Talous

Alkoholin myynti alkoi maltillisesti — Lonkero kävi kaupaksi, kolmosolut dominoi olutmyyntiä

Toistaiseksi kolmosolutta on myyty enemmän kuin nelosolutta. KUVA: Jori Liimatainen
Talous 2.1.2018 16:20
Siiri Welling

Tammikuun ensimmäisenä päivänä vahvempi lonkero kiinnosti asiakkaita.

Alkoholilain muuttuminen on toistaiseksi näkynyt kaupoissa maltillisesti. Sekä SOK:n että Keskon liikkeissä tavallinen kolmosolut hallitsi edelleen oluen myyntilukuja.

- Uudenvuodenpäivänä oluen myynnistä yli 90 prosenttia oli alle 4,7 -prosentin vahvuisia juomia. Vahvemman lonkeron myynti oli ensimmäisenä myyntipäivänä yli 50 prosenttia lonkeron kokonaismyynnistä. Uskomme, että myynnin muutokset ovat suhteellisen pieniä pidemmällä aikavälillä, kertoo S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu.

Kesko on samoilla linjoilla. Sen myynti vastasi pitkälti odotuksia.

- Äärimmäisen isoa myynnin muutosta ei ole nähtävissä. Tuotteet selkeästi kiinnostavat asiakkaita ja varovaista kokeilua on nähtävissä, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli.

Pitkällä aikavälillä alkoholilaki tulee näkymään laajempana juomavalikoimana, mutta muuten myynti tulee pysymään maltillisena.

- Varmaan saadaan jopa satoja uusia tuotteita K-kauppoihin. Kun pienpanimoiden puolelta saadaan lisää olutta, jotka ovat vähän arvokkaampia tuotteita, niin se tulee varmaan nostamaan kategorian arvoa ja myynti kehittyy, sanoo Akseli.

Alkoholilain pitkän valmistelun aikana käytiin myös keskustelua siitä, pitäisikö vielä vahvempien juomien, esimerkiksi viinien, myynti sallia tavallisissa ruokakaupoissa. Ajatus torpattiin, mutta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja pysyy positiivisena.

- Kuluneesti sanottuna kyse on evoluutiosta. Tuskinpa seuraavaa muutosta odotetaan viittäkymmentä vuotta, kuten tätä muutosta nyt odotettiin, sanoo Elina Ussa.

Sekä SOK:n että Keskon mukaan vahvemmat alkoholit olisivat tervetulleita kauppoihin.

- Uskotaan, että miedompien alkoholijuomien käyttö suhteessa väkeviin on kehittynyt ja painottuu enemmän. Meidän mielestä luonnollinen jatkumo on se, että myös viinit tulisivat päivittäistavarakauppaan, toteaa Akseli Keskosta.

Ussan mukaan nykyinen rakennelma, jossa Alkolla on merkittävä monopolirakenne Suomessa, ei ole kestävä rakennelma. Lisäksi Ussa kritisoi panimotuotteisiin kohdistuvia veronkorotuksia. Hän muistuttaa, että alun perin alkoholilain uudistusta perusteltiin muun muassa sillä, että viinaralli Virosta Suomeen saataisiin kuriin.

- Nyt kun veroja nostetaan ja veronkorotukset kohdennettiin panimojuomiin, on mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon tätä hyvää uudistusta vesitettiin sillä, että verotusta korotettiin aika merkittävästi, sanoo Ussa.

Laki uudistui roimasti

Lakimuutoksen myötä päivittäistavarakaupat saivat myydä 1. tammikuuta alkaen alkoholijuomia, joiden enimmäisvahvuus on 5,5 prosenttia. Suurin osa alkoholilain muutoksista tulee kuitenkin voimaan vasta maaliskuussa 2018.

Lain myötä vaatimus juoman valmistamisesta käymisteitse poistui.

Alkoholilain myötä alkoholiverot nousivat vuoden alussa. Oluen vero nousi 10,9 prosenttia, käymisteitse valmistettujen siiderin ja long drink -juomien 10,7 prosenttia, viinien 13,0 prosenttia ja väkevien 5,0 prosenttia. Vahvemmasta oluesta maksetaan enemmän veroja.

Alkon aukioloaika pitenee aiemmasta kello 20:stä kello 21:een.

Ns. happy hour -mainonta sallitaan ravintoloille ja ravintoloiden aukioloajat vapautuivat.

MAINOS

Kommentoi

No eipä näy juoppoja sen enempää meidän kylällä kuin ennenkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei vaikuta mitenkään omaan ostoskäyttäytymiseen jatkossa. Kovasti puhuivat kauppiaat ennen uudistusta, että lonkeron uusi hinta tulisi olemaan kaupan 4,7 ja Alkon 5,5 välimaastossa. Ihan Alkon monopolihinnoilla kauppiaat menee tässä myös. Sinne saavat jäävät kaupan hyllyille vahvemmat jatkossa sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ussalle totean, että kun alkoholilakiin sisältynyt prosenttikorotus meni läpi eduskunnassa vain neljän äänen enemmistöllä, niin jollei alkoholiveroa olisi nostettu, niin tuo korotus olisi todennäköisesti kaatunut 6 - 10:n äänen enemmistöllä. Voi siis sanoa, että alkoholiveron nosto oli tilanteen sanelema pakko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun odotettiin 50 vuotta tätä muutosta on syytä painattaa myös uusi painos siihen kouluun josta Suomalaiset alkoholitutkijat valmistuvat. Kukaan ei viitsinyt jonottaa nelosta eikä 600 000 uutta alkoholistia aloittanut juomista.
Pitäisiköhän noiden tutkijoiden mennä seisomaan "ilmainen ämpäri" jonoon jotta ymmärtäisivät mitä sana tarkoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kukaan ei viitsinyt jonottaa nelosta eikä 600 000 uutta alkoholistia aloittanut juomista."
No ei varmaan, kun kaikilla oli krapula. Odetetaan nyt rauhassa perjantai iltaa, kun kaikilla on taas ryyppykunto kohillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinä voit odotella vaikka maailman tappiin, mutta mitään muutosta ei tule olemaan. Uskokaa nyt vaan absolutisit, että me tolkun alkoholia käyttävät oltiin taas kerran oikeassa ja te hävisitte tämän pelin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odottele sinäkin vaan rauhassa perjantai iltaa. Katsotaan sitten kuka oli oikeassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse odotella, kun tiedän sen jo nyt, ettei mitään muutosta tule entiseen verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä uudistus on myös Alkon etu kilpailussa. Tällä hetkellä Alkon hyllyissä seisoo myytävänä aivan surkeita tuotteita esim. kotimaisen valmistajan likööreitä jotka maistuvat aivan saippuavedelle ja prosenttien / etikettien mukaan selvästi suunnattu nuorisolle. Uudistuksen myötä nuoriso siirtyy kauppoihin ja kilpailu Alkon myyntihyllyistä tervehtyy eli vain myyvä tuote on myynnissä. Tämä on ensi askel kohti eurooppalaista Alkoa joka tekee tulosta muulla kuin paskoilla tuotteilla valtion suojeluksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Havainnot saatiin nyt ja ne olivat erittäin hyvät. Eli mitään muutosta ei tule myynteihin, vaikka teidän lapsellisista puheista sai kuvitelman, että 800 000- 1 000 000 uutta alkoholisitia olisi tullut jo heti 1.1.2018.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hinnat oli niin kalliita että ei mitään merkitystä omaan käyttööni, tilaan jatkossakin netistä virosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minäkään muuta ostokäyttäytymistäni. Saksasta oluet kotiovelle ja haaparannassa käydessä systeemistä olutta ja viiniä mukaan. Saa min un puolesta pysyä kauppojen hyllyillä noihin hintoihin. Mutta pysyy tilastot nätteinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

342 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image