Pohjois-Suomi

Rovaniemelle kohoaa liet­teen­polt­to­lai­tos – Katkaisee mikromuovien kierron eko­sys­tee­mis­sä

Kiertotalous ja ympäristö liiketoiminnan johtaja Satu Pekkala, vt. toimitusjohtaja Kristian Gullsten ja Neven hallituksen puheenjohtaja Lasse Kontiola esittelivät Alakorkalon jätevedenpuhdistamon toimintaa ministeri Kimmo Tiilikaiselle ja kansanedustaja Markus Lohelle. Tiilikainen sanoi odottavansa innolla miten pilottihankkeen prosessi lähtee käyntiin. KUVA: Napapiirin Energia ja Vesi Oy
Pohjois-Suomi 11.4.2018 23:06
Kaleva

Rovaniemelle nousee lietteenpolttolaitos. Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n hallitus on tehnyt päätöksen sen rakentamisesta Alakorkaloon.

Rakennustyöt alkavat kevään 2018 aikana ja urakkasuoritukset ovat valmiit huhtikuussa 2019.

ALakorkalon lietteenpolttolaitos on valittu hallituksen kärkihankkeeksi ja hanke sai Ympäristöministeriön tukea 1,27 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessa lietteenpolttolaitos on noin 4,3 miljoonan euron investointi. Laitoksen rakennus- ja ympäristölupa ovat lainvoimaisia.

Laitoksen polttoprosessissa katkaistaan lietteessä olevien haitta-aineiden, kuten mikromuovien sekä lääke- ja torjunta-aineiden kierto ekosysteemissä. Samalla saadaan talteen ravinneaineita kuten fosforia. Prosessissa syntyy lämpöä, jota voidaan käyttää kaukolämmön tuottamiseen.

Lietettä on hyödynnetty tähän saakka lähinnä valmistamalla siitä biomultaa. Puhdistamolietteessä on viime vuosina todettu enenevässä määrin haitta-aineita, kuten lääkeaineita sekä mikromuoveja. Osa haitta-aineista päätyy biomultaan. Varsinkin elintarviketeollisuus on huolestunut haitta-aineiden lisääntymisestä ja biomullan menekki vähenee.

MAINOS

Kommentoi

Testaamaton tekniikka... Skaalataan kerralla lilliputti tehtaasta. No veronmaksajat lapissa ottaa riskin. Toivottavasti innovaattorit on tarkistettu osaajiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polttamisessa muodostuu uusia yhdisteitä, mutta nämä eivät olekaan ongelma, koska niitä ei voida etukäteen tutkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lietteen polton jäännöksenä varmaankin jää jäljelle tuhkaa.
Onko tuhkassa vielä jäljellä esim. Lääkeaineita vai palaako ne kokonaan pois. Raskasmetalleja taitaa olla ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli tuon tuen suuruus on suurin piirtein saman verran kuin arvonlisäveron osuus kaikessa mahdollisessa. Eikö se ole jo kaikkein paras että tuosta verotuksesta ja tuista luovutaan ja antaa yritysten tulla toimeen omillaan? Tuossa ei tehdä mitään muuta kuin kompensoidaan yhteiskunnan sairaalloisia veroja yrityksille jotta ne pystyvät toimimaan verotettujen hintojen kanssa ja ylipäätään rakentamaan mitään. Siellä on jokaisessa betonikilossa ja terästangossa verot moneen kertaan alkaen niiden valmistuksesta ja päälle sitten alvit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhut sinänsä asiaa, mutta tässä kohtaa täytynee mainita, että Napapiirin Energia ja Vesi on Rovaniemen kaupungin yhtiö, joka hoitaa monenlaisia "välttämättömyystoimintoja", mm. vesihuoltoa ja lämmöntuotantoa. Eli tilanne on hieman eri kuin vapailla markkinoilla kilpailevalla kioskilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei käy ilmi, jotta voiko tällä laitiksella mahdollisesti hoitaa laajemman alueen lieteongelmat, vai pitäisikö rakentaa esim. Kuusamoon oma Rukan kävijöiden tuotoksia polttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

50
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneet ja tuntuneet pamaukset aiheuttivat Hornetit - ilmavoimien mukaan äänivallia ei rikottu liian matalalla
30
Kaavoitusvalta kuuluu valtuustolle – rakennusfirmoilla ja oululaisilla erilainen näkemys Oulun viihtyisyydestä Lukijalta
27
Terho: Kokoomuksen vastenmielinen teko ei ole riittävä syy kaataa hallitus – siniset pysyy hallituksessa
27
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
26
Nokian verkkoliiketoiminnassa yskimistä - tulos heikkeni alkuvuonna roimasti
26
Lasaretin suunnitelmat täsmentyivät: Rakennukset madaltuivat ja turvallisuutta korostetaan
25
Kärnä harkitsee Väyrysen valtakirjan riitauttamista – eduskunnassa tehdään selvitystyötä Väyrysen paluuoikeudesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

327 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Kai ukko aikuisena ymmärsit, että taisteluvaiheessa kenttäpapin paikka on KS:ssa tai KEK:ssa? Lue lisää...
Tosi taistelut

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image