Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Luonnonsuojelupiiri: Viiankiaavan luontoarvot eivät kestä kaivosta

Pohjois-Suomi  4.11.2011 | Kaleva Muuta tekstin kokoa -+
Kaivosyhtiö Anglo American kertoi keskiviikkona, että Sodankylän Viiankiaavalta löytyi ehkä Euroopan suurin nikkeliesiintymä. Lapin luonnonsuojelupiirin mukaan Viiankiaavan luontoarvot eivät kestä kaivosta.

Viiankiaapa kuuluu sekä soidensuojeluohjelmaan että Naturaan.

Suon linnusto on poikkeuksellisen runsas. Siellä tavattu jopa 90 pesivää lajia. Lisäksi alueen suoyhdistelmätyypit ovat luonnonsuojeluliiton mukaan erityisen kattavia.

Kaivostoiminnan käynnistäminen edellyttäisi Natura-alueen purkamista ja vastaavan kohteen löytymistä. Eduskunnan päätöksen lisäksi Natura-alueen purkamiseen tarvitaan EU-komission lausunto.

Lapin luonnonsuojeluliiton mukaan Sodankylässä nykyisin toimivan Pahtavaaran kaivoksen vesistövaikutukset näkyvät jo kaukana Sattasjoella saakka.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

19/19 kommenttia

Nimimerkki
7.11.2011 12:26

höpö höpö siel mitään arvoja ole!!!!


Bongari
5.11.2011 10:58

Olen myöskin sitä mieltä, että suo saa nyt väistyä. Työpaikat ovat tärkeämpiä.


Nimimerkki
5.11.2011 09:59

pakkohan se on avata.eihän sitä eu:ta saa muuten pelastettua.sinnehän vähänkin joutilaat verovarat menee ihan kakistelematta.


katteus pitää ihmisen hengissä
5.11.2011 09:49

Lapin perukoilla on laskettelukeskuksia, tulee tuulivoimaloita ja sitten kun tulisi kaivos ja tulisi ympärivuotisia oikeita työpaikkoja muuttotappioalueille, niin jopa alkaa meuhkaaminen.


senza
5.11.2011 08:44

Ei tossa ole mitään ongelmaa, pientä alustavaa dokumentaatiota niin kaivos voidaan pystyttää hyvillä mielin. Otetaan niistä elukoista näytteet geenipankkiin jotta ne voi sitten palauttaa jos joku niitä kaipaa. Sitten voidaan pyytää googlea kuvaamaan suo nettiin niin saa ihmiset käydä ihmettelemässä sitä. Kyllä siitä kaivoksesta tulee huomattavasti parempi vetonaula lapille kuin märästä suosta.


Oulun poika
5.11.2011 08:05

Minkämaalainen se yhtiö olikaan? Typerät Suomalaiset päästää luonnonvaramme lähes ilmaiseksi muille maille,vain Suomessa se on riskiä vaille.... Talvivaarakin osattiin laittaa kainuun korpeen pahimmalle työttömyysalueelle,mitä kainuuseen loppupeleissä jää ,rikkauttako vai rakkauttako?


luonnon tuho
4.11.2011 21:42

Kun kaivos on "petsamon mittaluokan" kaivos, niin on turha kuvitella, että se määrä malmia vietäisiin kauas jalostettavaksi. Niimpä väistämättömänä seurauksena olisi myös maailman luokan rikastamon ympäristövaikutukset. Se olisi mahtava turistikohde keskellä lappia. Kymmeniä kilometrejä mustunutta ja kuollutta maisemaa.


Työläinen,mutta vihree
4.11.2011 20:50

"Luonnonsuojelija - vapaustaistelija 19:14 Onhan se kamalaa, jos joutuu töihin. Siis kaikki suojelemaan luontoa ja vastustamaan työtä...." Kannattais mennä hoitoon, töihin menijät meni jo.


Alfa
4.11.2011 19:48

Pitäisikö ottaa mallia Ruotsista? Siellä jätetään maailman kolmanneksi rikkain uraaniesiintymä hyödyntämättä, Bergin kunta vastustaa hanketta. Tapauksesta uutisoi alkusyksystä mm. tekniikka & talous- lehti. Uraanikaivosten ympäristöhaitat tunnetaan myös Ruotsissa, siellähän on joskus ollut louhos joka on nyttemmin suljettu. Uraanikaivokseksi havittelevaa Talvivaaraa vastaan on myös suunnattu useita verkkoadresseja. Kannattaa tutustua ja käydä allekirjoittamassa.


Luonnonsuojelija - vapaustaistelija
4.11.2011 19:14

Onhan se kamalaa, jos joutuu töihin. Siis kaikki suojelemaan luontoa ja vastustamaan työtä.


Ads by google, kommentit jatkuvat alla
Koitelainen
4.11.2011 19:12

Jos tämä kaivos toteutuu, niin tämähän olisi enemmän kuin lottovoitto... satoja työpaikkoja, kymmeniksi vuosiksi. Tämän suoalueen voi korvata: esim. Koitelaisen ympärillä on valtavat suot. Rookkiaapa, Iso Kiviaapa, Porkkausaapa, Loueaapa, Loutakkoaapa, Kahdenputaanaapa, Kustruotomanaapa, Viuvaloaapa, Latva-aapa, Keikkuma-aapa... ja keskella Koitelainen. Siitähän tulisi valtava soidensuojelualue, jos niin halutaan. Parempi kuin Viiankiaapa. Ei suo ihan heti Lapista lopu, sitä ei tarvitse pelätä.


lark
4.11.2011 18:53

Suomesta on kovaa vauhtia tulossa globaalin energia- ja malmikolonialismin mallimaa. Pyhäjoelle ollaan puuhaamassa ydinvoimalaa, joka tuottaisi sähköä myös Keski-Eurooppaan. Häikäilemätön kansainvälinen malmijätti vaatii saadaa kaivoskuiluttaa ja samalla tuhota puolet Lapin luonnosta. 'Viherpiipertäjien' vihaajat, jotka tässäkin keskustelussa edustava oletettavasti Perussuomalaisten arvomaailmaa, ovat puolustamassa ulkomaalaisen kaivos- ja energiateollisuuden kasvotonta esiinmarssia Suomessa esimerkiksi työllistävyyteen vedoten.


Hohhioijaa
4.11.2011 18:49

menkööt viherpiipertäjät sitomaan ottensä kettingeillä vaikka siperiaan , siel riittää puita :) eivätpähän ole täällä haittona


Jatsari janne
4.11.2011 18:05

Uusien työkohdeiden osalta on mielenkiintoista se, että viherpiipertäjät ampuvat niitä alas minkä kerkiävät. Jos syntyy työpaikkoja ulos, ilmaan taikka maanalle niin aina ollaan vastaan. Piipertäjiltä loppuu happi ja elintila. Ei heitä usko enää kukaan, ei kukaan.


Nimimerkki
4.11.2011 17:42

Ei tosiaakaan mitään uutta, eletään kommuuneissa ja suojellaan luontoa ja kerätään käpyjä. Aikoinaan oli stalinisteja jotka olivat kaikkea kehitystä vastaan ja nyt meillä on sitten vihreät. Vihreät pitäisi laittaa reservaattiin jonnekkin keskelle korpea, siellä niillä olisi hyvä olla.


Tärkeysjärjestys huomioitava
4.11.2011 17:41

Eiköhän Suomessa suota riitä, vaikka yksi otettaisiinkin hyötykäyttöön. Suota on paljon, mutta malmiesiintymiä harvassa.


Nimimerkki
4.11.2011 16:36

Jep Jep. Oliko jotakin uutta tässä.


Jotain rajaa
4.11.2011 16:22

Eihä noiden pellejen mielestä maapallokaan kestä elämää, voi jättää ihan oamaan arvoonsa nuo kommentit.


mitä pahaa tässä
4.11.2011 16:13

kyllä luonto kestää ja sopeutuu,Sopeutumattomat lajit vähenevät ja häviävät...tilalle tulee ekosysteemi joka on sopeutunut kaivosteollisuuden luomaan uuteen elinympäristöön...ei kuolan niemimaallakaan kaikki ole kuollutta...monenlaisia lintuja näkyy suurissa parvissa, jopa Tsernobylin reaktorin seinillä kasvaa mustaa sientä. Luonnolla on kyllä aikaa sopeutua, koska kaivosteollisuuden jäljet ja jätteet säilyvät ainakin seuraavaan jääkauteen asti luoden uuden pysyvän biotoopin. Onhan tuo sentään mailmanlaajuisesti tunnettu maineikas yritys, joka ei pienistä vastoinkäymisistä lannistus vaan osaa hoitaa homman alusta loppuun suunnittelemallaan tavalla...ja on oppinut pääsemään yhteisymmärrykseen viranomaisten kanssa hankalammissakin valtioissa joten eiköhän kaivos saada aikaiseksi ja valtio voi alkaa rakentamaan tarvittavaa infraa.


Mainos
Mainos
Galleriat »|Pohjois-Suomi

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Pohjois-Suomi Down Up
Mainos
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös