Pohjois-Suomi

Kortilla maksaminen kannattaa Haaparannassa

Kemiläinen Jouko Mäkynen käväisi Coop Extrassa heräteostoksilla maanantaina.
Pohjois-Suomi 13.1.2009 0:00
Jouni Knihtilä

Visan tai muun kortin vinguttaminen kannattaa Haaparannan putiikeissa, sillä kortilla ostaessa saa paremman kruunun ja euron välisen vaihtokurssin. Länsinaapurin liikkeissä kaupan tarjoama valuuttakurssi on yleensä heikompi kuin päivän virallinen kurssi. Varsinkin rajanpinnan suomalaisasiakkaat tietoisia siitä, miten ostokset kannattaa maksaa.

"Kortilla on parempi kurssi, se on kaikille edullisin maksumuoto", Anders Taavo Haaparannan Shelliltä sanoo ja huomauttaa: "Mie pruukaan aina sanoa, mikä on päivän kurssi".

Maanantaina eurolla sai pankin kurssin mukaan 10,8 kruunua, kun Shellin oma vaihtokurssi oli käteisostajalle 10 kruunua/euro. Jos tankkasit autoon ysiviitosta bensaa, maksoit siitä käteiskaupalla 1,059 euroa litralta. Visalla hinta valahti alle euron.

Taavon mukaan asiakkaat ovat tietoisia käteis- ja korttikaupan eroista, ja he tietävät kysellä kurssien perään. Varsinkin rajanpinnan asukkaat osaavat pelata tätä rahapeliä.Kauppojen oma
kurssi vaihtelee


"Kortilla maksetaan nykyään huomattavasti enemmän kuin käteisellä. Ja suomalaiset käyttävät korttia enemmän kuin ruotsalaiset", Greger Gard Coop Extrasta tietää. Gard sanoo kehottavansa asiakkaita korttikaupalle. Luottokortilla ostaessa vaihtosuhde määräytyy kansainvälisen keskikurssin mukaan.

Viime ajat Haaparannan kaupat ovat olleet kruunun heikon kurssin ansiosta etulyöntiasemassa. Ruokakorivertailussa ne pärjäsivät jo aiemmin, mutta nyt kaula on entistäkin suurempi itänaapurin liikkeisiin verrattuna. Valistuneet asiakkaat vertailevat hintoja, mutta myös kaupan omia vaihtokursseja, sillä nekin heiluvat liikkeestä toiseen.

Coopissa maanantain oma kurssi oli käteisostajille 9,5 kruunua eurolta, Maxi Icassa 10,5 kruunua/euro. Coopissa sama kurssi on ollut jo joulun tienoilta alkaen, mutta Gardin mukaan se täytynee piakkoin nostaa 10 kruunuun. "Koska hintalapuissa on myös eurohinnat, kurssi pidetään samana pidetään aina jonkin aikaa, jotta vältytään jatkuvilta muutoksilta."Isoissa ostoksissa
kurssiero tuntuu


Radio - TV Polarin kauppias Kari Yliniemi toteaa, ettei hänen liikkeessään tehdä rahaa vaihtokurssilla, vaan tavaralla. Jos asiakas isoissa ostoksissa maksaa euroilla, Yliniemi pirauttaa pankkiin, ja kysyy kuinka paljon euroja asiakkaan on maksettava kruunuhinnan kattamiseksi.

Näin asiakas maksaa päivän virallisen kurssin mukaisen hinnan.

Liikkeessä on tuotteissa myös eurohinnat, mutta ne ovat enemmän suuntaa antavia. "Pikkutilpehöörin kohdalla kurssierolla ei ole merkitystä, mutta isoissa ostoksissa se jo tuntuu", Yliniemi korostaa.

Niin kuin moni muukin liike Haaparannalla, Yliniemenkin kaupan kannattavuus on laajemman asiakaskunnan kuin pelkästään haaparantalaisten varassa.

Hänen liikkeensä asiakkaista nelisenkymmentä prosenttia on suomalaisia. Televisiot ja kodin elektroniikka sekä puhelimet matkaavat Haaparannalta myös Suomeen.

"Kaikki eivät tosin ole vielä hoksanneet vahvaa euroa", Yliniemi muistuttaa.

Greger Gard laskeskelee, että Coopin asiakkaista ehkä noin 65 prosenttia on suomalaisia. Hyvä sijainti Ikean lähellä on Coopin etuja. Nykyään suomalaisasiakkaat keräävät ostokärryihinsä tuotteita monipuolisemmin kuin muinaisten rasvareissujen aikaan.

"Makeaa, juustoja menee, mutta ei niinkään lihaa, vaikka se on täällä halvempaa. Maidon hinta on tärkein.", hän sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Suomalainen vanhanmallinen pankkikortti (eli ne joita vielä pääosa on) ei käy ulkomailla. Ruotsin Tornionlaaksossa suomalaiset asiakkaat ovat kuitenkin niin merkittävä tekijä, että osa liikkeistä on hankkinut mahdollisuuden hyväksyä myös ne, eli toisin sanoen puljaillut yhteydet suoraan suomalaisiin pankkeihin. Eli se on hyvää palvelua jos kelpuuttavat, ei huonoa palvelua jos eivät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

visa elektron käy vissiin kaikissa hapitsun kaupoissa, mulle ei ole sattunut yhtään kauppaa jossa ei olisi käynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tavallinen pankkikortti kelpasi ostosten tekoon 6.12.08 mm. IKEAssa. Tiliä oli rokotettu kruunusumma euroina!!! Eli n. kymmenkertaisesti ostosten arvoon nähden. Itse otin heti yhteyttä ko kaupan asiakaspalveluun, kun huomasin (10.12.08) tililtä häipyneen sievoisen summan rahaa ja kerroin, mitä on tapahtunut. Aikoivat palauttaa liikaa perityn rahan takaisin. Kyllä sen tekivätkin, mutta muutaman yhteydenoton jälkeen ja omalla aikataulullaan. Rahat tulivat tililleni eilen 12.1.2009!!! (Eli reilu kuukausi) On siis reipasta toimintaa Ruottin puolella. Että silleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksoin visaelektronilla IKEA:lla viime torstaina sohvan. Tililtä veloitettiin noin 60 ? vähemmän kuin mitä hinta olis ollu kuitin eli kaupan oman kurssin mukaan. Yli 800 ?:n sohva siis jotai 750 ?.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä ainakin eräs liike vetää omien kurssiensa mukaan, syksyllä oli kyseisessä paikassa 1e n. 8 kruunua, kun kurssi oli likemmäs kymmentä kruunua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Rasvareissaaja", osaatko laskea kurssia??? Kuulin kun eräässä linja-autossa kommentoitiin että ottavat pari euroa vaihdosta. Jakoivat hinnan 10 ja vähän alle kun se olisi ollut että jaetaan 10 ja vähän päälle. Kaiveleppa kuitit ja laske.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ikeaan ainakin kelpasi visa electron, melkein 10e vähemmän oli tililtä veloitettu kuin kuitin summa :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankkikortti käy kyllä isoimmissa ja siitä kannattee kysyä, monesti muuten mennee kortilla suoraan visalle. Mutta pankkikortilla on sitte se kaupan oma kurssi kun vaihtavat summan kaupoissa euroille eihän ne pankkikorttilaitteet ymmärrä kuin suomen valuuttaa eli euroa kun ovat suomalaisiin pankkeihin yhteydessä, mut visalla ja muilla LUOTTOKORTEILLA on oikea kurssi, kun veloittavat kruunuissa ja luottofirma vaihtaa euroiksi laskuun. Samahan se on missä tahansa muuallaki maailmassa käydessä. Paitti et nythän ollaan muuttamassa siihen kansainväliseen pankkikorttiin jokä käy jokapuolella maailmaa ja siitä oliski kiva tietää miten sitten käy, vaihtavatko kauppiaat euroiksi muualla, vai veloittavatko paikallisella valuutalla, koska silloinhan kurssi ois aina se virallinen....?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

IKEAn kassalla kysyttiin että maksanko pankilla vai luotolla ja kun kysyin kumpi on parempi niin kassan tyttö sanoi että luottomaksu on selvästi edullisin vaihtoehto asiakkaalle. Helmikuussapa tuon sitte näkkee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on muuten "Haaparannalla", ei "Haaparannassa". Muutoin jutussa on kyllä perää, eli luottokortilla maksaminen kannattaa ainakin juuri nyt länsinaapurin puolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onko tosikin jotta kauppa muutta Visalla maksettaessa ennen pankkiin siirtoa SKR -> ?? No silloinhan sama millä maksaa :)?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jOSSAIN KAUPOSSA KYLLÄ PANKKIKORTTI KÄY MUTTA KAUPPA LASKUTTAA KUITENKIN OMAN EURO KURSSIN MUKAAN EI VIRALLISEN.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupat laskuttaa kyllä kruunuilla, jos maksat Visalla tai Visa Electronilla. Myös Suomen pankkikorti käy useissa liikkeissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image