Pohjois-Suomi

Mainos

Professori Tauno Turuselle kan­sain­vä­li­nen Beynon-mitali

Pohjois-Suomi 10.9.2003 9:55
Kaleva
Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja professori Tauno Turunen on saanut kansainvälisen Beynon-mitalin Kaliforniassa Menlo Parkissa järjestetyssä kansainvälisessä EISCAT-kokouksessa. Mitalin myöntää EISCAT-järjestön hallintoneuvosto. Kokouksessa järjestettiin myös tieteellinen istunto professori Turusen kunniaksi.

EISCAT on sirontatutkamittauksia varten perustettu kansainvälinen tieteellinen järjestö. Sen jäsenmaita ovat Englanti, Japani, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa ja Suomi. Järjestöllä on kolme suurtehotutkaa, joita käytetään korkeiden leveysasteiden ionosfäärin tutkimuksessa.

Tauno Turunen on toiminut aktiivisesti EISCAT-järjestössä 1970-luvun alusta lähtien. Hän mm. suunnitteli EISCAT-tutkien vastaanottimiin elektronisia suotimia, jotka osoittautuivat järjestön itsensä rakentamia suotimia luotettavammiksi ja jotka järjestö otti sittemmin käyttöönsä. Hänen tutkamittausten ohjelmiston kehitystyönsä johti ohjelmakirjastoon, jota eri EISCAT-maat ovat hyödyntäneet omissa mittauksissaan.

Turusen menetelmillä saavutettiin 1970- ja 1980-luvuilla sirontatutkamittauksissa ennennäkemätön paikka- ja aikaerotuskyky. Myös nykyisin käytettyjen mittausohjelmien suunnittelussa Turusella on merkittävä osuus.

Vuosina 1984-1987 Turunen työskenteli EISCATin päämajassa järjestön apulaisjohtajana ja vuosina 1998-2002 johtajana. Johtajuusaikanaan Turunen laajensi edellisen johtajan aikana Huippuvuorille rakennettua sirontatutkaa ja uudisti mantereella sijaitsevien kahden vanhan tutkan tekniikan.

Vuoden 2003 alusta hän palasi vakinaiseen virkaansa Sodankylän geofysiikan observatorion johtajaksi. Beynon-mitali on perustettu edesmenneen tunnetun brittiläisen fyysikon Sir Granville Beynonin muistoksi. Sir Granville toimi professorina Walesin yliopistossa (Coleg Prifysgol Cymru) ja oli myös tieteellisen aikakauslehden Journal of Atmospheric and Terrestrial Physics pitkäaikainen päätoimittaja.

Sir Granville toimi keskeisenä henkilönä EISCAT-järjestön perustamisessa. Ansioidensa vuoksi hän sai aatelisarvon. Turunen on järjestyksessä toinen mitalin saaja. Ensimmäinen Beynon-mitali myönnettiin muutamia vuosia sitten professori Tor Hagforsille, joka vihittiin vuonna 2002 Oulun yliopiston kunniatohtoriksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

164
Utajärvi vähentää johtajia – kunnanjohtajan mukaan pieni kunta pärjää pienemmällä hallinnolla
87
Kärpät avaa Raksilan jäähalliin uuden yli satapaikkaisen pystybaarin – katsomoihin K18-aluetta ei ole näillä näkymin luvassa
82
Oma lautakunta lyttäsi koko Oulun palveluverkkoselvityksen, lautakunta haluaa lapset ja nuoret keskiöön
66
Iivo Niskaselle kuninkuusmatkan olympiakultaa! "Lämmin oli se Suomen lippu kietoutua"
51
Ministeri Sampo Terho lupasi vetäistä arhinmäet, jos Iivo Niskanen tuo kultaa: "Luulen, että kyllä kansa ymmärtää"
32
"Me emme saa apua sinisten silmiemme tähden" - Jussi Niinistö vastaa, voiko Suomi turvautua Saksaan kuten aiemmin historiassa
30
Äänestys: Mikä on paras biisi Saara Aallon UMK18-kilpailukappaleeksi?

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Huonoin hallitus ikinä. Takinkäääntäjiä ja valehtelijoita. Tempputyöllistämisellä ja mailmantalouden nousulla saavutettu... Lue lisää...
vempula porukkaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image