Pohjois-Suomi

Rovaniemelle kohoaa liet­teen­polt­to­lai­tos – Katkaisee mikromuovien kierron eko­sys­tee­mis­sä

Kiertotalous ja ympäristö liiketoiminnan johtaja Satu Pekkala, vt. toimitusjohtaja Kristian Gullsten ja Neven hallituksen puheenjohtaja Lasse Kontiola esittelivät Alakorkalon jätevedenpuhdistamon toimintaa ministeri Kimmo Tiilikaiselle ja kansanedustaja Markus Lohelle. Tiilikainen sanoi odottavansa innolla miten pilottihankkeen prosessi lähtee käyntiin. KUVA: Napapiirin Energia ja Vesi Oy
Pohjois-Suomi 11.4.2018 23:06
Kaleva

Rovaniemelle nousee lietteenpolttolaitos. Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n hallitus on tehnyt päätöksen sen rakentamisesta Alakorkaloon.

Rakennustyöt alkavat kevään 2018 aikana ja urakkasuoritukset ovat valmiit huhtikuussa 2019.

ALakorkalon lietteenpolttolaitos on valittu hallituksen kärkihankkeeksi ja hanke sai Ympäristöministeriön tukea 1,27 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessa lietteenpolttolaitos on noin 4,3 miljoonan euron investointi. Laitoksen rakennus- ja ympäristölupa ovat lainvoimaisia.

Laitoksen polttoprosessissa katkaistaan lietteessä olevien haitta-aineiden, kuten mikromuovien sekä lääke- ja torjunta-aineiden kierto ekosysteemissä. Samalla saadaan talteen ravinneaineita kuten fosforia. Prosessissa syntyy lämpöä, jota voidaan käyttää kaukolämmön tuottamiseen.

Lietettä on hyödynnetty tähän saakka lähinnä valmistamalla siitä biomultaa. Puhdistamolietteessä on viime vuosina todettu enenevässä määrin haitta-aineita, kuten lääkeaineita sekä mikromuoveja. Osa haitta-aineista päätyy biomultaan. Varsinkin elintarviketeollisuus on huolestunut haitta-aineiden lisääntymisestä ja biomullan menekki vähenee.

MAINOS

Kommentoi

Testaamaton tekniikka... Skaalataan kerralla lilliputti tehtaasta. No veronmaksajat lapissa ottaa riskin. Toivottavasti innovaattorit on tarkistettu osaajiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polttamisessa muodostuu uusia yhdisteitä, mutta nämä eivät olekaan ongelma, koska niitä ei voida etukäteen tutkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lietteen polton jäännöksenä varmaankin jää jäljelle tuhkaa.
Onko tuhkassa vielä jäljellä esim. Lääkeaineita vai palaako ne kokonaan pois. Raskasmetalleja taitaa olla ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli tuon tuen suuruus on suurin piirtein saman verran kuin arvonlisäveron osuus kaikessa mahdollisessa. Eikö se ole jo kaikkein paras että tuosta verotuksesta ja tuista luovutaan ja antaa yritysten tulla toimeen omillaan? Tuossa ei tehdä mitään muuta kuin kompensoidaan yhteiskunnan sairaalloisia veroja yrityksille jotta ne pystyvät toimimaan verotettujen hintojen kanssa ja ylipäätään rakentamaan mitään. Siellä on jokaisessa betonikilossa ja terästangossa verot moneen kertaan alkaen niiden valmistuksesta ja päälle sitten alvit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhut sinänsä asiaa, mutta tässä kohtaa täytynee mainita, että Napapiirin Energia ja Vesi on Rovaniemen kaupungin yhtiö, joka hoitaa monenlaisia "välttämättömyystoimintoja", mm. vesihuoltoa ja lämmöntuotantoa. Eli tilanne on hieman eri kuin vapailla markkinoilla kilpailevalla kioskilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei käy ilmi, jotta voiko tällä laitiksella mahdollisesti hoitaa laajemman alueen lieteongelmat, vai pitäisikö rakentaa esim. Kuusamoon oma Rukan kävijöiden tuotoksia polttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13
Jumbo-Lippo takoi viisi kunnaria KPL:n kentästä
12
Jalkapallofinaalin keskeyttäneitä aktivisteja kuulusteltu - Pussy Riot: Asianajajaa ei ole päästetty heidän luokseen
10
Kustannustehokkuutta päihdehoitoon - päihteettömyyteen ja toipumiseen tähtääviin hoitoihin on usein vaikea saada maksusitoumusta Lukijalta
10
Antibiootteja käytetään liikaa ja osa kuureista on liian pitkiä – kuurien pituuteen ei ole mitään yleistä nyrkkisääntöä
8
Trump on saapunut Helsinkiin – tviittasi lentokoneesta "Venäjän synneistä"
8
Helle jatkuu ainakin torstaihin asti – etenkin tänään ja huomenna on kuuma, Ouluun luvassa jopa 29 astetta
7
Oululaismies nosti 70 metrin syvyydestä hurjan pedon Norjassa – "Saattaa tarttua vaikka jalkaan kiinni, eikä päästä irti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

323 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ihan vaan mielenkiinnosta kysäisen että... Onko korkea verotus mielestäsi työttömien vika. Voisi luulla että työtön oir... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image