Pohjois-Suomi

Pontikan keittäjä sai sakot – katso kuvat kotiin viritetyn "tehtaan" välineistä

Saunasta löytyi kolme täynnä olevaa rankkiastiaa. KUVA: Poliisi
Pohjois-Suomi 20.3.2017 15:13
Susanna Kemppainen

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on langettanut sakot miehelle, joka keitteli pontikkaa kotiinsa virittelemässään ”pontikkatehtaassa”.

Mies oli kiinnittänyt pesuhuoneen vesipisteeseen ja vedenpoistopisteeseen alkoholin valmistukseen tarkoitettuja välineitä ja keittolevyn. Saunatiloissa oli keittoastia ja lauteilla niin sanottuja rankkiastioita. Saunan lauteisiin oli kiinnitetty aktiivihiilisuodatin.

Saunasta löytyi myös aktiivihiilisuodatin. KUVA: Poliisi

Poliisi löysi miehen pesuhuoneesta sokeri- ja hiivapaketteja. Se takavarikoi saunassa olleesta astiasta noin 5 litraa valmista pontikkaa. Mies tunnusti keittäneensä pontikkaa yhteensä noin 60 litraa lokakuun 2014 ja elokuun 2015 välisenä aikana Ylivieskassa.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa ei käynyt ilmi, että mies olisi valmistanut pontikkaa muille kuin itselleen. Se katsoi hänen syyllistyneen toiminnallaan alkoholirikokseen.

 

Anasti peräkärryllä puuta metsästä

35-vuotias mies tuomittiin myös näpistyksistä. Hän vei kaupasta hajuvettä pistämällä pullon taskuunsa kesällä 2015. Lisäksi hän anasti kahdelta eri metsäpalstalta koivua peräkärryllä viime keväänä Sievissä.

Anastetut koivut jäivät kateisiin. Mies joutuu korvaamaan puiden omistajille yhteensä 1 200 euroa.

Syyttäjä vaati, että käräjäoikeus tuomitsisi miehen puiden osalta kahdesta varkaudesta. Oikeuden mukaan kähvelletyn puutavaran määrä oli arvoltaan vähäinen ja puut olivat helposti saatavissa tien laidasta, joten se piti tekoja näpistyksinä.

Mies määrättiin maksamaan kolmesta näpistyksestä ja alkoholirikoksesta yhteensä 100 päiväsakkoa. Hänen tuloillaan se merkitsee sitä, että hän joutuu pulittamaan 600 euron sakot.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (106)

Onneksi sentään mietoja kotipitoisia saa tehdä niin paljon kuin huvittaa ja tarjota kavereille sekä suvulle ;)

Oon vihdoinkin oppinu tekemään kotiviinistäni parempaa kuin ainakin alkon halvimmasta päästä olevat vaihtoehdot...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä siksi kiellettyä,koska jos ei osaa hallita prosessia voi saada myrkytystiloja sitä nauttiessa. Joka osaa systeemin niin vaaraa ei ole. Ohjeita on kyllä olemass,mutta eiköhän alan liike olisi paras ratkaisu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kieltolaki tulis taas voimaan, niin sittehän ne ihimiset vasta sitä pontikkaa keittäski

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä oli kalliita koivuja,kun valmiiksi pilkotut klapitkin maksaa kolmenkympin tietämillä kuutio. Eli neljäkymmentä kuutioo olis saanu 1200 eurolla. Pontikankeittäjä oli mikroyrittäjä. Tuota eikai ole kiellettyä ostaa hiivaaa ja sokeria. Tuossa vaan oli jauhot loppunu leivän leipomisessa. No ehkä tuostakin voisi oppia läksynsä jos oppii. Mikähän on suomen ennätys tuossa asiassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin hankala on tavallisen kadunmiehen ymmärtää, miksi käymisprosessissa syntynyttä alkoholia - luonnontuotetta(!) ei saisi rikastaa tislaamalla. Tislaamisessahan ei alkoholia valmisteta, se ainoastaan tiivistetään puhtaampaan muotoon. Tislauskielto on on lainsaadantoon jäänyt muinaisjäänne, jonka pitäisi olla nykyään jo kuollut kirjain. Joutaisi jo uudessa alkoholilaissa poistettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keittelijät on nykyisin jo harveneva joukko. Keittäjien määrä suorastaan romahti siinä vaiheessa kun alkoholivero laskettiin kerralla reilusti. Se taas aiheutti ison piikin tilastoihin ja Puska kumppaneineen vääristi totuuden puhumalla kulutuksen lisääntymisestä. Eihän kulutus lisääntynyt yhtään vaan se siirtyi kotipolttoisesta valtion viinaan. Edelleenkin tuo tilastoharha ohjaa ahdasmielisimmän ja todellisuudesta syrjäytyneen porukan politiikkaa. Kuvitellaan että verot ja tarjonta on se keino jolla kulutus lasketaan. Eihän näin ole vaan verot ja vaikea tarjonta ohjaa kulutuksen tilastojen ulkopuolelle. Näin tapahtui kieltolain aikaankin. Mutta samalla kun säätelyaltis porukka luuli raitistaneensa kansan alkoholin todelline kulutus nousu Suomen historian suurimpiin lukuihin. Tätä ennätystä ei tulla enää koskaan rikkomaan. Alkoholihaitat ja kulutus on ollut Suomen historian korkeinta juuri kieltolain aikaan. Näinhän se on toiminut muuallakin maailmassa, mutta edelleen meillä on ns "asiantuntija" porukka joka yrittää ajaa tätä samaa. Todellisuudessa ahdistuneisuus ajaa alkoholismiin. Näin se vaan on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän kylällä on keitetty Lapin sodan alkupäivistä alkaen. Nyt pannujen ääressä kyykkii jo kolmas polvi. Laatuluomua valtuille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On poliisilla aikaa juosta pontikankeittäjän perässä. Luulisi oleva tärkeämpiäkin tehtäviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huh huh. Nyt on kyseessä valtion vihollinen numero yksi. Hyvä että saatii kiinni ja vastuuseen teoistaan. Vielä kun valtio veisi hänen muistinsa siitä, kuinka pontikkaa keitetään, niin olisi taas yksi murhe vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin huumeiden aikakautena , jos joku on nähnyt moisen vaivan niin eikö olisi ollut valtiollekin pirun paljon halvempaa vaan antaa poliiisien viedä ämpärit ja pontikat mukanaan kamarille ja jättää juttu siihen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä jokaisen pitäs omat lääkkeensä saada keittää ja kessunsa kasvattaa.
Joka kynnelle kykenee. Eihän näistä videoajan sukupolvista enää edes ole siihen. Saavat Kelalta kossu ja kessu-rahat.
Naurettavaa tuo tupakkiaskien piilottelu kaupoissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (106)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 seuraaviin kuntiin: Kuusamo, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa sekä Taivalkosken ja Pudasjärven kunnissa, Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

191 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Antti Rinteen aika

Vaikuttaa siltä, että kävit hakemassa lukuja tilastokeskuksen tms. sivuilta ja tuuppasit ne kommenttikenttään ymmärtämät... Lue lisää...
oho

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image