Pohjois-Suomi

Mainos

Ovet avattiin Ranuan jää­kar­hu­po­jal­le

Jääkarhun pentu tutustui ensimmäisen kerran ulkomaailmaan torstaina. Venus-emo oli eläinpuiston henkilökunnan mukaan varsin suojelevainen äiti KUVA: Risto Rasila
Pohjois-Suomi 23.2.2012 12:00 | Päivitetty 23.2.2012 12:30
Kaleva
Ranuan eläinpuistossa 18. marraskuuta syntynyt jääkarhunpentu pääsi torstaina nuuskimaan ulkoilmaa. Pesäluolan ovi avattiin jääkarhuemo Venukselle ja sen pienelle poikaselle kello 11. Tunti ja 20 minuuttia luukun avaamisen jälkeen pentu tuli varovaisesti ensimmäisen kerran ulos pesästään.

Venus aukaisi tien vapauteen lumivallin takana olleesta pesäkolosta. Emo kävi ensin useampaan otteeseen ulkona tunnustelemassa tilannetta. Pienokainen tyytyi aluksi vain vilkaisemaan pikaisesti ulos suuaukosta.

Varovaisuus johtui osin siltä, että Venuksen ja pennun viereisessä aitauksessa on Venuksen sisko Vanessa ja pennun isä Manasse. Kaksikko on laitettu samaan aitaukseen, sillä Ranualla haluttaisiin mielellään lisää jääkarhupienokaisia.

Eläintenhoitajien mukaan Venuksen suojeleva ote on hyvä merkki, sillä se kertoo, että se välittää pennusta.

Ensimmäisen Ranualla elossa selvinneen jääkarhupoikasen matkaa maailmaan on seuraamassa kolmisenkymmentä tiedotusvälineiden edustajaa.

Pentu tarkastetaan vasta ulkoilujen jälkeen

Venus on hoitanut pentuaan kolme kuukautta sisätiloissa ja alkoi jo jokin aika sitten kopistelemaan pesän ulkoluukkua mielien ulos. Koska emoa ei ole haluttu hermostuttaa, on pennun tarkastus siirretty tapahtuvaksi ensimmäisten ulkoilujen jälkeen.

Luonnossa jääkarhuemo hoitaa pentujaan yleensä lumeen kaivamassaan pesäluolassa maalis-huhtikuulle. Tuolloin 3-4 kuukauden ikäinen pentu on jo riittävän iso pystyäkseen seuraamaan emoaan jäälakeudella tämän saalistaessa hylkeitä. Niin luonnossa, kuin eläintarhaoloissakin vain puolikiloisena syntyvä pentu saattaa jopa 20-kertaistaa painonsa pesässäoloaikana emon rasvaisen maidon turvin.

Toistaiseksi nimetön poikanen painaa jo yli kuusi kiloa.

Virallinen nimi vasta syyskuussa

Pienokaiselle on saanut ehdottaa nimeä muun muassa Kaleva.fi:ssä. Virallinen nimi annetaan kuitenkin vasta syyskuun kolmas päivä. Ennen nimenantoa Ranualla halutaan tarkkailla muun muassa pennun luonnetta ja kasvamista.

Nimenantoa varten muodostetaan raati, joka pohtii sopivaa nimeä. Nimeä voi ehdottaa myös Ranuan nettisivuilla sekä kirjallisesti Ranuan eläinpuistoissa vieraillessaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mainos
Mainos
Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koilismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Eläkeläiset, Espanja ja verotus

153 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset, Espanja ja verotus

Kun puhutaan eläkkeistä ja 8eläkeläisistä, niin on aika mautonta väittää, että silloin puhutaan köyhyydestä ja köyhistä.... Lue lisää...
Nurinperin

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.3.

Naapurit

24.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image