Pohjois-Suomi

Mainos

Leppähaloista savun paras säväys

Suomussalmen Näätäpirtissä palvataan joulun herkkuja. KUVA: Peura Pekka
Pohjois-Suomi 24.12.2006 0:00
Antti Ervasti
Pekka Sironen raottaa puolilta päivin savusaunan ovea Suomussalmen Näätälässä, ja vastaan pöllähtävät niin paksut aromikkaat savut, että silmät sumenevat. Hän sanoo, että kolme tuntia saunassa olleet lohet varmaan alkavat olla kypsiä.

"Ja niinhän ne ovat. Kylläpäs onkin makoisaa, ja juuri sopivan suolaista", hän ihastelee haettuaan kalakorin saunasta. Suomussalmelaiseen tapaan Sironen on vähällä kehaista, että lohet ovat tietenkin omista vesistä itse pyydettyjä. Hänen on kuitenkin tunnustettava, että kaupastahan ne ovat. Tällä kertaa ei ehtinyt joulupilkille.

Kalat ovat vain sivutuote. Metsästysseura Näätälän erän saunassa palvataan joululihat viidelle seuran jäsenelle. Koreissa ja katon rajassa muhii satoja kiloja sian kinkkua, hirveä, poroa, jänistä ja myös yksi metso. Palvimestareina hääräävät Matti Hytönen ja Sironen.



Pienet lihat
valmistuvat ensin


Pari tuntia myöhemmin päästään maistelemaan ensimmäisiä lihoja. Suurimmat lihaköntit vaativat vähintään kahdeksan tunnin palvaamisen. Sirosen jänis, metso ja pieni pala hirvenpaistia sukelletaan savun keskeltä saunan etuosasta ja tietysti maistetaan.

"Suolaa on riittävästi, mutta loistavaa on. Jänis ja metso ovat kypsiä mutta eivät liian. Varsinkin tämän ukkometson liha on niin vähärasvaista, että se helposti kuivaa. Hirvi voisi olla kypsempää, mutta se on hienosti sanottuna mediumia", miehet tuumaavat.

Tietysti yksi homman suola on saunasta juuri otetun tuotteen maistaminen. Parempaa saunapalviliha on Hytösen mukaan kuitenkin vasta kylmänä. Parhaimmillaan lihat ovat parin, kolmen päivän päästä savustamisesta, kun savun maku ja suola ovat levinneet lihan sisälle kunnolla. Parahultaisesti aattoillan aterialle ja joulun pyhiksi.



Omituisia
saunoja


Näätävaaran joulusavustus alkoi torstai-iltana, kun saunaa esilämmitettiin. Viimeiset puut pantiin parinsadan kilon kiukaan alle ennen puolta yötä, ja perjantaina aamuviideltä jatkettiin. Lämmitykseen käytetään koivuhalkoja, koska niistä tulee riittävästi hiillosta ja makua lihoihin.

Lihat pannaan saunomaan, kun lämpötila on noin sata astetta. Tuo lämpötila pysyy hyvin Näätävaaran saunassa, vaikka koivuhalkoja ei enää lisätä palvauksen aikana.

Varsinainen aromi saadaan kuitenkin viimeiseksi lisättävistä leppähaloista, jotka antavat saunaan paksun harmaan savun. Hytönen tietää senkin, että kuorellisilla leppähaloilla saa voimakkaamman maun ja tummemman pinnan lihaan kuin kuorettomilla. Samalla tavalla voi säätää savuisuuden makua lihassa sen mukaan, kuinka paljon yleensä käyttää leppää.

Hytönen sanoo, että palvaamisessa on paljon niksejä, jotka oppii vain vuosikymmenten harjoittelulla.

"Saimme metsästysseuralle omituisen palvisaunan vuonna 1990. Sitä ennen palvasimme jäsenten yksittäisissä saunoissa", Hytönen sanoo.

Omituisella saunalla hän tarkoittaa, että sauna on tarkoitettu vain palvaamiseen, ei kylpemiseen, jota varten Näätäpirtillä on puolestaan omituinen sauna.

"Kyllä me alkuaikoina saunoimmekin. Lauteita siellä ei ole, mutta kannoimme sisälle penkit. Löylyt olivat muhevat ja taatusti aromikkaat", Hytönen ja Sironen naureskelevat.



Metsään lisälihaa noutamaan


Lihan palvauksen aikana tekemistä ei ole enää valtavasti, mutta jonkinlainen päivystys on syytä olla. Näätäpirtillä jutellaan joulusuunnitelmista, joskus lyödään korttia tai vaikka käydään metsällä viereisillä saloilla. Sironen päästää autostaan Patu-ajokoiransa ja antaa sen lähteä nuuhkimaan jäniksiä.

"Aivan varmasti se ottaa haukun ennemmin tai myöhemmin. Sitten vain käyn hakemassa jäniksen, kun koira on ajanut sitä tarpeeksi. Kyllä tässä maastossa jäniksiä riittää. Saamme lisää palvattavaa saunaan", hän naurahtaa, tarttuu pyssyynsä ja suuntaa metsään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

---

Lue Kalevasta kiinnostavimmat jutut Oulusta ja kauempaa. 🗞
Tilaa nyt alk. 9,90€/kk!

---

MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja kuuraisten teiden vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi seuraavissa Lapin kunnissa: Sodankylä, Pelkosenniemi, Savukoski, Inari ja Utsjoki jäätävän vesisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Lukija

Uusin lukijakuva

Kalastaja
Esko H

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopetetaan sotiminen

101 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kello tekee miehen

Mitkään ulkoiset ja ostetut koristeet eivät tee miestä vaan mies itse omalla käytöksellään ja olemuksellaan. Lue lisää...
Miehinenmies

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.10.

Naapurit

21.10.

Fingerpori

21.10.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image