Pohjois-Suomi

Kuusamo valittaa hallinto-oikeuden kaa­va­pää­tök­ses­tä – ää­nes­tys­pää­tök­ses­sä pu­heen­joh­ta­jan ääni ratkaisi

Juomasuon alue on Kuusamon luontomatkailun kannalta tärkeillä alueilla. KUVA: Ulla Ingalsuo
Pohjois-Suomi 9.7.2018 20:11
Henriikka Uusitalo

Kuusamo jättää korkeimmalle hallinto-oikeudelle valituslupahakemuksen. Kaupunginhallitus päätti asiasta tänään. Päätös jakoi kaupunginhallituksen äänet 6–6, mutta ratkaisu asiaan saatiin puheenjohtaja Tuomo Hännisen äänellä.

Valitus koskee Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden viime kuussa tekemää päätöstä, joka kumosi Kuusamon strategisen yleiskaavan lainvoimaisuuden, koska se rajoitti kaivostoimintaa. Kaupunki rajasi yleiskaavassa kaivostoiminnan matkailun ydinalueen ja matkailu- sekä virkistysalueen ulkopuolelle. Oikeus katsoi, että kaavan toteutumisesta aiheutuisi kohtuutonta haittaa kaivosyhtiölle maanomistajana.

Kaivosyhtiöiden ja kaupungin välisessä valitusprosessissa punnitaan muun muassa sitä, onko kaupunki käyttänyt toimivaltaansa oikein, kun se on asettanut yleiskaavassa matkailun etusijalle. Kaivostoimintaa ei ole merkitty kaavaan, mutta päätöksessään hallinto-oikeus edellyttää, että myös sitä ja sen vaikutuksia tulisi arvioida yleiskaavassa.

Kaupunki perustelee rajausta muun muassa sillä, että luontomatkailu on merkittävä elinkeino. Kaupunki on muodostanut maankäyttöratkaisut sovittamalla yhteen eri elinkeinojen intressejä ja keskustellen kuntalaisten kanssa.

Kaupunginjohtaja Jouko Mannisen mukaan yleiskaava laitetaan kesän jälkeen täytäntöön, lukuun ottamatta matkailun ydinaluetta sekä matkailu- ja virkistysaluetta.

Korkein hallinto-oikeus voi kieltää kaavan täytäntöönpanon, jos kaivosyhtiö sitä pyytää.

Kuusamon strategisesta yleiskaavasta valittivat Dragon Mining Oy ja Kuusamo Gold Oy, jotka suunnittelivat kultakaivoksen avaamista Kuusamon Käylässä sijaitsevalle Juomasuolle. Alueen kaivospiirit ovat nykyään Latitude 66 Cobalt Oy:llä, jonka suunnitelmissa on perustaa alueelle kobolttikaivos.

Juomasuo sijaitsee Oulangan kansallispuistoa läheisyydessä. Rukalta alueelle on matkaa noin kymmenen kilometriä.

Latitude 66 Cobalt on kertonut aloittavansa kairaustutkimukset elokuussa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (34)

No nythän on sitten nimilista joille voi laskun tyhjänpäiväisestä oikeuskäsittelystä laittaa. Ei ainakaan kaikkien maksettavaksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se joka kannattaa Juomasuon kaivosta, kannattaa myös kaivosjätteiden laskemista Kitkajokeen. Näitä ovat näköjään ainakin Kuusamon persut ja pari pohjoispuolen kepuvaltuutettua, joden ajatuksenjuoksua täytyy ihmetellä oikein tosissaan. Juomasuolta on kilometri linnuntietä Kitkajoelle. Myötämäkeen myrkyt menee liukkaasti. Haluaako joku oikeasti sotkea Käylän ja Juuman kylien ja Kansallispuiston halki Paanajärveen virtaavan puhtaan joen? Ilmeisesti näin on mielipiteistä päätellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näköjään näin on näillä kaivosksien hyväksyjillä ne ei arvosta luontoa saatika järvien puhtautta ja se että niistä myrkyistä kärsiin kalat ja muut järven eläjät ja luonto kyllä sitä tietää
Mitä tässä äänestettään.. Tänä vuonna.. Ihmettelen kyllä että miten meni läpi tämä kaivos homma

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivos jos tulee pilaa koko koutajoen vesistön Pääjärvelle asti. Todennäköisesti, kun Venäjä antaa siitä nootin niin nämä kaivosyhtiöiden kätyrit alkavat hokemaan wanhoja Suomettumisen ajan mantroja. Cobolt 66 pelaa likaista julkisuuspeliä ja haluaa tulla väkisin Kuusamoon. Vaikka selvästi suurin osa Kuusamolaisista on järjissään ja ymmärtävät sen, että valtio joutuu maksumieheksi kun jätteet jää jäljelle 10 vuoden toiminnasta. Malmion koko on arvioitu näin. Se Herra höyer ei ole tervetullut Iijoen Pohjois puolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten oikeus voi tulkita että kaivokselle aiheutuisi kohtuutonta haittaa ja samaan aikaan kaivoksesta ei aiheutuisi Kuutamolle ja matkaillulle kohtuutonta haittaa. Vaikuttaisi siltä että joku on tienannut mukavia rahoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotain täytyy löytyä ettei kaivosta kertakaikkiaan voi perustaa.
Oisko siellä näkynny sitä..liito-oravaa tai ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräs kirjoittaja muutama päivä sitten mainitsi mielipide sivulla hyvänä kaivostoiminnan esimerkkinä Kittilän kultakaivoksen. Mutta mutta....Todellisuus on siinäkin (ikävä kyllä) aika karua kerrottavaa: 2015 siellä tapahtui jotain sellaista mitä ei olisi saanut tapahtua. Kaivoksesta vuosi myrkkyvettä 250 kuutiometriä tunnissa ympäristöön. Ely keskuskin piti tuolloin tilannetta vakavana. Ei ole kaivosta ilman luonnon saastuttamista .Kyllä tässä ollaan sellaisten asioiden ympärillä Kuusamossa että kannattaa olla valveilla. Nyky ihminenkin on ahneudessaan niin uskomattoman tyhmä että on valmis uhraamaan kauniin - euroopan ja jopa maailman mittakaavassakin ainutlaatuisen erämaa luonnon vain rahan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enempi taitaa turistit saastuttaa ympäristöö ja sekin mitä heille on tähän mennessä rakennettu, taitaa kuusamon peräkammari pojat pelätä töihin joutumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli 30 vuoden kaivostyökokemuksella voin sanoa, että ympäristövedet pilaantuu, näimpä se käy, ja on käynyt kaivosten ympäristössä. Entäs se jälkihoito, sehän se yhteiskunnalle kallista on. Ulkomaiset kaivosyhtiöt pyhkivät kintaat ja lähtevät lätkiin, ja yhteiskunta maksaa jälkisotkut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tainnut sinun kokemus tulla ainoastaan hiekkalaatikolla kaivellessa. Nimittäin tuo kertomasi kun ei pidä lainkaan paikkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitukset eivät ole ilmaisia vaan joku ne maksaa ja se on tässä tapauksessa Kuusamolainen veronmaksaja.Ilman lakimuutosta Kuusamon kunta ei voi asialle mitään vaan kaivostoiminta alkaa joka tapauksessa jos valtauksen ja kaivoksen omista sen aloittaa.. Matkailu ei ole mitenkään pätevä syy kaivostoiminnan kieltämiselle.Mutta jos Kuusamolaiset haluaa tehdä kiusaa ja pitkittää kaivoksen avaamista niin se näyttää Kuusamolaisilta onnistuvan mutta se on vain väliaikaista-lopputulos ei muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se korruptio ei korruptoituneessa Suomessa toimii. Monikansalliset ulkomaiset yhtiöt kaivavat rikkaudet pois Suomesta ja suomalaisilta sekä jättävät jälkeensä ympäristöhaitat suomalaisten veronmaksajien maksettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei matkailu ainakaan kuusamolaisia työllistä, muualta nekin työntekijät tulevat. Rukalla on kaivettu kallioita monet kerrat onko niitä koskaan tutkittu mitä saasteita levittävät??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa kalliota jossa ei mitään epäpuhtauksia yms yms .... naurettavaa ja ennenkaikkea luontomaiseman pilaamista kun ruka pilattu mökeillä ja aukeilla rinteillä .. mitä tekee vihreät ja muut fanaatikot puunhalaajat ??? Ei mitäään , taitaa raha taskussa painaaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea päätös valittaa tästä KHO:oon. Päätösvalta asiassa täytyy olla paikallisilla. Asiasta on tehty lukuisia tutkimuksia ja kyselyitä, joiden perusteella suurin osa kuusamolaisista vastustaa ulkomaista kaivoshanketta.

Kuusamon elää matkailusta ja puhtaasta luonnosta! Kitkajoen varteen ei voi perustaa yhtään kaivosta. Kaivokset vaarantavat aina vesistöjen puhtauden ja virkistysarvot. Nyt tarvitaan pitkäjänteisiä ja ylisukupolvisia päätöksiä, lyhyen voitontavoittelun sijaan. Hämmästyttää nykyajan itsekkäät ja lyhytnäköiset hankkeet. Oman edun tavoittelu vaikuttaa olevan keskeistä.

Jos kaivos tulee Kitkajoen varteen, niin ainakin allekirjoittanut vaihtaa maisemaa, jossa olen kulkenut vuosikymmenet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä voi tulla Raahen kultakaivosta kattelen , onko mitään järkeä moisilla kaivos yhtyeillä . Maalais järki näihinkin päätöksiin ja säilytämme Kuusamon kauniin luonnon ja matkailun

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulo ei ole tiedon väärti.
Aiemmin olen luullut,että vain Vihreät vastustavat työpaikkojen lisääntymistä !
Kuusamoa taitaa ruveta vaivaamaan Pudasjärven sydrooma ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”INS BLAUE HINEIN 9.7.2018 22:17
Luulo ei ole tiedon väärti.
Aiemmin olen luullut,että vain Vihreät vastustavat työpaikkojen lisääntymistä !
Kuusamoa taitaa ruveta vaivaamaan Pudasjärven sydrooma ?”
- Aiemmn luulin, että vain vihreät vastustavat luonnon saastuttamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (34)

Uutisvirta

94
Pyörätelineitä ja parkkiruutuja voi kadota keskustan paraatipaikoilta – "Se on kaupunkipyörien hinta"
84
Moni lähtee kaupungista hellettä pakoon Hailuotoon – lauttajono kilometrin mittainen
48
Sateenkaaret ilmestyvät näyteikkunoihin ja kohoavat kaupungintalon lipputankoihin – Pride-viikko alkoi Oulussa tänään
42
The New York Times ja CNN kritisoivat etusivuillaan Trumpia kovin sanoin: "Surrealistinen huippukokous"
23
69 000 euron yllätyslasku aiheutti hämmennystä kempeleläiselle pariskunnalle – Handelsbanken lähetti viikonloppuna 4 000 virheellistä laskua
22
Analyysi: Trump yhdisti kahtiajakautuneen kansan – amerikkalaiset yksimielisen häpeissään Helsingin tapahtumista
21
Lämpötila nousee tänään Oulussa jopa 32 asteeseen – lähetä meille hellekuvasi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan keski- ja länsiosassa, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Minä jäin orvoksi kolmen vanhana. 10-kesäisenä myin käpylehmiä, joilla tienasin sievoisen summan. Pääsin peruskoulusta j... Lue lisää...
Kaikki pystyvät jos ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image