Pohjois-Suomi

Sakkoja ja huomautuksia ropisi – poliisi ratsasi tehostetusti mopoja kouluissa

Huolta on aiheuttanut mopoilijoiden oma sekä muiden tiellä liikkujien turvallisuus. KUVA: Teija Soini
Pohjois-Suomi 13.10.2017 15:15
Kaleva

Poliisi tarkisti mopoja kouluilla Raahessa, Ylivieskassa, Nivalassa, Haapajärvellä ja Pyhäjärvellä.

Poliisi kommentoi, että turhan paljon oli mopoissa sanomista. Valvonnat suunnattiin ennalta sovituille kouluille. Ratsian yhteydessä valistettiin nuoria mopoiluun liittyvissä asioissa. Samalla vältytään esimerkiksi mopoilijoiden karkuun ajamiselta.

Raahessa mopoilijoita ratsattiin Pattasten koululla. Poliisi koeajoi kaikkien mopolla kouluun tulleiden kulkupelit. Koululla tarkistettiin kaikkiaan noin 40 mopoa.

Poliisi kirjasi kaikkiaan kuudelle mopoilijalle sakon, antoi kymmenen huomautusta, kolme valvontailmoitusta ja yhden ajokiellon. Ajokielto kirjattiin, koska mopon rakennetta oli muutettu niin, että sen kuljettaminen olisi vaatinut vähintää A1-luokan eli kevyen moottoripyörän ajokortin. Yleisimmät mopoissa havaitut viat liittyivät renkaisiin,laakereihin, valoihin sekä iskunvaimentiin.

Mopoilu on aiheuttanut huolta

Haapajärvellä ja Pyhäjärvellä yläkouluissa tarkastettiin yhteensä 22 mopoa. Mopoilijoille kirjattiin kolme sakkoa, kaksi huomautusta ja kaksi valvontailmoitusta.

Nivalassa poliisi tarkasti 22 mopoa tai mopoautoa. Sakkoja annettiin kolmelle ja rikesakkoja myös kolmelle. Valvontailmoituksia tuli neljällä ja huomautuksia kahdeksan. Suurin osa rikkeistä johtui mopon rakenteen muuttamisesta siten, että mopon suurin sallittu nopeus ylittyi merkittävästi.

Mopovalvonta-teemaa tehtiin, koska kansalaisten yleisin valvontapyyntö poliisille koskee mopoilusta aiheutuvia häiriöitä. Samalla huolta on aiheuttanut mopoilijoiden oma sekä muiden tiellä liikkujien turvallisuus. Lisäksi huomiota on herättänyt vaarallinen ajotapa, keuliminen ja suurella joukolla päristely liikenteessä.

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (50)

Vasamatiellä karauttaa moponsa noin 90 kilsan nopeuteen ja sit rupee keulii vaikka vastaantulijoita ja muutaki liikennettä... Että semmonen mopo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikille teille, jotka arvostelette täällä muita tiellä tai yleisillä kaduilla liikkuvia annan neuvon katsoa peiliin, mitä sieltä näkyy? Kukaan ei aja virheettömästi vaan jokaisella sattuu virheitä ja omassa ajotavassa on parannettavaa. Kunhan ottaa jo toiset tielläliikkujat huomioon niin sillä ohjeella pääsee jo pitkälle. Turvallisia teitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Välillä tuntuu eikö vanhemmat väiltä nuoresta tuon enempää. Jos vastuu annetaan moposta pojalle tai tytölle niin kuka sitä vastuun kantamista seuraa! Ilmeisesti vain poliisi!!!! Toivottavasti ymmärräte mitä vastuulla tarkoitan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa jeesustelua. Itse olen nykyaikana arvostettu ja kunnioitettu henkilö.
Teini aikoina lähinnä häirikkö ja lainkuulumaton. Moni sanonut että
ei olisi sinustakaan uskonut...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Itse olen nykyaikana arvostettu ja kunnioitettu henkilö. Teini aikoina lähinnä häirikkö..."
Niin. Turha jeesustelu pois. Mitä se arvostus jne. tarkoittaa? Jos esim. ammattititteliä ja tätä kautta hankittua arvoasteikolla nousua niin se ei valitettavasti kerro ihmisestä yhtään mitään. Siis siitä että ihminen olisi rehellinen, muita kunnioittava, huomioon ottava, auttavainen jne.
Onhan näitä arvostettuja henkilöitä korkeissa viroissa mutta luonne on mitä on...
Itse myös -70 luvulla nuoruudessani asumislähiössä kokeilin rajoja, mutta säännöt ja kuri oli ja näitä noudatettiin. Niin ja se mopo oli Solifer sport, oikein viiman estävällä keulakuomulla. Ei se kulkenut kuin max 40 km ja vastatuuleen vielä vähemmän. Ei tullut mieleenkään että olisi sitä viritellyt. Ja se pakoputkikin ennevanhaan oli ns. äänetön. Ihmetyttää mitä moskaa nykyisin myyvät kun mopojen pakoputkisto levittää valtavasti äänisaastetta.
Sukupolvet muuttuneet, ajat muuttuneet. Vaikuttaa että nykymaailman 16 vuotias ei ole kypsä mopokorttia saamaan. Kuin että onko 18 v hyvä ikä saada autokortti? Mielestäni mopokortti tulisi saada 18 vuotiaana ja auton ajokortti 21 vuotiaana. Ehkä sitten päässä olisi hitunen järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pappa-Tunturi kulki 80km/h ja 1,5l/100km. Vireessä oli ja musta tuli Ingengör, man som gör ingenting eller?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo kuolemankoneet joita mopoiksi kutsutiaan pitäisi katsastaa kolmekertaa vuodessa.
Loppuisi esjonnejen temppuilu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tytöt ajaa mopoilla suurimmaksi osaksi sääntöjen mukaan.Pojillahan se on leikkikalu,ei ole tarkoituskaan ajaa kunnolla.Menisivät radalle harjoitelemaan ajoa,mutta kun siellä ei ole tarpeeksi väkeä näkemässä heidän erinomaista pelleilyään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eilen välillä Kemi-Oulu Latvian kilvissä oleva puolikas ohitti minut joka myös ajan raskaalla, risteysalueella keltaisen viivan alueella. Itselläni oli vauhtia 83. Oli risteyksessä kääntyvällä henkilöautoilijalla hoksottimet kohdallaan kun ei tullut tielle.
Ei ole näkynyt poliiseja tuolla välillä kahteen vuoteen muulloin kun kolaritilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerrankin oli poliisit oikialla asialla,vaan määräsivätköhän tarpeeksi suuria sakkoja. Pattijoella mopot ajelee useinkin pyöräteillä missä mopoajelu ei ole sallittua,sitäkin pitäs valvoa ja sakottaa näistä rikkeistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

juu ja peilistä katsomista näyttääkö hyvältä.olisko aika ottaa palikka testit takaisin poliisienkorkeekouluun hervantaan???ei taho 100cm ovi riittää kun nää pienokaiset saapuvat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo on sairasta porukkaa. Mopojen pitäisi saada kulkea 60 km. Koska joutuvat ajamaan autojen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Poliisit! Vielä kun saataisiin se korvia viiltävä ääni pois. Onko tosiaan sallittua tyhjentää äänenvaimentimet? Aiheuttavat suurempaa meteliä kuin suuret hyötyajoneuvot!? Mopo ajokieltoon ja rankat sakot jos ja kun sallittu desibeli ylittyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

minun mielipide on että mopo saisi kulkea 60 km h se että mopo kulkee 45 h on vaarallista varsinkin liikentessä sillä jää jalkoihin tämöinen laki pitäisi tehdä ja lailistaa suomessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitän, että kulkevatkin kuuttakymppiä, ja vieläpä neljänkympin rajoituksella olevalla kadunpätkällä jolla asun. Eivät tunnu edes aikuistuvan vuosienkaan kuluessa; sama valvovista vanhemmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (50)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Hyvä kirjoitus. Hyviä esimerkkejä siitä, miten työstä on tehty ahdistavaa on kotisairaanhoitajat ja siivoajat, joiden ty... Lue lisää...
Liian suuret alueet ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image