Pohjois-Suomi

Ylivieskan kirk­ko­val­tuus­to päätti uuden kirkon ra­ken­ta­mi­ses­ta

Ylivieskan vanhasta puukirkosta jäi jäljelle vain rauniot. KUVA: Henna Haapala
Pohjois-Suomi 30.3.2016 22:37
Kaleva

Ylivieskan seurakunnan kirkkovaltuusto  päätti keskiviikon kokouksessaan, että Ylivieskaan rakennetaan uusi kirkko. Asiasta päätettiin yksimielisesti.

Kirkkovaltuusto päätti lisäksi pyytää Oulun hiippakunnan tuomiokapitulilta, ettei kirkkoherran virkaa julisteta haettavaksi 1.2.2017 alkaen.

Kirkkoherra Timo Määtän oli määrä jäädä ensi vuonna eläkkeelle, mutta hän lupautui hoitamaan virkaa kunnes kirkon jälleenrakennustyön edellykset ovat täyttyneet. Määtän päätökseen vaikutti seurakunnan tilanne kirkon palamisen jälkeen.

Ylivieskan vanha puukirkko tuhoutui täysin tulipalossa pääsiäislauantaina. Kirkon tuhopoltosta epäilty 26-vuotias mies vangittiin Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Minäkin olen sitä mieltä, että uudesta kirkosta pitäisi järjestää arkkitehtuurikilpailu. Niistä on hyviä kokemuksia eri puolella Suomea ja Suomi on maailmalla tunnettu kirkkoarkkitehtuuristaan. Kaunis arkkitehtuuri ei ole välttämättä sen kalliimpaa, mutta antaa kävijälleen esteettisen elämyksen hengellisen elämyksen lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monet seurakunnat painivat talousongelmien kanssa. Seurakunnat etsivät säästöjä pääasiassa kiinteistöistä. Muutama vuosi sitten arkkipiispa kannusti seurakuntia vähentämään lämmitystä ja pitämään jumalanpalvelukset kylmänä aikana jossakin muualla kuin kirkossa.Pappilat ja leirikeskukset ovat myyntilistalla, kun seurakunnat karsivat kulujaan.
Lämmityskulut ovat korkeita, joten maalämpö olisi edullinen lämmitysmuoto.
Kirkon ympäristödiplomin käsikirja: "Tarpeettomista tiloista ja kiinteistöistä luopuminen säästää energiaa. Kunnan
ja naapuriseurakuntien kanssa voidaan tehdä yhteistyötä tilankäytössä. Kaikkia tiloja ei tarvitse rakentaa ja omistaa itse, vaan tiloja voi vuokrata."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos entisen mallista ja laatuista kirkkoa Ylivieskaan tehdään, taitaa joutua ainakin rakennus- ja kirvesmiestaidot sekä hinta kovalle koetukselle. Kalajokilaaksossa se voi vielä onnistua, koska siellä on hengissä voimakas talkootyön merkitys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon kauniimpi olisi, jos raivattaisi nuo loputkin jäännökset tuosta ja istutettaisiin vaikka puita tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta kuinka on Sanan mukaisen elämän laita seurakunnassa?

Valvooko kukaan seurakuntakuria ja erotetaanko kurittomat seurakunnasta?

Näitä pitäisi miettiä eikä jotain maallista kokoontumispaikkaa!

Kyllä pienetkin tilat riittävät!

Ei Jeesus koskaan käskenyt satsata maallisiin rakennuksiin, vaan elää Hänen antamiensa Isän käskyjen mukaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkolle kelpaa vain paras. Pyydän että järjestätte arkkitehtuurikilpailun uuden kirkon suunnittelemiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt ei muutakun Lehto rakentamaan Ruukin Sandwich-elementeistä äkkiä kirkko ylivieskalaisille! Siinä tuettaisiin yhdistystä jos toistakin ja paikallisuus pääsisi kunniaan. Samalla saataisiin edullinen kirkko ja nopeasti! Nyt kun laittaa paneelit tilaukseen niin ennen kesälomia ois jo valmista. Näinhän se homma luonaisi oikein hyvin, eikös?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Odotettu ja oikea päätös. Hienoa toimintaa myös kirkkoherralta. Vaalit vain sotkisivat hommia. Sitäpaitsi, kirkkoherralla on varmasti vahvat tunne siteet tähän asiaan. Sitoutumista ei varmasti puutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko mahdollista tehdä historaa ja pyrkiä rakentamaan näköiskopio nyt tuhoutuneesta kirkosta? Olen tosin kuullut, ettei vanhasta kirkosta ole säilynyt piirustuksia. Mutta kyllä varmaan kuvamateriaalin perusteella sellaiset voitaisiin laatia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

http://www.adressit.com/allekirjoitukset/uusi_samanlainen_puukirkko_vanhan_tilalle_samoille_perustuksille/start/480

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoin Ylivieskan srk:n nettisivuja. Näytti olevan komeita rakennuksia. Joten onko uuden rakentaminen tarpeellista? Esim. Suvannon kappeli oli kuin kirkko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tervetuloa tutustumaan Pyhäjoen toimivaan kirkkoon .Se on tehty kivestä 1974 salaman polttaman Engelin kirkon tilalle .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkon ei kannattaisi tässä yhteiskunnallisesti heikossa taloustilanteessa alkaa nyt prässäilemään rahalla. Olisi suotavaa rakentaa edullinen kirkko, eikä edellisen kopiota. Miksi ylipäätään rakentaa kirkoista niin valtavan isoja, kun tiedetään , että ne ovat täynnä maksimissaa kerran vuodessa joulun tienoillla? Halpa kirkko ja ylijäämä rahat diakonissa työhön, tällätavalla kansalaiset näkisivät , että kirkko tekee tärkeää työtä eikä keskity ylläpitämään kalliita kulisseja. Tässä on hyviä tilaisuus kirkolle muuttaa toimintatapoja ja näyttää esimerkkejä siitä mitkä asiat ovat heille tärkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten kävikään Porvoon kivikirkon? Ei ehkä ihan maantasalle palanut. Palavia materiaaleja joutuu kuitenkin käyttämään jossakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakuutusyhtiö vähentää korvauksesta 20%, koska sammutusjärjestelmää ei käytetty! Seurasin yhden vahingon tarkastusta vierestä kun tarkastaja tutki ja etsi vikoja ja virheitä asioista jotka liittyneet vahinkoon mitenkään! Siinä vaiheessa totesin, että vaikuttaa vahvasti siltä ettei nyt etsitä syytä miksi vähän yli vuodenvanha osa hajosi vaan etsitään syytä millä korvaus saadaan minimiin. Ilme oli näkemisen arvoinen ja änkytys kuulemisen ;D Korvaus pudotettiin 80 %, tosin pieni laiminlyönti löytyi joka johtui osaksi olosuhteista ja sairastapauksesta, mutta kuitenkin oli laiminlyönti heidän mielestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirkon miehet puhuu aina rahojen vähyydestä, mutta millä yhteisöllä on näin suuri omaisuus ja verotusoikeus. En ole kuullut edes kirkon YT-neuvotteluista. Uudet kirkot kannattaa rakentaa kivestä ja betonista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti uuden kirkon rakentamisessa ei aleta säästelemään vaan rakennetaan arkkitehtuurisesti kaunis tai sitten vaan vanha kirkko uudestaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietoja lennon MH17 alasampumisen tutkinnasta

Hesari: "Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan." Venäjän uskottavuus on mennyt, eikä Juttutuvassa kirjoitt... Lue lisää...
Hesarin pääkirjoitus

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

28.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image