Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Kortilla maksaminen kannattaa Haaparannassa

Kemiläinen Jouko Mäkynen käväisi Coop Extrassa heräteostoksilla maanantaina. Kemiläinen Jouko Mäkynen käväisi Coop Extrassa heräteostoksilla maanantaina.
Pohjois-Suomi  13.1.2009 | Jouni Knihtilä Muuta tekstin kokoa -+

Visan tai muun kortin vinguttaminen kannattaa Haaparannan putiikeissa, sillä kortilla ostaessa saa paremman kruunun ja euron välisen vaihtokurssin. Länsinaapurin liikkeissä kaupan tarjoama valuuttakurssi on yleensä heikompi kuin päivän virallinen kurssi. Varsinkin rajanpinnan suomalaisasiakkaat tietoisia siitä, miten ostokset kannattaa maksaa.

"Kortilla on parempi kurssi, se on kaikille edullisin maksumuoto", Anders Taavo Haaparannan Shelliltä sanoo ja huomauttaa: "Mie pruukaan aina sanoa, mikä on päivän kurssi".

Maanantaina eurolla sai pankin kurssin mukaan 10,8 kruunua, kun Shellin oma vaihtokurssi oli käteisostajalle 10 kruunua/euro. Jos tankkasit autoon ysiviitosta bensaa, maksoit siitä käteiskaupalla 1,059 euroa litralta. Visalla hinta valahti alle euron.

Taavon mukaan asiakkaat ovat tietoisia käteis- ja korttikaupan eroista, ja he tietävät kysellä kurssien perään. Varsinkin rajanpinnan asukkaat osaavat pelata tätä rahapeliä.Kauppojen oma
kurssi vaihtelee


"Kortilla maksetaan nykyään huomattavasti enemmän kuin käteisellä. Ja suomalaiset käyttävät korttia enemmän kuin ruotsalaiset", Greger Gard Coop Extrasta tietää. Gard sanoo kehottavansa asiakkaita korttikaupalle. Luottokortilla ostaessa vaihtosuhde määräytyy kansainvälisen keskikurssin mukaan.

Viime ajat Haaparannan kaupat ovat olleet kruunun heikon kurssin ansiosta etulyöntiasemassa. Ruokakorivertailussa ne pärjäsivät jo aiemmin, mutta nyt kaula on entistäkin suurempi itänaapurin liikkeisiin verrattuna. Valistuneet asiakkaat vertailevat hintoja, mutta myös kaupan omia vaihtokursseja, sillä nekin heiluvat liikkeestä toiseen.

Coopissa maanantain oma kurssi oli käteisostajille 9,5 kruunua eurolta, Maxi Icassa 10,5 kruunua/euro. Coopissa sama kurssi on ollut jo joulun tienoilta alkaen, mutta Gardin mukaan se täytynee piakkoin nostaa 10 kruunuun. "Koska hintalapuissa on myös eurohinnat, kurssi pidetään samana pidetään aina jonkin aikaa, jotta vältytään jatkuvilta muutoksilta."Isoissa ostoksissa
kurssiero tuntuu


Radio - TV Polarin kauppias Kari Yliniemi toteaa, ettei hänen liikkeessään tehdä rahaa vaihtokurssilla, vaan tavaralla. Jos asiakas isoissa ostoksissa maksaa euroilla, Yliniemi pirauttaa pankkiin, ja kysyy kuinka paljon euroja asiakkaan on maksettava kruunuhinnan kattamiseksi.

Näin asiakas maksaa päivän virallisen kurssin mukaisen hinnan.

Liikkeessä on tuotteissa myös eurohinnat, mutta ne ovat enemmän suuntaa antavia. "Pikkutilpehöörin kohdalla kurssierolla ei ole merkitystä, mutta isoissa ostoksissa se jo tuntuu", Yliniemi korostaa.

Niin kuin moni muukin liike Haaparannalla, Yliniemenkin kaupan kannattavuus on laajemman asiakaskunnan kuin pelkästään haaparantalaisten varassa.

Hänen liikkeensä asiakkaista nelisenkymmentä prosenttia on suomalaisia. Televisiot ja kodin elektroniikka sekä puhelimet matkaavat Haaparannalta myös Suomeen.

"Kaikki eivät tosin ole vielä hoksanneet vahvaa euroa", Yliniemi muistuttaa.

Greger Gard laskeskelee, että Coopin asiakkaista ehkä noin 65 prosenttia on suomalaisia. Hyvä sijainti Ikean lähellä on Coopin etuja. Nykyään suomalaisasiakkaat keräävät ostokärryihinsä tuotteita monipuolisemmin kuin muinaisten rasvareissujen aikaan.

"Makeaa, juustoja menee, mutta ei niinkään lihaa, vaikka se on täällä halvempaa. Maidon hinta on tärkein.", hän sanoo.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

20/24 kommenttia

YY
14.2.2009 08:35

Lähenpä tästä IKEAAN tuhlaamaan! :D


Rajalta
14.1.2009 11:26

Suomalainen vanhanmallinen pankkikortti (eli ne joita vielä pääosa on) ei käy ulkomailla. Ruotsin Tornionlaaksossa suomalaiset asiakkaat ovat kuitenkin niin merkittävä tekijä, että osa liikkeistä on hankkinut mahdollisuuden hyväksyä myös ne, eli toisin sanoen puljaillut yhteydet suoraan suomalaisiin pankkeihin. Eli se on hyvää palvelua jos kelpuuttavat, ei huonoa palvelua jos eivät.


Lukija
13.1.2009 23:24

visa elektron käy vissiin kaikissa hapitsun kaupoissa, mulle ei ole sattunut yhtään kauppaa jossa ei olisi käynyt.


Ikean hitaaseen toimintaan pettynyt
13.1.2009 23:20

Kyllä tavallinen pankkikortti kelpasi ostosten tekoon 6.12.08 mm. IKEAssa. Tiliä oli rokotettu kruunusumma euroina!!! Eli n. kymmenkertaisesti ostosten arvoon nähden. Itse otin heti yhteyttä ko kaupan asiakaspalveluun, kun huomasin (10.12.08) tililtä häipyneen sievoisen summan rahaa ja kerroin, mitä on tapahtunut. Aikoivat palauttaa liikaa perityn rahan takaisin. Kyllä sen tekivätkin, mutta muutaman yhteydenoton jälkeen ja omalla aikataulullaan. Rahat tulivat tililleni eilen 12.1.2009!!! (Eli reilu kuukausi) On siis reipasta toimintaa Ruottin puolella. Että silleen.


Sohvakas
13.1.2009 22:03

Maksoin visaelektronilla IKEA:lla viime torstaina sohvan. Tililtä veloitettiin noin 60 ? vähemmän kuin mitä hinta olis ollu kuitin eli kaupan oman kurssin mukaan. Yli 800 ?:n sohva siis jotai 750 ?.


lukkija
13.1.2009 19:54

kyllä ainakin eräs liike vetää omien kurssiensa mukaan, syksyllä oli kyseisessä paikassa 1e n. 8 kruunua, kun kurssi oli likemmäs kymmentä kruunua!


Osataan ne hommat
13.1.2009 19:17

"Rasvareissaaja", osaatko laskea kurssia??? Kuulin kun eräässä linja-autossa kommentoitiin että ottavat pari euroa vaihdosta. Jakoivat hinnan 10 ja vähän alle kun se olisi ollut että jaetaan 10 ja vähän päälle. Kaiveleppa kuitit ja laske.


Lukija
13.1.2009 19:16

ikeaan ainakin kelpasi visa electron, melkein 10e vähemmän oli tililtä veloitettu kuin kuitin summa :)


rajalla
13.1.2009 17:30

kelpaako visa electron


Lukija
13.1.2009 13:09

Luottokortilla maksaminen kannattaa jos maksettava summa on tarpeeksi suuri.


Ads by google, kommentit jatkuvat alla
ööö
13.1.2009 12:31

Pankkikortti käy kyllä isoimmissa ja siitä kannattee kysyä, monesti muuten mennee kortilla suoraan visalle. Mutta pankkikortilla on sitte se kaupan oma kurssi kun vaihtavat summan kaupoissa euroille eihän ne pankkikorttilaitteet ymmärrä kuin suomen valuuttaa eli euroa kun ovat suomalaisiin pankkeihin yhteydessä, mut visalla ja muilla LUOTTOKORTEILLA on oikea kurssi, kun veloittavat kruunuissa ja luottofirma vaihtaa euroiksi laskuun. Samahan se on missä tahansa muuallaki maailmassa käydessä. Paitti et nythän ollaan muuttamassa siihen kansainväliseen pankkikorttiin jokä käy jokapuolella maailmaa ja siitä oliski kiva tietää miten sitten käy, vaihtavatko kauppiaat euroiksi muualla, vai veloittavatko paikallisella valuutalla, koska silloinhan kurssi ois aina se virallinen....?


hyllyn ostaja
13.1.2009 11:26

IKEAn kassalla kysyttiin että maksanko pankilla vai luotolla ja kun kysyin kumpi on parempi niin kassan tyttö sanoi että luottomaksu on selvästi edullisin vaihtoehto asiakkaalle. Helmikuussapa tuon sitte näkkee!


jeppis
13.1.2009 11:10

Se on muuten "Haaparannalla", ei "Haaparannassa". Muutoin jutussa on kyllä perää, eli luottokortilla maksaminen kannattaa ainakin juuri nyt länsinaapurin puolella.


mariia
13.1.2009 10:19

onko tosikin jotta kauppa muutta Visalla maksettaessa ennen pankkiin siirtoa SKR -> ?? No silloinhan sama millä maksaa :)?


LUKIA
13.1.2009 10:15

jOSSAIN KAUPOSSA KYLLÄ PANKKIKORTTI KÄY MUTTA KAUPPA LASKUTTAA KUITENKIN OMAN EURO KURSSIN MUKAAN EI VIRALLISEN.


torneålainen
13.1.2009 09:23

Joissakin kaupoissa voi maksaa suomalaisella pankkikortilla, joissakin ei.


LUKIJA
13.1.2009 09:10

kun ei omista kortteja pakko maksaa käteisellä


Lukija
13.1.2009 09:05

Kaupat laskuttaa kyllä kruunuilla, jos maksat Visalla tai Visa Electronilla. Myös Suomen pankkikorti käy useissa liikkeissä.


pöö
13.1.2009 08:30

kylläpä kävi viime viikolla tavallinen pankkikotti...


T-mu
13.1.2009 08:30

Kaupat laskuttaa euroissa vaikka maksaisikin kortilla!


Mainos
Mainos
Galleriat »|Pohjois-Suomi

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Pohjois-Suomi Down Up
Mainos
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös