Pohjois-Suomi

Oulujokeen luvassa suuria virtaamia – kevät voi muuttaa tilannetta

Oulujoella pääsee vielä kävelemään jään päällä, mutta kohta kevät sulattaa joen ja virtaamista odotetaan runsaita. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 7.3.2018 6:28
Petri Hakkarainen

Kevään tulovirtaamien ennuste koko Oulujoen vesistöalueelle on keskimääräistä suurempi.
Joulukuun sateet olivat alueella 77 millimetriä eli hieman yli pitkäaikaisen keskiarvon. Tammikuun 51 millimetriä ylitti keskiarvon reilusti, mutta helmikuussa satoi vain kuusi millimetriä.

Fortumin vesivoimavalvomon päällikkö Harri Lamminmäki kertoo, että vielä tammikuussa lumen vesiarvo oli valuma-alueella ajankohtaan nähden poikkeuksellisen suuri.

Helmikuu tasoitti tilannetta niin, että lumen vesiarvo on nyt 166 millimetriä eli 23 prosenttia suurempi kuin ajankohdan keskiarvo.

Kevät voi muuttaa tilannetta vielä kumpaan suuntaan tahansa: pitkään jatkuvat yöpakkaset ja voimakas haihtuminen pienentävät virtaamia, nopea lämpeneminen ja sateet lisäävät niitä.

– Lumen vesiarvo on alueella edelleen melko suuri ajankohtaan nähden eli suunnilleen se, mikä se on keskimäärin silloin, kun sulaminen alkaa huhtikuussa.

Vesistöalueen lumisimmilla alueilla lumen vesiarvo on yli 180 millimetriä. Kiiminkijoen valuma-alueeseen kuuluvassa Puolangan Paljakassa oli tiistaina lunta 94 senttiä.

Talvikauden juoksutuksia on pidetty Oulujoen vesistön säännöstellyillä järvillä hieman keskimääräistä suurempina, koska lunta on paljon.

Oulujärven pinta lasketaan

Oulujärven vedenkorkeus oli tiistaina 121,84. Järven pinta on laskenut vuoden alusta kymmenen edellisen vuoden keskiarvon tuntumaan. Pintaa lasketaan edelleen niin, että se on ennusteen mukaan alimmillaan huhtikuun lopussa.

Myös Kiantajärven ja Vuokkijärven pinnat ovat lähellä vuosikymmenen keskiarvoa.
Sen sijaan Sotkamon reitin Ontojärveä on laskettu vuoden alusta kaksi metriä eli metriä alemmas kuin keskimäärin.

Myös Nuasjärven ja Kiimasjärven korkeus on alempi kuin keskimääräin tähän aikaan vuodesta.

Itärajalta Perämerelle ulottuvan Oulujoen vesistön pinta-ala on lähes 23 000 neliökilometriä.
Voimakkaasti säännöstellyssä vesistössä on kaikkiaan 18 vesivoimalaa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Muistatteko vielä, kun Sipilä, Stubb ja Lindström juhlivat kilpailukykysopimuksen syntyä tv-kameroiden edessä ja tekivät... Lue lisää...
Oikeistolainen nyrkk...

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image