Pohjois-Suomi

Yva-konsultti sai omistaa Talvivaaraa

Nelosen uutiset kertoi maanantaina Talvivaaran kaivoksen yva-arviointia vuonna 2005 tehneen Lapin Vesitutkimus Oy:n toimitusjohtajan Olli Salon olleen samalla Talvivaaran omistaja.
Pohjois-Suomi 27.3.2012 15:05
Pekka Rahko

Ympäristövaikutusten arvioita tekevä henkilö saa olla omistajana firmassa, jonka ympäristövaikutuksia hän on arvioimassa.

”Ei se ole lain vastaista, esimerkiksi metsäteollisuus tekee paljolti itse näitä hakemuksia, heillähän sinällään on paras tietämys prosessista”, sanoo Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ympäristöneuvos Sami Koivula.

Konsulttien riippumattomuus nousi puheenaiheeksi, kun Nelosen uutiset maanantaina kertoi Talvivaaran kaivoksen yva-arviointia vuonna 2005 tehneen Lapin Vesitutkimus Oy:n toimitusjohtajan Olli Salon olleen samalla Talvivaaran omistaja.

Menettely ei kuitenkaan siis ole laiton.

Ympäristöministeri Ville Niinistö kommentoi Neloselle, että ympäristösuojelulakia tarkistetaan tältä osin ja pitäisi luoda järjestelmä, jossa varmistetaan konsulttien riippumattomuus.

”Millähän resursseilla me riippumattomuuksia selvittelisimme”, Koivula ihmettelee.

”Tuskin mistään lisäresursseja löytyy tähän puolueettomuuksien selvittämiseen.”

”Jos iso konsulttitoimisto tekee hakemusta, sitä voi olla kymmenen ihmistä tekemässä”, Koivula sanoo.

On myös tavallista, että osa työstä teetetään alihankkijoilla.

”Se on hyvin hankala ketju alkaa selvittää, onko konsultti riippumaton”, Koivula pohtii.

Lue lisää keskiviikon Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Kyseisellä kaverillahan on ollut raahessakin näppinsä pelissä... aika uskottava kaveri ja uskomattoman ammattitaitoinen... Kaikkialle minne näppinsä pistää menee asiat päin....... Tässä jos ei ole oman eduntavoittelua havaittavissa niin täytyy kyllä olla joko sokea tai tyhmä ja sokea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos selvityksen tekeminen on yhtiön vastuulla niin ei kai sillä ole merkitystä tekeekö sen yhtiö vai yhtiöön kallellaan oleva konsultti kunhan luvista päättävät ovat riippumattomia . Periaatteessa politikkojen omistukset voivat olla vieläkin arveluttavampia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asioista vähänkään perillä olevalle tässä ei ole mitään uutta, tuleepahan vaan kaikille selväksi, että nämä YVA arvioinnit voi laittaa samaan kategoriaan yritysten kotisivuilta löytyvän sustainability, social responsibility...jne yritys tiedottamisen kanssa...ja löytyyhän sieltä "avoimmuutta ja yhteiskunta suhteita" arvossa pitävän yhtiön sivuilta aina nämä yvatkin...joita tietämätön kansa on pitäny ja pitää puolueettomina asiantuntijaselvityksinä...vaikka ovatkin vain osa yritystiedottamista. Esimerkiksi jos yvan laatijana on joku suuri konsulttifirma ,kuten vaikka Pöyry Fennovoiman tapauksessa, niin kyllä tyhmempikin ymmärtää, että firma haluaa palvella asiakkaitaan myös tulevaisuudessa hyvin ...ja asiakas et koskaan tule olemaan sinä, typerys, joka istut kuuntelemassa epistolaa yvan kuulemisvaiheessa...eikä nämä yva konsultit koskaan "löydä" mitään ikäviä yllätyksiä, vaan tietoisesti vaikenevat niistä...kuten uraanista ei puhuttu kertakaikkiaan yhtään Talvivaaran YVAssa.(maininta vain yhdessä kohdassa tietääkseni).Yvat ovat vain olennainen osa muodollista näennäisdemokraattista luvanjakojärjestelmää, jolla viranomaiset myöntävät luvat yrityksille maan tavan mukaisesti hyvässä yhteistyössä yritysten kanssa, vahingonkärsijät vaiennetaan antamalla heille seremoniallinen mahdollisuus tulla kuulluiksi. Kannattaa palauttaa mieliin vaikka se taannoinen Hannah Straussin väitöskirja ydinvoimalupajunttauksessta ym:sta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaarassa on tainnut konsultin arviot mennä pieleen ja pieleen on tainnut mennä lupaviranomaisen päätöksetkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän Talvivaaran tapauksessa lupaviranomainen on tainnut aika lailla lepsuilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Kainuun ELY-keskuksen työntekijöillä myös merkittäviä Talvivaara-omistuksia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä perusteella ns. jäävi virkamies pelaisi aina omaan pussiin? Höpö höpö. Taidatte puhua omasta arvomaailmastanne, siis että itse olisitte ratkaisussanne puolueellisia jos olisi oma lehmä ojassa? Hävetkää! Mitenhän tekin yönne nukutte kun itsenne kanssa on elettävä, joka päivä.
Minulla on kokemusta tilanteista, että jos on kiikun kaakun tai kokonaan jäävi antamaan lausuntoa jostakin asiasta, mutta jos kuitenkin se on annettava, tulee se laadittua "varmuuden vuoksi" paljon tiukemmaksi kuin olisi tarvinnut, jotta ei tulisi jälkeenpäin pahoja puheita. Varsinkin tapauksissa joissa on itsestään selvää että on vain ajan kysymys kun asia otetaan jossakin esille.Yleensä se kannattaa tuoda esille itse, ennen kuin sen joku muu tekee pahaa tarkoittavassa mielessä.
Mitä muuten tekisit jos parkkihallissa kolhaisisit pahasti viereistä autoa, mutta kukaan ei nähnyt? Mieti sitä loppuilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kai saa. Muutoinhan asetettaisiin kyseenalaiseksi myös johtajien bonuksia rakentelevien konsulttien ja heidät tilanneiden johtajien molemmille rahakas symbioosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kainuun ympäristöviranomaisilla myös oma lehmä ojassa, eli ihan sama miten törkeitä rikkomuksia kaivoksella tapahtuu, ei niihin reagoida

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä tavallatoimien on ihan sama tehdäänkö näitä tutkimuksia ja muita selvityksiä vai ei. pahinta on se, että nykyistä käytäntöä ei ole koskaan edes asetettu kyseenalaiseksi. Näissäkin tapauksissa tarkoitus pyhittää keinot. Luottahan näihin ei kannate pennin vertaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeämpää kuin konsultin suhde yritykseen on se, onko konsultti toiminut Talvivaara hankkeessa esim. ympäristönsuojelulain mukaisesti. Suurempi merkitys kaivostoiminnassa ympäristöasioitten kannalta on lupaviranomaisen voimavarat, ammattitaito ja arvot ympäristöasioihin. Talvivaara näyttää, että lupaviranomaisellakin on korjaamisen varaa. Tulevissa päätöksissä ympäristö on enemmän huomioitava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On olennaista huomata tämä ilmaisu: "Ei ole lain vastaista". - Missäs muussa yhteydessä tämä ilmaisu on kuultu ja nähtykään, kun tuntuu niin kovasti tutulta lausahdukselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Invesotintien selvitysmies muutama kuukausi sitten ehdotti ohituskaistaa viranomaiskäytännöistä, jotta Pohjois-Suomen investoinnit saadaan nopeasti liikkeelle - mahtoiko tällaisia ohituskaitsoja tarkoittaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama asia, jos rikoksesta epäilty tutkisi omassa asiassaan sitä, onko rikosta tapahtunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin. Sehän itse tietää mitä on tehnyt eli on paras asiantuntia asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä, korruprtio vaan on meillä lain suojaama jos on riittävästi vaikutusvaltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarviiko se arviointi tehdä yhden henkilön toimesta. Valitaan arviointiryhmään eri uskonlahkon edustajia ja poliittisesti kieroutuneita osakkeen omistajia tasapuolisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kymmenien miljoonien omistus voi sokaista. Nythän sieltä tulee joka minuutti 2400 litraa jätevettä, mukana 17 kiloa sulfaattia. Eikä loppua näy, ei puhettakaan jätevesien kuriin laittamisesta tai puhdistamon rakentamisesta. Näin se raha vie ja viranomaiset vikisee? http://uutisruoto.com/

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koivulan ei pidä sekoittaa kahta asiaa:
- uskottavuus
- laillisuus

Maalaisjärkikin jo sanoo, että uskottavuus ympäristökonsultin raportista menee, jos hän toimii yhtenä kaivosteollisuusyrityksen pääomistajana.

Koivula myös vetoaa resurssipulaan selvittää omistusosuuksia. Se nyt ei voi olla ongelma, jos ympäristöselvityskonsulttitalolta edellytetään , että konsultti tai konsulttitalon pääomistaja ei saa olla kohdeyrityksen pääomistaja. Rajana voidaan pitää esim. 0,05% omistusrajaa ennen selvitystyötä ja 2vuoden karenssiajalla. Jos myöhemmin selviää, että konsulttitalo on rikkonut tätä, niin silloin se on syyllistynyt laittomuuteen.

Em. asiat eivät edellytä - vastoin Koivulan käsitystä - lisäresurssitarpeisiin aluehallintovirastoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

120
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
51
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
24
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
21
TuuliWatti rakentaa markkinaehtoisen tuulipuiston Iin Kuivaniemeen – voimaloilla korkeutta jopa 175 metriä
20
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt
17
Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä
14
Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Antti Rinteen aika

Ei ole, Se vain kertoo siitä, että työn tekeminen ei ole sinun juttusi. Makaat mieluummin työtä tekevien maksamien veroj... Lue lisää...
Patu68

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image