenellä menee näin hyvin?

Kun pääsemme lähemmäs, selviää, että ilmaan heitetyt setelit eivät ole aitoja vaan leikkirahaa. Sovellusyritys Trymedon Konstantin Gnyp selittää, että kyse on haasteesta: Slush-kävijän pitää ottaa tilanteesta video tai kuva ja merkitä se Instagramiin tai Facebookiin.

Kello 13.10: Ideat

Pitching Stagella on käynnissä fintechin, turvallisuuden, e-commercen ja verkkokaupan alojen pitchaukset eli ideoiden myyminen. Yleisö istuu räsymatoilla päällystetyillä palleilla, ja pitchaajien lavaa on somistettu kuivalla kauralla.

Start up -yrittäjät pitchasivat ideoitaan mahdollisille sijoittajille. KUVA: Joel Maisalmi

Olemme jo päättäneet jatkaa matkaa, mutta Lääkärihinta.fi-yrityksen ”hustler”, Kristian, saa huomiomme tavalla, jolla hän aloittaa vuoronsa.

Kristian sanoo, että meiltä viedään rahaa. Päädymme kuuntelemaan esityksen.

Kello 13.45: Vessatauko

– Pitkä päivä, huikkaa mies, kun matkaan vessaan.

Olemme tavanneet tänään, mutta en muista, kuka hän on.

Kello 14.00: Tasapainoskootterilla kulkeva ukulelensoittaja

Törmäämme Messukeskuksen käytävällä Topi Ronkaiseen, 21. Hän on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelija, joka on tullut hakemaan yhteisöllisyyttä ja elämystä Slushista.

Topi Ronkainen toimii Slushissa vapaaehtoisena. KUVA: Joel Maisalmi

Hän on vapaaehtoinen, ja hänen tehtävänään on auttaa rakenteiden purkamisessa. Juuri nyt hänen ei tarvitse tehdä muuta kuin nauttia menosta.

Sen hän tekee ajelemalla tasapainoskootterilla ja soittamalla ukulelea ympäri messukeskusta.

– Olen luonut täällä tällaisen Slush-persoonan, Ronkainen sanoo.

Kello 14.16: Valokuvaaja tekee havainnon

Ennenkin Slushissa ollut valokuvaaja Joel Maisalmi huomaa miettivänsä, että jokin tapahtumassa on erilaista tänä vuonna.

Hänen mielestään hihasta ei tulla repimään samalla tavalla kuin aiemmin. On rauhallisempaa.

Kello 14.38: Slushin ehkä kiireisin kohta

Missä on vessa? Mistä saa vettä?

Näihin kysymyksiin Kiinasta kotoisin oleva ja Oulussa opiskeleva Jing Chen on saanut vastata tänään. Hän työskentelee vapaaehtoisena Founder Stagen lähellä olevassa infopisteessä.

Kiinasta kotoisin olevan ja Oulussa opiskelevan Jing Chenin päätös lähteä Slushiin vapaaehtoiseksi kypsyi noin kuukausi sitten. KUVA: Joel Maisalmi

Hänen kollegansa, portugalilainen André Campos arvelee, että infopiste on ehkä koko Slushin kiireisin kohta.

Kello 14:48: Supertähdet Tinderistä lavalla

Moni tuntuu odottaneen tätä: Tinderin tuotejohtajat Ankur Jair ja Brian Norgard puhuvat yleisölle siitä, miten luodaan tuote, jota 10 miljoonaa ihmistä käyttää päivittäin.

Tärkeintä Jairin mukaan on se, että tuotteelle löytyy kysyntä. Siihen aloittavan yrityksen on pantava kaikki voimavaransa.

On koko ajan kuunneltava, mitä käyttäjä haluaa.

Yleisö kuuntelee.

Kello 16.08: Arto Vuori istahti alas rahoitusneuvottelujen jälkeen

Helsinkiläinen Arto Vuori istuu terveysalan networking-tilaisuudessa Engine Roomissa, sillä hän halusi vain istua alas. Alueelta löytyi pöytä, jossa oli tilaa.

Usertrace-ohjelmistotestausyritystä edustava Vuori on Slushissa viidettä kertaa. Miltä tämä vuosi on vaikuttanut?

– Talentteja ei meinaa hahmottaa, Vuori sanoo. Hän tarkoittaa sitä, että ohjelmaa on paljon. Näkyvyydestä pitää taistella.

Vuorella on tänään ollut kolme rahoitusneuvottelua. Niistä on tapana sopia etukäteen. Sitten tavataan meeting areassa.

Tänään Vuori on kuitenkin istunut alas ihan spontaanistikin.

Kello 16.30: Norjan kruununprinssi Haakon pitää lehdistötilaisuuden

Slush-päivä on kohta ehtoon puolella. Medialle on saapunut kutsu ja aiemmin: Norjan kruununprinssi tapaa lehdistön edustajia kello 16.30.

Ihan ensin kruununprinssi kehuu Slushia. Hän kertoo haluavansa pysyä mukana siinä, mitä tapahtuu norjalaisessa start up -skenessä.

Norjan kruununprinssi Haakon piti lehdistötilaisuuden iltapäivällä. KUVA: Joel Maisalmi

Norjalainen toimittaja kysyy, mitä prinssi veisi Slushista mukanaan takaisin Norjaan.

Kontakteja pohjoismaista ja toivottavasti maailmaltakin, prinssi vastaa.

Kello 18.15: Ryhmähali

Median hyvinvoinnista huolehtinut vapaaehtoisten joukko antaa toinen toisilleen ryhmähalin median työskentelytilassa. Päivä alkaa olla pulkassa, ja työ on tehty hyvin.

Kello 18.20: Peter Vesterbacka, taas

Kävelemme kohti poistumistietä. On aika suunnata pois tapahtuma-alueelta. Slush loppuu pian keskiviikon osalta.

Siinä hän on taas, Peter Vesterbacka, paiskaamassa jonkun kättä portaiden juurella.

Peter Vesterbacka on yksi Slushin vakiokasvoista. KUVA: Joel Maisalmi
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eipä nolla keinoilla työpaikkoja synny mihinkään. Oulu pelasti 1990 luvun lamassa Suomen, mutta Helsingin virkamiehet ja tyhmät politikot pilasivat kaiken ja velkaantuminen alkoi kasvun aikana. Oulua tarvitaan taas ei Helsingin keinoilla tapahdu mitään ja Kreikan tie väistämätön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hahhaa! Kyllä huomaa näistä kommenteista että kirjoittajilla ei ole startup-maailmasta ja meiningistä oikein käsitystä. Täällä valitellaan kun hommat menee pieleen muiden virheiden takia, kun taas positiivisesti tulevaisuuteen suhtautuvat yrittäjät tekevät asioita eivätkä kitise koko ajan. Slushissa on mukavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä ne positiiviset asiat? Oleko miettinyt että näet asiat vasemmistolaisen negatiivisesti, kenties tarkoitushakuisesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elikkä Leijonan Luola -formaatti sai sittenkin jatkoa Suomessa, paitsi että parhaimmisto ei itse saa määritellä tuotteensa/ideansa hintalappua eikä tapahtuman jälkeen enää edes omista sitä enää. No, pääasia että tukka hyvin ja selkään taputtajia piisaa. Sillähän pärjää pual vuatta, sanottiin aikoinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkomaiset sijoittajat käyvät keräämässä parhaat ja tuottoisimmat ideat pois. Suomelle ei näistä jää käteen juurikaan mitään. Suomessa on käynnissä ilmiö jossa kaikki mahdollinen myydään pois ulkomaille kunhan saadaan pieni pikavoitto. Voittoraha käytetään taas uusiin ideoihin ja mikäli niistä taas syntyy jotain toistetaan sama kuvio. Suuressa kuvassa ulkomaiset sijoittajat hyötyvät näistä pitkässä juoksussa paljon, työllistävät oman maan kansalaisia ja edistävät yhteiskuntansa taloutta. Suomeen jää käytännössä vain kehityskustannuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Data tukee sitä että exitien koot ovat kasvamassa. Kun olet myynyt yhden yhtiön niin nälkä kasvaa syödessä ja haluat vetää seuraavan pidemmälle. Ideana juuri on että kasvuyritykset vetävät investointeja maailmalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

72
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
38
Poliisin valvontakamera on räpsynyt ahkerasti Pohjantiellä, ensimmäisen viikon aikana kuvia on tullut yli 1900
29
Pääsy laittomiin nettikasinoihin saatetaan estää — Suomalaiset pelaavat kiellettyjä rahapelejä 170 miljoonalla vuosittain
21
RKP:ltä ei heru tukea hallitukselle – Sote-uudistus menossa karikkoon
21
Vihreiden Touko Aalto vaatii jo uusia vaaleja – " Eduskunnalle työrauha tai hallituksen lusikat jakoon"
20
Kokoomuksen Susanna Koski aikoo äänestää sotea vastaan – ryhmänjohtaja Jokinen: "Hän ei ole täyden tiedon varassa"
20
Pöllyävä hiekka häiritsee asukkaita Patelassa – "Naapuri joutui ulkoiluttamaan koiraansa hengityssuoja suullaan"

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 seuraaviin Lapin kuntiin: Muonio, Kittilä ja Sodankylä. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

115 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image