Pohjois-Suomi

Suomussalmen järviin laskettiin 870 mik­ro­si­ru­tai­men­ta

Mikrosiruilla merkittyjä taimenia on istutettu Suomussalmen järviin. KUVA: Aku Ahlholm / Metsähallitus
Pohjois-Suomi 13.9.2017 14:59
Kaleva

Metsähallitus ja Luonnonvarakeskus tutkivat mikrosirumerkittyjen kalojen avulla laitoskalojen "villiyttämistä". Mikrosirutaimenia saattaa tarttua pyydyksiin Suomussalmen järvissä.

Tutkijat toivovat, että kalastajat lukevat kalan niin sanotun PIT-merkin ja ilmoittavat havainnosta kalamerkkipalautus.fi-sivustolle. Merkityt kalat ovat alamittaisia, joten ne on palautettava veteen.

Mikrosirutaimenia voi tarttua pyydyksiin Ala-Vuokin Kevättijärvestä sekä Hossan Pitkä-Hoiluasta tai Kokalmuksesta ja Öllöristä. Kohteille on hankittu merkin lukemista varten skannerit, jotka kalastajat saavat lainaksi kalastamisensa ajaksi. Hossan järvillä kalastavat voivat hakea skannerin lainaan Hossan Opastuskeskuksesta ja Kevättijärvellä kalastavat Ala-Vuokin kyläkaupalta, Veljekset Mäkeläisen tiloista.

Istutuskalojen selviytymistä luonnonolosuhteissa tutkiva operaatio kuuluu Metsähallituksen Eräpalvelujen johtamaan Isoja elämyksiä Pohjolan kalavesiltä -hankkeeseen.

”Villiyttäminen” tarkoittaa villien taimenten geeniperimän tuomista laitoskalojen perimään.

MAINOS

Kommentoi

Mitä mikrosiru tekee sille, joka tuollaisen syö joko paistettuna, keitettynä tai graavattuna?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Kevättijärvessa kymppikiloiset hauet posivat alamittaiset taimenet pikapikaa. Noin matalassa järvessä ei taimenilla ole menestysmahdollisuutta. Pari pitkästi toistametstä haukea on tarttunut vieheisiin, muttei taimenia ole tavattu useista kalastusreissuista huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aiheellinen tutkimus.

Toivottavasti eivät vain sotke alkuperäisiä geenikantoja enempää mitä niitä on jo sotkettu. No, jo tehdylle vahingolle ei voi mitään kun tietoa ei aikoinaan ollut ja parhaiten menestyvän kantojen kaloja kuskattiin ympäri Suomea.

Minua lähinnä ihmetyttää miksi Suomessa ei geenikartoiteta kaikkien vesistöjen ja sivujokien taimenkannat. Kallistahan se on mutta tällä hetkellä ei ole selvää käsitystä missä päin on alkuperäisiä kantoja ja missä sotkettuja kantoja. Pahinta on että mitään lähtötasotietoakaan ei ole kuin niillä harvoilla alueilta joissa geenikartoitusta on ylipäätänsä tehty.

Eri vesistöissä toisistaa eristettyinä elävät alkuperäiset taimenkannat kun ovat käytännössä jo eri alalajeja. Tosin kalojen suhteen alalajin määritelmä on paljon tiukempi ja puhutaan vaan eri kannoista. En kyllä ymmärrä sitäkään miksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image