Pohjois-Suomi

Mustikan hinta jo 2,70 euroa kilolta

Pohjois-Suomi 6.9.2006 0:00
Heikki Ketola
Mustikan kova kysyntä maailmalla on nostanut marjan poimijahinnan ennätyskorkealle. Hintataso on yleisesti 2,20 euroa kilolta, mutta kilpailu marjoista on saanut jotkut ostajat hivuttamaan hinnan Lapin läänissä 2,50 euroon, paikoitellen se on käväissyt jopa 2,70 eurossa.

Edellisen kerran mustikan hinnat olleet suunnilleen samalla tasolla 70--80-luvulla. Korkea hinta on syynä siihen, että myyntiin tulee edelleen enimmäkseen mustikkaa, vaikka myös puolukan osto on ollut käynnissä jo viikon ajan. Puolukan sato on runsaampi, mutta siitä poimijoille maksetaan selvästi alhaisempaa hintaa, 90 senttiä kilolta.

"Mustikkaa menee markkinoille nyt käytännössä niin paljon kuin sitä vain saadaan. Esimerkiksi lääketeollisuudessa kysyntä on kova", toimitusjohtaja Pekka Koivuniemi kemijärveläisestä Kauppapaikka Koivuniemi Oy:stä toteaa.

Yritys maksoi poimijoille tiistaina 2,50 euroa kilolta. Hinta on ollut voimassa jo useamman päivän ajan. Saman hinnan poimijat saivat saaliistaan myös muun muassa eräistä Lapin Liha Oy:n ostopisteistä.

Toimitusjohtaja Jukka Kriston mukaan mustikan hinta on tänä vuonna sen verran korkea, että marjoja ostavaa teollisuutta se on alkanut jo hermostuttaa. "Mutta kun on kuiva kesä, ja keskimääräistä heikompi, korkea hintataso pitää sietää", Kristo pohtii.

Riitan Herkku Oy ei ole useimpien muiden ostajien tapaan hintakisaan lähtenyt, vaan pitää taksan edelleen 2,20 eurossa. Toimitusjohtaja Jan-Erik Gustafssonin mielestä hintaa pitäisi pikemminkin jo laskea.

"Puolukkaa alkaa olla seassa liikaa. Tulee valtava hukkaprosentti", Gustafsson perustelee.

Mustikoiden poimintakausi jatkuu Pohjois-Suomessa jo viidettä viikkoa, sillä halla ei ole ehtinyt satoa vielä turmella. Tällä hetkellä marjat ovat laadukkaampia kuin kauden alkuvaiheessa, jolloin ne olivat monin paikoin kuivuuden näivettämiä. "Sateet ja yökaste ovat kasvattaneet marjoja huomattavasti. Poutakesän ansiosta ne ovat lisäksi nyt kovakuorisia, ja pysyvät sen vuoksi metsissä hyvinä normaalia pidempään", marjanvälittäjä Petri Lehtiniemi Posiolta arvelee.

Hän laskee, että jos halla ei tule vierailulle, mustikan ostot jatkuvat ainakin vielä viikonloppuun saakka. Riitan Herkulle marjoja välittävä Lehtiniemi ostaa marjoja 2,20 euron hintaan myös thaimaalaisilta poimijoilta, joita hän on majoittanut ostamalleen kyläkoululle.

"He ovat keskittyneet edelleen poimimaan täysin mustikkaa, koska niillä pääsee parempiin ansioihin kuin puolukalla", Lehtiniemi kertoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Suomessa tässäkin asiassa välikädet vievät poimijoiden osuudesta osan, mustikka on kevyt marja 10l. sangollinen ei paina kun n.5kg elikkä 12,5 e .Eikö valtion kannattaisi maksaa poimijoille esim.50 c tukea niin tulisi varmasti enemmän marjoja poimittua ???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin aamulla etsiin mustikoita.Tuloksena n. 5 ja puoli litraa puhdistettuna ja km. autolla yli 40.Kuka hullu myy noilla hinnoilla? Täälläpäin,n. 100 km Oulusta etelään marjaa vähän ja huonolaatuista.Hyvä kun itselle saa. Ja noilla hinnoilla kaataisin vaikka pihamaalle,ennenkuin myisin !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Kaleva.fi suosittelee

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.6.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image