Pohjois-Suomi

Uusi kirja: Talvivaaran kaivoksen tulevaisuus on huteralla pohjalla

Nikkeliä Talvivaara ei tuottanut koskaan tavoiteltua määrää, vaikka vuosiin 2009–2014 kuului myös hyviä jaksoja. KUVA: Kontiainen Jarmo
Pohjois-Suomi 13.3.2016 14:00
Maria Kalliokoski

Vaasan hallinto-oikeuden päätös Talvivaaran ympäristöluvasta voi olla kaivosyhtiö Terrafamelle elämän ja kuoleman kysymys, ennakoi toimittaja Juha Kauppinen. Oikeus on luvannut päätöksen alkuvuodesta.

Kauppinen arvioi, että ympäristöluvassa vaadittujen kalliiden ympäristöinvestointien kustannukset voivat nousta niin korkeiksi, että Terrafame ”löisi hanskat tiskiin – tai sitten ei”.

Odotettavissa on myös käräjäoikeuden ratkaisu kaivoksen entistä toimitusjohtajaa Pekka Perää ja kolmea muuta johtohenkilöä vastaan nostetuista syytteistä törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Kauppinen on koonnut toimittaja Sampsa Oinaalan kanssa Kaivoksen vanki -kirjaansa (Siltala 2016) Talvivaaran tarinaa ja arvioinut sen näkymiä.

Hän kirjoittanut Talvivaarasta vuodesta 2010, ensin Apuun ja sitten Suomen Luontoon ja Long Playhin. Hän myös avusti uuden Jättiläinen-elokuvan käsikirjoituksessa. Oinaala on seurannut Talvivaaraa vuodesta 2007 ja kirjoittanut ainakin Helsingin Sanomiin ja Seuraan. Oinaala asuu kaivoksen tienoilla.

Nikkeliä Talvivaara ei tuottanut koskaan tavoiteltua määrää, vaikka vuosiin 2009–2014 kuului myös hyviä jaksoja. Jatkon kannalta Kauppista kiinnostaa nikkeliä malmista irrottavan menetelmän, biokasaliuotuksen, toimivuus ja erityisesti nikkelin liukenemisnopeus.

Saatuaan viimein nimettömäksi jäävältä ihmiseltä postitse lisätietoja bioliuotuksesta hän päättelee, ettei Talvivaara onnistunut liuottamaan kasoista nikkeliä tavoitenopeudellaan.

– Jos Terrafame onnistuu tässä, se on ottanut askelen, joka Talvivaaralta ei onnistunut.

Kauppinen päättelee, että hyviä tuotantomääriä on aina odoteltava. Samalla hän epäilee, onko Terrafamella aikaa väkevöittää kasojen läpi virtaavaa liuosta ja nostaa siten nikkelipitoisuuksia.

Hän kertoo haluavansa, että Terrafamen prosessi toimisi ja kaivos työllistäisi, koska toimiva kaivos voisi myös investoida ympäristöasioihin. Samalla hän ounastelee, ettei optimismille ole perusteita.

Kirjoittajat keskittyvät ympäristöön ja ihmisiin

Kirjoittajat purkavat havaintojaan ja selvityksiään laajasti. Oinaalan tekstit painottuvat ihmisten tarinoihin. Kauppisella keskiössä on marraskuussa 2012 tapahtunut valtaisa kipsisakka-altaan vuoto seurauksineen. Hänen mukaansa vuodon jälkeen Talvivaarasta tuli ”ilmiö” ja ”synonyymi epäonnistumiselle”.

Hän nostaa kirjassaan esille erityisesti vuodon pilaamat pienet lähijärvet. Ne suolaantuivat, mutta ne on myös kunnostettava.

Oinaala kuvaa ihmisiä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja mökkinsä kaivoksen takia, lähistön asukkaita, kaivosyhtiön työntekijöitä sekä toimittajia suhteessa Talvivaaraan.

Kauppista kiinnostavat viranomaisten roolit. Kirjaa tehdessään hän löytää tiedon, että oikeuskansleri Jaakko Jonkka omistaa Talvivaaran osakkeita 1 400 kappaletta. Jonkka perustelee Kauppiselle, ettei ole ollut esteellinen arvioimaan Talvivaaraan liittyviä asioita. Hän kertoo allekirjoittaneensa päätöksiä, jotka välillisesti liittyvät Talvivaaraan. Jonkan omistusten arvo on käytännössä lähes nolla.

Kirja on toinen reilun vuoden aikana ilmestynyt Talvivaara-kirja. Ensimmäisen, Kirotun kaivoksen (Talentum, 2014), kirjoitti toimittaja Marko Erola. Hän tarkasteli tapahtumia eniten sijoittajan näkökulmasta. Talvivaaran vangeissa korostuvat suojelun ja ympäristön muutoksen näkökulmat.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä se nikkelin hinta vielä nousee ja Terrafamesta tulee pohjolan sampo. Uraanin talteenotto on kans hyvää pisnestä, saadaan vielä kovasti verotuloja menestyvästä kaivoksesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuon J. Jonkan esteellisyyttä koskeva asia pitäisi alistaa jonkun puolueettoman lakiviranomaisen arvioitavaksi!? Ei siihen kyllä riitä yksistään Jonkan oma mielipide!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelisin paria fysiikan, ja kemian kurssia. Tyhjästä on paha nyhjästä, ja peruukin alla sijaisee syy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä suosittelisin sinulle äidinkielen koulutusta. Voisit aloittaa siitä, että pilkkua ja ei sanaa ei kirjoiteta peräkkäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaara jo rakennettiin niin älyttömälle pohjalle kaiken puolin ettei ole mikään ihme ettei se tulevaisuus ole muuta kuin hutera. Kansa maksaa muttei kapitalistit itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pekka Perä vaan nosteli isoja rahoja Talvivaarasta, vaikka koko homma on mennyt täysin pieleen. Vastuuta pitäisi olla myös omistajalla, nyt osakkeen omistajat urakoitsijat ja veronmaksajat kärsivät nahoissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma että tuonne pumpataan veromarkkoja samalla kun opiskelijoilta ja köyhiltä viedän viimesetkin murut!Siinä on tämän hallituksen politiikka!Taitaa olla Sipilän kaverit sielläkin tienaamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen hallinto-oikeus ei ole hallituksen sätkynukke joten Toivottavasti Vaasan hallinto-oikeus estää purkuputken käytön. Muutoin uhkana on että Terrafame pumppaa vesistöihin miljoonia kuutiota jätevettä. Sulfaatin tiedetään tuhoavan järvien pohjan joten Nuasjärvestä tulisi kuollut järvi, sama kohtalo voi tapahtua myös Oulujärvelle. Lisäksi kipsakka-altaan pohjassa epäillään olevan 300 tonnia uraania, tämä kun valahtaa vesistöihin niin ympäristötuhosta tulee miljardien eurojen tuho.

Käsittämätöntä että Sipilän hallitus tuhlasi 200 miljoonaa euroa Talvivaaraan vaikka aivan varmasti elinkeinoministeriössä osattiin laskea kaivoksen kannattavuus ja ympäristötuhojen vaikutus. Olisi oikein että Olli Rehn erotettaisiin vastuuttomasta verorahojen käytöstä ja ympäristön tuhoamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä sitten todellakaan ihmetellä miksei Jonkka nähnyt Kainuun ELYn ylijohtajaa esteelliseksi hoitamaan Talvivaaran valvojan tehtävää, vaikka hän oli ollut mukana Talvivaaran syntyvaiheissa, hän ei näemyöskään itseään esteelliseksi arvioimaan Talvivaaraan liittyviä asioita, vaikka on itse Talvivaaran osakkeiden omistaja?
Pukki kaalimaan vartijana?
Meillä tuntuu olevan virkamiesportaassa todellinen hyvä-velikerho!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallisessa portaassa jyllää vissiin korruptio ja nyt näyttää vissiin jylläävän ihan valtakunnan huipullakin! Ja Suomessa ei ole korruptiota, paitsi piilossa Pekkarisen ohjauksessa. Vai sellainen oikeuskansleri meillä on? Onko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tämä on päivänselvää mitä pitäis tehdä Talvivaara/Terrafamen kanssa... tuntuu vaan että kellään ei ole rohkeutta sitä tehdä. Nykyisellä nikkelin hinnalla ei homma kannatatis vaikka tuotantomääriin päästäisiinkin ja kun nyt vielä totuus on se että niihin ei tulla pääsemään niin kyllä tämä homma on taputeltu.

Varataan se 200Miljoonaa ympäristövahinkojen korjauksiin ja kärsitään alasajon tappiot. Tympiä homma, mutta ainut järkevä tapa edetä. Jos taas kitkutellaan niin laitetaan vaan 400Miljoonaa/vuosi rahaa sinne ja kun on Miljardi menny niin aletaan sitten alas ajo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kerho lykää monttuun 200miljoonaa lapsien rahoja per vuosi mamuille eläkeraoja miljardi vuodessa ja herroille muutama satamiljoonaa boonuksia ja pimeisiin kirje kuoriin joita bernerit sipilät ym koijarit omistaa eli jättää verot maksamatta niin on meillä melkoset koijarit johtajina

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tässä on uutta? Ei tarvinnut kuin lukea kauppalehden keskustelu palstaa silloin kun vaaran hypetys oli suurimmillaan vuosina 2009-2012 niin tiesi että kannattavaa kaivoksesta ei tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivos mikä aiheuttaa vain kuluja on Suomeksi sanottuna mustaaukko.Sehän on nähty että kaivos on huteralla pohjalla kun sakka altaat on tehty jängän päälle.Nekki rahat vois käyttää viisaammisti, vaikka työttömien virkistysrahastoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image