Pohjois-Suomi

Sodankylän elokuvajuhlat alkaa tänään – filmifestivaali muuttaa koko katukuvan

Hanna-Liisa Alakorva ja Sanna Jokinen purkivat tiistaina tukkukuormaa kahvila-ravintola Päivin Kammarin takapihalla. Kuormaa kuljettanut Ville Tervo kertoi, että yleensä tähän osoitteeseen tulee muutama rullakollista tavaraa. Nyt niitä on moninkertaisesti enemmän.
Pohjois-Suomi 13.6.2018 16:07
Elina Melamies

Sodankylän elokuvajuhlat käynnistyy 33. kertaa, ja väkimäärä kirkonkylän keskustassa moninkertaistuu. Lippuja näytöksiin on varattu ennätysmäärä. Moni kyläläinen vuokraa kotinsa festivaalikävijöille.

Suuria ihmismassoja näkee Sodankylän keskustassa vain elokuvajuhlien aikaan. Jouluruuhkakin jää vajaan yhdeksäntuhannen asukkaan kunnassa kauas vilskeestä, jonka festivaali tuo.

Keskustaa halkova Jäämerentie vilkastuu heti festivaaliviikon alusta, sillä ennen vieraiden tuloa festivaaleja on jo saapunut järjestämään 311 talkoolaista.

Festivaalikävijät vaeltavat elokuvasta toiseen, mutta välillä on tankattava. Marketeissa festivaali näkyy niin, että tarjolla on paljon mukaan otettavia välipaloja ja eväitä. Kahviloita ja lounaspaikkoja on laajennettu palvelemaan normaalia isompaa väkijoukkoa.

Kolminkertainen määrä lounastajia

Keskustassa sijaitsevassa kahvila-ravintola Päivin Kammarissa elokuvajuhlat tarkoittaa, että aukioloajat pitenevät, lounastajien määrä kolminkertaistuu ja listalta tilattavien ruoka-annosten määrä lähes satakertaistuu. Se tarkoittaa, että henkilökuntaa on oltava tuplasti enemmän kuin tavallisesti ja viikossa on tehtävä toinenkin tukku- ja juomatilaus.

– Tavallisesti alkoholijuomia ei mene juuri ollenkaan, mutta festareilla tilanne muuttuu paljon. Viinin menekki on suurinta. Ensimmäisenä vuonna juoma loppui kesken, mutta nykyään olen oppinut tilaamaan tarpeeksi, kahdettatoista vuotta ravintolaa pyörittävä Päivi Kallatsa kertoo.

Katukuvaan ilmestyy festivaalin ajaksi myös pop up -ravintoloita ja -kauppoja. Loppuviikosta vilkkaimmilla kulkureiteillä kuulee katusoittajia. Paikalliset liikkeet pyrkivät hyötymään vilkkaudesta ja mainostavat näyteikkunoissaan festivaalitarjouksia.

Elokuvien ja virallisen oheisohjelman lisäksi festivaaleilla on tarjolla monenlaista epävirallista oheisohjelmaa. Paikallisissa ravintoloissa on esiintyjiä useana iltana. Tarjolla on myös esimerkiksi sodankyläläisten kylien esittelyvideoita.

Kotimajoitus kyläläisten ja vieraiden suosiossa

Majoitusta Sodankylässä ei millään riittäisi kaikille, elleivät kyläläiset tarjoaisi huoneita ja kokonaisia taloja vuokralle festivaalivieraiden käyttöön. Festivaalin tuottaja Johanna Saarinen ei osaa kertoa tarkkaa kotimajoittajien määrää, sillä tänä vuonna majoitusvälitys hoitui Facebook-sivuston kautta.

– Mutta päätellen siitä, että lippuja varattiin ennakkoon ennätysmäärä, kaikki halukkaat ovat saaneet majoituksen, Saarinen kuvailee.

Sodankylän elokuvajuhlien lipuista 30 prosenttia on tarjolla varattavaksi ennakkoon. Lippuja myydään myös koko tapahtuman ajan, mutta niin, että esityspäivälle jää vielä myytäväksi 30 prosenttia päivän lipuista. Näin huolehditaan siitä, että myös viime tingassa festivaaleille saapuvat voivat hankkia lippuja elokuvanäytöksiin.

Sodankylän elokuvajuhlien kävijämäärää on vaikeaa tietää tarkkaan. Viime vuonna festivaalielokuvia käytiin katsomassa kaikkiaan 32 000 kertaa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

96
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
66
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
29
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
26
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
21
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
19
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
17
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

OIkeiden maksumiesten/-naisten tarina olkaa hyvät: "Verohallinnon ja Veronmaksajain keskusliiton tilastojen mukaan hyvä... Lue lisää...
Kylmää faktaa köyhil...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image