Pohjois-Suomi

Luon­non­suo­je­lu­pii­ri: Viiankiaavan luontoarvot eivät kestä kaivosta

Pohjois-Suomi 4.11.2011 15:13
Kaleva
Kaivosyhtiö Anglo American kertoi keskiviikkona, että Sodankylän Viiankiaavalta löytyi ehkä Euroopan suurin nikkeliesiintymä. Lapin luonnonsuojelupiirin mukaan Viiankiaavan luontoarvot eivät kestä kaivosta.

Viiankiaapa kuuluu sekä soidensuojeluohjelmaan että Naturaan.

Suon linnusto on poikkeuksellisen runsas. Siellä tavattu jopa 90 pesivää lajia. Lisäksi alueen suoyhdistelmätyypit ovat luonnonsuojeluliiton mukaan erityisen kattavia.

Kaivostoiminnan käynnistäminen edellyttäisi Natura-alueen purkamista ja vastaavan kohteen löytymistä. Eduskunnan päätöksen lisäksi Natura-alueen purkamiseen tarvitaan EU-komission lausunto.

Lapin luonnonsuojeluliiton mukaan Sodankylässä nykyisin toimivan Pahtavaaran kaivoksen vesistövaikutukset näkyvät jo kaukana Sattasjoella saakka.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Olen myöskin sitä mieltä, että suo saa nyt väistyä. Työpaikat ovat tärkeämpiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pakkohan se on avata.eihän sitä eu:ta saa muuten pelastettua.sinnehän vähänkin joutilaat verovarat menee ihan kakistelematta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapin perukoilla on laskettelukeskuksia, tulee tuulivoimaloita ja sitten kun tulisi kaivos ja tulisi ympärivuotisia oikeita työpaikkoja muuttotappioalueille, niin jopa alkaa meuhkaaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tossa ole mitään ongelmaa, pientä alustavaa dokumentaatiota niin kaivos voidaan pystyttää hyvillä mielin. Otetaan niistä elukoista näytteet geenipankkiin jotta ne voi sitten palauttaa jos joku niitä kaipaa. Sitten voidaan pyytää googlea kuvaamaan suo nettiin niin saa ihmiset käydä ihmettelemässä sitä. Kyllä siitä kaivoksesta tulee huomattavasti parempi vetonaula lapille kuin märästä suosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkämaalainen se yhtiö olikaan? Typerät Suomalaiset päästää luonnonvaramme lähes ilmaiseksi muille maille,vain Suomessa se on riskiä vaille.... Talvivaarakin osattiin laittaa kainuun korpeen pahimmalle työttömyysalueelle,mitä kainuuseen loppupeleissä jää ,rikkauttako vai rakkauttako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kaivos on "petsamon mittaluokan" kaivos, niin on turha kuvitella, että se määrä malmia vietäisiin kauas jalostettavaksi. Niimpä väistämättömänä seurauksena olisi myös maailman luokan rikastamon ympäristövaikutukset. Se olisi mahtava turistikohde keskellä lappia. Kymmeniä kilometrejä mustunutta ja kuollutta maisemaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Luonnonsuojelija - vapaustaistelija 19:14 Onhan se kamalaa, jos joutuu töihin. Siis kaikki suojelemaan luontoa ja vastustamaan työtä...." Kannattais mennä hoitoon, töihin menijät meni jo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö ottaa mallia Ruotsista? Siellä jätetään maailman kolmanneksi rikkain uraaniesiintymä hyödyntämättä, Bergin kunta vastustaa hanketta. Tapauksesta uutisoi alkusyksystä mm. tekniikka & talous- lehti. Uraanikaivosten ympäristöhaitat tunnetaan myös Ruotsissa, siellähän on joskus ollut louhos joka on nyttemmin suljettu. Uraanikaivokseksi havittelevaa Talvivaaraa vastaan on myös suunnattu useita verkkoadresseja. Kannattaa tutustua ja käydä allekirjoittamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se kamalaa, jos joutuu töihin. Siis kaikki suojelemaan luontoa ja vastustamaan työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tämä kaivos toteutuu, niin tämähän olisi enemmän kuin lottovoitto... satoja työpaikkoja, kymmeniksi vuosiksi. Tämän suoalueen voi korvata: esim. Koitelaisen ympärillä on valtavat suot. Rookkiaapa, Iso Kiviaapa, Porkkausaapa, Loueaapa, Loutakkoaapa, Kahdenputaanaapa, Kustruotomanaapa, Viuvaloaapa, Latva-aapa, Keikkuma-aapa... ja keskella Koitelainen. Siitähän tulisi valtava soidensuojelualue, jos niin halutaan. Parempi kuin Viiankiaapa. Ei suo ihan heti Lapista lopu, sitä ei tarvitse pelätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta on kovaa vauhtia tulossa globaalin energia- ja malmikolonialismin mallimaa. Pyhäjoelle ollaan puuhaamassa ydinvoimalaa, joka tuottaisi sähköä myös Keski-Eurooppaan. Häikäilemätön kansainvälinen malmijätti vaatii saadaa kaivoskuiluttaa ja samalla tuhota puolet Lapin luonnosta. 'Viherpiipertäjien' vihaajat, jotka tässäkin keskustelussa edustava oletettavasti Perussuomalaisten arvomaailmaa, ovat puolustamassa ulkomaalaisen kaivos- ja energiateollisuuden kasvotonta esiinmarssia Suomessa esimerkiksi työllistävyyteen vedoten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

menkööt viherpiipertäjät sitomaan ottensä kettingeillä vaikka siperiaan , siel riittää puita :) eivätpähän ole täällä haittona

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusien työkohdeiden osalta on mielenkiintoista se, että viherpiipertäjät ampuvat niitä alas minkä kerkiävät. Jos syntyy työpaikkoja ulos, ilmaan taikka maanalle niin aina ollaan vastaan. Piipertäjiltä loppuu happi ja elintila. Ei heitä usko enää kukaan, ei kukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tosiaakaan mitään uutta, eletään kommuuneissa ja suojellaan luontoa ja kerätään käpyjä. Aikoinaan oli stalinisteja jotka olivat kaikkea kehitystä vastaan ja nyt meillä on sitten vihreät. Vihreät pitäisi laittaa reservaattiin jonnekkin keskelle korpea, siellä niillä olisi hyvä olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Suomessa suota riitä, vaikka yksi otettaisiinkin hyötykäyttöön. Suota on paljon, mutta malmiesiintymiä harvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihä noiden pellejen mielestä maapallokaan kestä elämää, voi jättää ihan oamaan arvoonsa nuo kommentit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä luonto kestää ja sopeutuu,Sopeutumattomat lajit vähenevät ja häviävät...tilalle tulee ekosysteemi joka on sopeutunut kaivosteollisuuden luomaan uuteen elinympäristöön...ei kuolan niemimaallakaan kaikki ole kuollutta...monenlaisia lintuja näkyy suurissa parvissa, jopa Tsernobylin reaktorin seinillä kasvaa mustaa sientä. Luonnolla on kyllä aikaa sopeutua, koska kaivosteollisuuden jäljet ja jätteet säilyvät ainakin seuraavaan jääkauteen asti luoden uuden pysyvän biotoopin. Onhan tuo sentään mailmanlaajuisesti tunnettu maineikas yritys, joka ei pienistä vastoinkäymisistä lannistus vaan osaa hoitaa homman alusta loppuun suunnittelemallaan tavalla...ja on oppinut pääsemään yhteisymmärrykseen viranomaisten kanssa hankalammissakin valtioissa joten eiköhän kaivos saada aikaiseksi ja valtio voi alkaa rakentamaan tarvittavaa infraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image