Pohjois-Suomi

Rokuanvaara äänestettiin vuoden 2018 ret­ki­koh­teek­si – voit­to­ra­hoil­la parannetaan ret­kei­ly­pal­ve­lu­ja

Patikoinnille, maastopyöräilylle ja hiihdolle on omat merkityt reittinsä. KUVA: Petri Hakkarainen
Pohjois-Suomi 2.3.2018 12:00
Kaleva

Rokuanvaara on voittanut Vuoden Retkikohde 2018 -yleisöäänestyksen.

Tämänkertaisen kilpailun teemana oli geologiset kohteet. Kilpailussa haettiin luontoretkeilyyn sopivia kohteita, joissa voi tutustua merkityltä reitiltä käsin alueella sijaitsevaan ainutlaatuiseen ja merkittävään luonnonmuodostelmaan, kuten harjuun, kanjoniin, putoukseen tai hiidenkirnuun.

Yleisöäänestykseen vastasi 5600 retkeilijää. Rokuanvaara sai yli neljänneksen annetuista äänistä.

Rokuanvaara kuuluu Rokua Geoparkiin, joka on Suomen ainoa Unescon Geopark-statuksen saanut, geologisesti arvokas alue. Rokua Geoparkin teema on jääkausi.

Jääkauden perinnöstä kertovat alueen harjut, dyynit, muinaisrannat, karu kasvillisuus, kirkasvetiset järvet sekä supat, jotka ovat syntyneet mannerjäästä irronneen ja hiekkaan hautautuneen jäälohkareen sulaessa. 

Rokuanvaaralla on lisäksi vuonna 1956 perustettu Rokuan kansallispuisto.

Ympärivuotista retkeilyä

Rokualla voi retkeillä ympäri vuoden. Patikoinnille, maastopyöräilylle ja hiihdolle on omat merkityt reittinsä. Reittien varrella on alueen geologiasta, luontokohteista ja kulttuurista kertovia opastauluja sekä ylläpidettyjä nuotiopaikkoja, kotia, laavuja ja autiotupa. Rokuan suppalammilla on uima- ja kalastuspaikkoja.

Retkille voi lähteä Opastuskeskus Supasta, jossa on Rokuan luonnon- ja kulttuurin syntytarinaa esittelevä näyttely.

– Rokualla on monenlaista ohjattua tekemistä, kuten opastettuja retkiä sekä sieni- ja kalastusopaspalveluja. Alueella voi majoittua hotelleissa, mökeissä, leirikeskuksissa, telttapaikoissa tai asuntovaunualueella. Rokualla on myös kylpylä. Rokuanvaaraa ympäröivän Rokua Geopark -alueen monipuoliset palvelut tukevat Rokuan palvelukokonaisuutta, kertoo Vesa Krökki tiedotteessa.

Mobiilisovellus auttaa Rokuan maastossa kulkijaa. KUVA: Jarmo Kontiainen

Alueeseen tutustumista helpottamaan on tehty mobiilisovellus ja paperinen elämyskartta. Sovellus näyttää reitit, käyntikohteet, palvelut ja maastonmuodot kolmiulotteisessa karttanäkymässä suhteessa omaan sijaintiin. Tarvittaessa sovellus toimii maastossa ilman internet-yhteyttä. Elämyskartan avulla samat asiat hahmottuvat yhdellä silmäyksellä. Karttaan on koottu lisäksi alueen kiinnostavimpia tarinoita.

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt neljännentoista kerran. Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkeilyreittejä.

Voittaja saa palkinnoksi Suomen Messusäätiön myöntämän 5 000 euron stipendin, jolla on tarkoitus kehittää alueen retkeilypalveluita. Rokualta kerrotaan, että yksi mahdollinen kehittämiskohde on maastopyöräilyreittien laajentaminen. 

MAINOS

Kommentoi

Pitäsköhän tuola ens kesänä käyvä kattomasa? Kaveri kyllä kerto ettei sielä oo mittään nähtävää semmoselle joka on joskus mettäsä käyny kävelemäsä. Omalla autolla aattelin sinne parkkipaikalle asti mennä ja kyytiinki pääsis joku tervejalakanen tytönhupakko vaan mistäpä sitä semmosta löytää ku ei niitä löyvä muutenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kun järjestettäisiin jonkinlainen kulkuyhteys Oulusta Rokualle vaikkapa kesäaikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa nyt liikennöitsijät tarttuvat mahdollisuuteen ja aloittavat liikennöinnin Rokualle. Toki tämä sama probleema on useimmissa Suomen matkailukeskuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuret onnittelut! Lisää pökköä vaan palveluiden, sisältöjen ja vetovoiman kehittämiseen! Rokuan on lähellä Oulua. Rokua olisi uniikki ja mielenkiintoinen lisä kulttuuripk-hankkeeseen. Upeampaa paikkaa saa hakea ja matkailullisia perinteitä löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Muistatteko vielä, kun Sipilä, Stubb ja Lindström juhlivat kilpailukykysopimuksen syntyä tv-kameroiden edessä ja tekivät... Lue lisää...
Oikeistolainen nyrkk...

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image