Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Yritystutkija: Fennovoiman osakaspohja vaarassa romahtaa

Fennovoima valitsi syksyllä ydinvoimalan sijoituspaikaksi Pyhäjoen Hanhikivenniemen. Fennovoima valitsi syksyllä ydinvoimalan sijoituspaikaksi Pyhäjoen Hanhikivenniemen.
Pohjois-Suomi  8.1.2012 | Päivitetty 8.1.2012 | Jouni Knihtilä Muuta tekstin kokoa -+
Lapin ely-keskuksen yritystutkijan, energia-asiantuntija Raimo Reimanin mukaan Fennovoiman Pyhäjoelle suunnittelema ydinvoimala ei ole kovin vahvalla pohjalla. Kannattavuus on kiikun kaakun, eivätkä pienosakkaiden rahkeet riitä maan historian suurimpaan teollisuusinvestointiin.

"Seinä tulee vastaan kahden vuoden päästä. Nykyisellä omistuspohjalla nousevat kädet pystyyn", Reiman sanoo. Hän ennakoi uusien isojen tekijöiden mukaantuloa.

Reimanin mukaan ydinvoimalan ympärillä on vuosia vellonut valtava, kritiikitön euforia. Energiataloudellisessa kultakaivoksessa ei ole nähty riskejä. Sen imuun ovat tempautuneet myös monet pienet pohjoiset sähköyhtiöt isoilla olettamuksilla ja vähäisillä tiedoilla.

"Mukana on yhtiöitä, jotka vain jakavat sähköä. Niille ei kerry pääomia, eivätkä ne pysty rahoittamaan miljoonainvestointeja."

Kymmenestä sähköyhtiöstä koostuva Pohjois-Suomen Voima Oy on mukana kolmen prosentin siivulla. Reiman laskeskelee, että yhtiön on sijoitettava vähintään 30 miljoonaa osakepääomaan, kun investointia aletaan viemään tosissaan eteenpäin. Lisäksi sen kontolle tullenevat ainakin 100 miljoonan euron takaukset investoinnin lainaosuudelle. Monien on käännyttävä vakuuksissa omistajakuntiensa puoleen.

Reiman kysyy, onko pienten yhtiöiden järkevää sijoittaa vuoden 2015 tienoilla miljoonia voimalaan, joka mahdollisesti 2022 tuottaa sähköä kannattavuuden rajamailla. Samaan aikaan ne voisivat pienellä rahalla rakentaa tuulivoimaa, josta valtio on syöttötariffijärjestelmällä tehnyt todellisen kultamunan tuottajalleen.

Lue lisää sunnuntain Kalevasta.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

20/71 kommenttia

Alfa
15.3.2012 16:58

Ensimmäiset jänistivät jo. Ahvenanmaan sähköyhtiö ja Jyväskylän energia ilmoittivat 14.3. että ne ovat myyneet Fennovoiman osakkeensa pois. Nopeat pelurit saivat vielä pelastettua rahansa, viimeiset lähtijät joutuvat luultavasti mitätöimään osakkeensa.

Aikaisemmin osakkeitaan yritti myydä Katternö Kraft, ostaja olisi ollut Ruotsin puolelta Skellefteå Kraft, mutta siellä kaupunginvaltuusto esti kaupan.


Alfa
26.2.2013 17:13

Nyt, vuoden kuluttua artikkelin julkaisemisesta on syytä tutkailla mitä on tapahtunut. Ennuste näyttää osuneen kohdalleen. Jyväskylän ja Ahvenanmaan jälkeen Fennovoiman ovi on käynyt tiuhaan... ulospäin. Atria, S-ryhmä ja kourallinen muita suomalaisia osakkaita on jo poistunut kuviosta. E.Onin lähdön jälkeen osakepääomassa on jo yli 40% aukko. Ja lunastaessaan E.Onin osakkeet takaisin Fennovoima osti "ilmaa Saksasta". Yhdessä yössä jäljelle jääneiden osakkaiden maksuosuus kasvoi lähes kaksinkertaiseksi!

Osakaspako jatkuu todennäköisesti kiihkeänä tästä eteenpäin. Kemissä ja Kuopiossa on poliittinen prosessi kunnallisen energiayhtiön irrottamiseksi Fennovoimasta jo täydessä käynnissä. Kemin lähtiessä artikkelissa mainitun kulissiyhtiön, Pohjois-Suomen voiman tilanne muuttuu hankalaksi.

Ennustamisen tueksi vielä yksi tarina ulkomailta: Bulgarian Belenen ydinvoimaprojekti oli vastaavanlaisessa tilanteessa alkukeväästä 2012. Saksalainen suurosakas (RWE) irrottautui hankkeesta eikä osakkeita saatu myytyä eteenpäin. Suomalaisosakas, Fortum teki seikkalussa miljoonatappiot. Venäläinen laitetoimittaja Rosatom kiristää Venäjän valtion tuella Bulgrian valtiolta miljardiluokan korvauksia toteutumattomasta hankkeesta. Kannattaako veli venäläisen kanssa veljeillä?


Suurpankkiirien valta leviää Suomeen
21.2.2012 20:50

Goldman Sachs tulee ja ostaa varmasti vielä tämänkin pois. Sen jälkeen olisi merkittävä osa sekä sähköntuotantoa että (Vattenfallin myymää) runkoverkkoa tuon Wall Streetin ahneimman maineessa olevan investointipankin hallussa.


Kemiläinen valtuutettu
4.2.2012 20:07

Yritystutkija perää ydinvoimalahankkeessa mukana olevien esim. kunnallisten energiayhtiöiden reaalirahan ja velkarahan sitomista megahankkeeseen, josta ei juuri ole odotettavissa tuottoa. Jokaisessa kunnassa on syytä tarkoin pohtia mihin olemme sitoutumassa esim. Kemissä miljoonien lainatakuu ja tariffien korotus asiakkaille. Tätä emme halua emmekä halua osallistua ympäristölle haitallisen ja sijaintipaikan osalta vieläratkaisemattoman ydinjätteen tuottamiseen.


Nimimerkki
16.1.2012 11:18

Missä se ongelma on? Lainaa saa pankista, ja tässä maassa ei sähkön hinta tule ainakaan laskemaan niin kauan kuin vihreät on eduskunnassa.


Investori
11.1.2012 10:56

Jos ei pankista saa lainaa, niin otetaan omasta kassasta sitten. Ja Fennovoiman projektin jälkeen samat omistajat investoivat vielä Olkiluoto 4 -hankkeeseen. Ja sen jälkeen vielä tuulivoimaankin.


Nimimerkki
10.1.2012 00:50

oho, kaleva julkaisee jotain kriittistä tietoa suhteessa ydinvoimaan. taidan laittaa loton viikonloppuna vetämään


Nimimerkki
10.1.2012 00:50

oho, kaleva julkaisee jotain kriittistä tietoa suhteessa ydinvoimaan. taidan laittaa loton viikonloppuna vetämään


käyttöaste?
9.1.2012 11:01

Tässä on myös se ongelma että tulevien voimaloiden käyttöaste saattaa jäädä alhaiseksi. Sähkönkulutus on laskussa ennusteiden vastaisesti. Tulevien hankkeiden myötä ydinvoimaloiden yhteisteho nousee nykyisen sähkön keskikulutuksen suuruiseksi, noin 8000 megawattiin. Saattaa käydä kuten ruotsissa on jo käynyt eli voimaloita joudutaan seisottamaan kesällä pitkiä aikoja koska edullista uusiutuvaa energiaa, yhdistelmätuotantoa ym on tarjolla paljon. Ruotsissa ydinvoiman käyttöaste on vain 60% ja sillä tuotetaan 50% sähköstä. Vientikin on poissuljettu vaihtoehto, koska linjat eivät mahdollista useiden tuhansien magawattien siirtoja ja välissä on vielä puskurina ruotsin massiivinen ydinvoiman liikareservi.


sepe
9.1.2012 10:11

kateelliset kirjoittelee kun saimme voimalan pyhäjoelle tästä on enään turha kirjoitella voimala tulee pyhäjoelle se asia on selvä joten voitte vellihousut jättää jo kehityksen kasvun jarraamisen pois se ei vaikuta mitään enään rutkaamme rauhassa töihin


Ads by google, kommentit jatkuvat alla
Markkinat hoitavat jakeluyhtiöt
9.1.2012 09:52

On vain hyvä asia jos nuo jakeluyhtiöt korvataan isommilla toimijoilla. Nehän ostetaan pois markkinoilta muutenkin ennen pitkää. Omistajakunnat saavat tarjouksen, josta ne eivät voi kieltäytyä kun kunnan kassa huutaa tyhjää.


Nimimerkki
8.1.2012 22:34

TVO ja Fortum vain lisäävät kilvan ydinvoimaa. Uraraanilla lämmitetään vettä ja saadaaan helposti ja halvalla sähköä.


Nimimerkki
8.1.2012 21:51

Ydinvoimalat olivat aikanaan edullinen tapa tuottaa sähköä. Kun turvallisuus ja etenkin ydinjätteen huolellinen loppusijoitus otetaan huomioon, niin kulut menevät yli jopa uusiutuvista. Tosin, tämähän on E.ONin voimala, jolla on tarkoitus OL3 ja OL4:n tavoin tuottaa sähköä pääosin vientiin Keski-Euroopan suuntaan. Katsokaapa mitä Fingrid on rakennellut tässä viime vuosina ja mitä se tekee parhaillaan. Katsokaa myös miten Fingridin omistuspohja on muuttunut suurten ja kalliiden projektien kynnyksellä. Ydinvoimaprojektien taustat ovat olleet ja ovat edelleen aina mielenkiintoista tavaraa...


rippe
8.1.2012 20:33

Sinne vaan voimalaa rakentaan,Pyhäjoelle


Kohti KIITOKSEN AIKAA
8.1.2012 18:54

Kiitos kaikelle elolliselle,,,uraanivoima ei tunne elämää,,,! Kuolema kulkee aina sen mukana;;sillä se nauttii kärsimyksistä Haluaa tuhota kaiken elämän,,,sillä on vain vähän aikaa! Se se on tietoinen ;;;kaikesta;;;kun on vähän aikkaa ;;se yrittää tuhota kaiken mahdollisen. ,,,Sen nimi on suuri Saaatana;;;;!


Alfa
8.1.2012 17:32

Pohjois-Suomen voiman 10 osakasta ovat todellakin hataralla pohjalla. Useimpien kunnallisten sähköyhtiöiden osallistuminen moiseen riskibisnekseen vaatisi kunnanvaltuuston siunauksen, tämä demokraattisen prosessin osa puuttuu. Lumipallon voi sysätä liikkeelle esimerkiksi kuntalaisaloitteella tai kunnallisella kansanäänestyksellä. 30 miljoonan osakepääömasta 1/10 tarkoittaa 3 miljoonaa euroa. Se on pienen kunnan, vaikkapa Haukiputaan tai Keminmaan budjetissa iso raha. Toisaalta tämä 30 miljoonaa näyttäisi perustuvan Fennovoiman alkuperäiseen, 5 vuoden takaiseen kustannusarvioon? EPR- reaktoriin perustuvan ydinvoimalan hintalappu on tuona aikana kasvanut alkuperäisetä 3-4 miljardista 6-8 miljardiin. Tuorein peruuntunut projekti, USA:n Calvert Cliffsin voimala olisi maksanut 8.6 miljardia dollaria, ei ollut taloudellisesti kannattava hanke. Toisaalta... ydinvoimasta vaaditaan kansanäänestystä. Hanke saattaa kaatua siis jo aiemminkin.


Kaikki samalle viivalle ja verolle
8.1.2012 17:13

Toivottavasti sähköyhtiöiltä poistuu mankalanmallin verovapaus. Sillä on suuri talloudellinen arvo suomalaisille tulevathan suuret rahavirrat verotuksen piiriin. Tällähetkellä sähköntekeminen on ollut yhtätuottoista kun rahanpainaminen, sen takia suuret yhtiöt on pitäneet oikeudet itsellään. Myös fennovoima tulee saattaa muidenmaiden energianteon kassa samalle tasolle. Tuleehan kaikille mulle yrityksille veroa, miksei siis energiateollisuudellekin. Tänään heillä vaan kiintestövero joka on hyvin pieni ja sekin alenee vuosikymmeniä tuotannon alettua.


Tietoa paljon
8.1.2012 16:51

On mennyt opiskelu polusta niltäkin henkilöiltä jotka oli television läpytyskuorossa.eikö ne osa ajatella heitänkin jälkeen on ihmisiä jotka joutuu näitten tolloje jälkiä siivoaan .jos ydtin saaste eiole tappanut heitä ennemmin. nämä päättäjät ovat tämän hetken rahalla ratsastajia.


roope
8.1.2012 16:41

Kyllähän se on niin,että järkevintä vaihtoehoa sähköntuotoon,mistä,miten ja millätavoin sitä saadaan halvemmalla. Naapurimaan energiaan ei uskalla luotaa,on järkevintä olla omavarainen ei vieraan valtoin varaan sovi turvautua. Hyvän hinnan maanomistajat saavat risukoileen?,mitä ne risukot nyt tuotaa maksaako valtio tukea niin hyvin,että maanomistajat eivät luopuisi risukoistaan? Se miten laskentaa hyväksikäytäen,saa tehdyksi numeroilla suuriakin virheellisiä kaavoja. Sinnen vaan voimalaa tekeen,ja hyvässä sovussa.


Ei ydinvoimaa, kiitos.
8.1.2012 16:28

Saksassa ei saa kohta rakentaa ydinvoimaa, joten saksalainen Eon tulee olemaan tämänkin Fennovoiman suurin omistaja. Nimi Fennovoima on vaan hämäystä ja antamassa mielikuvaa suomalaisuudesta. Mutta, tämä on saksalaisen suunnittelun tulosta ja tulemme näkemään, että luvat on ja niiden lupaehtojen osalta tullaan pyyhkimään pöytää, kuten Talvivaarassa.


Mainos
Mainos
Galleriat »|Pohjois-Suomi

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Pohjois-Suomi Down Up
Mainos
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös