Pohjois-Suomi

Pienen perunan näköisiä tryf­fe­li­sie­niä voi löytää myös Oulun seudulta syksyisin – kilohinta on 1000 euron luokkaa

Pohjantryffeleitä löytyy myös Oulun seudulta. Sienet löytyvät yleensä koirien avulla. KUVA: Seppo Huhtinen
Pohjois-Suomi 24.1.2018 17:19
Taina Virolainen

Arvokkaat ja aromikkaat tryffelisienet eivät ole vain Italian ja Ranskan herkkua, niitä voi kaivella Suomestakin. Tähän mennessä pohjoisin löytö on Haukiputaalta.

Innostus tryffeleitä kohtaan on nyt itämässä pohjoisessakin. Kun Suomen paras tryffeliasiantuntija, dosentti Seppo Huhtinen Turun yliopistosta piti luentoa tammikuun alkupuolella Oulun Sieniseuran tilaisuudessa, paikalle tulvi sieniharrastajia, tryffelikoirakoulutuksesta kiinnostuneita ja tryffeliruoista pitäviä.

Huhtisen mukaan koko Suomi on täynnä tryffeleitä. Maanalaisia sieniä ei vain hoksaa ilman koiraa.

– Kun Suomeen tuli vuonna 2006 ensimmäinen koulutettu tryffelikoira, sieniä alkoi kummasti löytyä. 

Huhtinen kertoo Parikkalassa tehdystä kokeesta. Sienikurssilaiset komennettiin ulos leirikeskuksesta tavalliselle kuluneelle nurmikolle. Autosta otettiin kaksi tryffelikoiraa. Meni 30 sekuntia, niin ensimmäinen tryffeli löytyi.

– Ilman koiraa tryffeleitä on todella vaikea huomata. Ehkä kompostista, perunamaalta tai kukkapenkistä sieni tulee vastaan sattuman kaupalla.

Tryffeleitä voi kasvaa niin maan pinnalla kuin 1-20 senttimetrin syvyydessäkin.

Pohjantryffelin itiöt ovat kauniita mikroskoopilla tarkasteltuna. KUVA: Seppo Huhtinen

Suomessa löydetään pohjantryffeleitä, jotka ovat ulkonäöltään kuin pieniä perunoita. Halkaistun sienen pinta on sileä ja se näyttää marmorilta. Tryffelin hajua Huhtinen kuvailee "Esson huoltamon korjaamohalliksi, jota ei ole koskaan siivottu".

– Haju jakaa mielipiteet, mutta maku on taivaallinen.

Tryffeliä ei saa kuumentaa, sillä aromit katoavat. Sienestä veistellään palasia ruoka-annokseen juuri ennen tarjoilua. 

Tryffeliä ei kannata kuivata tai pakastaa, sillä maku menee. Huhtinen on säilönyt sientä murustamalla sitä voi-kasvisrasvaseokseen, jonka voi pakastaa. Aromit säilyvät rasvan sisällä.

"Pohjantryffelissä on ytyä"

Tryffeli on arvokas herkku. Huhtisen mukaan Italian Alban valkoisen tryffelin itiöemästä saatetaan maksaa huutokaupassa  jopa 10 000 euroa.

– Suomen pohjantryffeli on aliarvostettu. Olen päässyt maistamaan "oikeita" tryffeleitä, mutta pohjantryffelissä on ytyä, Huhtinen vakuuttaa.

Oululaisen ravintola Ostroferian ra­vin­to­loit­si­ja Jussi Kurkela kommentoi, ettei suomalainen pohjantryffeli häviä maussa Italian valkoiselle, aromi on jopa voimakkaampi.

Italialaiset tryffelit on vain vahvasti brändätty ja siellä on takana isot markkinointikoneistot. 

Ravintola Ostroferia on käyttänyt testimielessä pohjantryffeliä annoksissaan, asiakkaat ovat tykänneet sienen persoonallisesta mausta.

Kilohinta Etelä-Suomesta ostetulle tryffelille on ollut noin tuhat euroa. 

Kurkela uskoo, että innostus tryffelijahtiin kasvaa myös pohjoisessa.

– Ensi syksynä olen lähdössä etsimään tryffeleitä Oulun seudulta ja pohjoisemmastakin koiranomistajan kanssa, jolla on kolme tryffelikoiraa, Kurkela kertoo. 

Arvokkaita sieniä voi etsiä siihen saakka, kun lumi tulee maahan.

Koirat tryffelin hakuun

Lagotto romagnolo -koiria käytetään paljon tryffelien etsintään, Italiassa rotua pidetään melkein yksinomaan tätä tarkoitusta varten.

Seppo Huhtisen mukaan minkä tahansa rotuinen koira voidaan kouluttaa tryffelin hakuun. Opin alkuun tarvitaan hajunäyte tryffelistä koiran kouluttamista varten.

– Koiran omistava kollega heitti, ettei voi käyttää koiraa pissallakaan ulkona kuin asfaltilla. Muuten se innostuu taas kaivamaan tryffeleitä, Huhtinen nauraa.

Kommentoi

Tulipa jutusta mieleen, kun joku vuosi sitten löysin diisselille haisevan "tryffelin". Silloin ei ollut tietoa että mikä se on. Ihmettelimme vain että miten joku voi pihalla haista polttoöljylle, vaikkei sitä ole siellä ollenkaan pihapiirissä. No ensi syksynä kokeilla löytyykö uusia tryffeleitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi täällä etsitään tryffeleitä koirilla, kun muualla maailmassa sioilla? Sian hajuaisti kun sattuu ulottumaan vielä pitkälle sen jälkeen, kun koira ei haista mitään. On myös tahallaan unohdettu Saksan poliisin/tullin koe huumesioista. Tulokset samat. Miksi ei käytetä parasta tekniikkaa vaan jotain muuta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kas kun sika usein ahneuksissaan syö ne tryffelit löytäessään ne. Koira ei syö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alajärven mökillä Oulussa me 2v. sitten löytyy Tryffeleitä 3kpl .En syöty kun ei tietty mikä sieni oli .On pakko jos kesällä löytyy samasta paikasta lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutine ihan mukava ,mutta tuosta ei käy ilmi se olenneinen ,missä se ostaja odottaa tuhatlappunen kourassa?
Jos ravintola-annokseen sisältyvä herkku maksaa tuhat €/kg ,niin raaka-aineen tuottaja saa maksimissaan 100€/kg
Älkää pettykö , viljan hinta ei mitenkään vaikuta leivän hintaan. :):)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Suomessa oo tuhatlappusia. Ei oo muuten monessa muussakaan maassa Euroopassa. Muissaki maanosissa voi ola maita, joissa niitä ei oo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saakohan niitä kaivaa jokamiehenoikeudella niin kuin esim saa poimia marjoja? Arvelen ettei saa toisten mailla kaivella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaivaminen toisen mailla on hieman harmaata aluetta. Rikoslain hallinnanloukkaussäännös (11§) kieltää aiheuttamasta vähäistä suurempaa haittaa kaivamalla toisen maata. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaivaminen on hyväksyttävää niin kauan kuin ympäristö pysyy saman näköisenä eikä löytöjen kaivaminen maasta aiheuta vahinkoa ympäristölle, kuten puiden juurille. Ylös kaivetut roskat tulee myös viedä asianmukaiseen keräyspisteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkä otat herkkutatin ilman kaivamista? Kyllä siinäkin joutuu työntämään sormensa maan sisään jotta saa arvokkaan sienen kokonaan talteen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

73
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
38
Poliisin valvontakamera on räpsynyt ahkerasti Pohjantiellä, ensimmäisen viikon aikana kuvia on tullut yli 1900
29
Pääsy laittomiin nettikasinoihin saatetaan estää — Suomalaiset pelaavat kiellettyjä rahapelejä 170 miljoonalla vuosittain
22
RKP:ltä ei heru tukea hallitukselle – Sote-uudistus menossa karikkoon
22
Vihreiden Touko Aalto vaatii jo uusia vaaleja – " Eduskunnalle työrauha tai hallituksen lusikat jakoon"
20
Kokoomuksen Susanna Koski aikoo äänestää sotea vastaan – ryhmänjohtaja Jokinen: "Hän ei ole täyden tiedon varassa"
20
Pöllyävä hiekka häiritsee asukkaita Patelassa – "Naapuri joutui ulkoiluttamaan koiraansa hengityssuoja suullaan"

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 seuraaviin Lapin kuntiin: Muonio, Kittilä ja Sodankylä. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image