Pohjois-Suomi

Kolmenkympin pakkasia mitattiin ympäri Pohjois-Suomea, Utsjoella pakkasta -35,7 astetta

Kireitä pakkaslukemia mitattiin maanantaiaamuna useassa eri paikassa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pohjois-Suomi 5.2.2018 9:53
Heidi Peltonen

Aamun aikana Pohjois-Suomessa on mitattu useassa paikassa yli kolmenkymmenen asteen pakkasia. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että kylmin paikka oli Utsjoki Kevon mittausasemalla, jossa mitattiin -35,7 astetta pakkasta. 

Yli 30 asteen pakkasia mitattiin kaikkiaan noin 20 paikassa. Eteläisin paikka, jossa mitattiin rikottiin kolmenkympin raja oli Pudasjärven lentoasema, jossa lämpötila laski -30,3 asteeseen.

Oulunsalon Pellonpäässä mitattiin kylmimmillään -25,3 pakkasastetta. Sen sijaan Oulun eteläpuolella pakkaslukemat jäivät maltillisemmiksi, sillä Ylivieskassa pakkasta oli vain -14,5 astetta ja Raahessa -16 astetta.

Kajaanissa elohopea laski -25 asteeseen. Rovaniemellä pakkanen paukkui -33 asteessa ja Kemin lentoasemalla mitattiin -27,7 asteen pakkaslukemat.

Ilmatieteen laitos on antanut Lappiin pakkasvaroituksen maanantain ajaksi.  Kireä pakkanen voi aiheuttaa oireita erityisesti monille kroonisista sairauksista kärsiville.

Kirein pakkanen Pohjois-Lapissa hellittää iltapäivällä.

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste  Kalevan Sää-sivuilta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Aivan mahtavaa! Olis vain pitkään ja kylmää. MIelellään siinä -30 tienoilla edes viikon, tai kaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja nuoriso kulkee tennareilla
ja nilkkasukat jalassa. Tieten -
kin housujen lahkeet loppu -
vat puolisääreen. Näin nilkat
ja varsinkin akillesjänteet saa-
vat " nauttia " raikkaista ilma -
kylvystä. Haloo, missä järki ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..kun muodikkuus on tärkeintä, on nilkkojen syytä olla paljaana vaikka olisi pakkasta 50 astetta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä Kiimingissä oli aamulla 27 astetta, kun hipsin aamutakissani Kalevaa hakemaan postilaatikosta. En olisi tiennytkään, jos ei naapuri olisi huudellut, että alastiko se on lähtenyt ulos😁...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millaiseksi ilmastomme on muuttunut, kun säätiedotuksissa annetaan pakkasvaroituksia jo -25-30 asteen pakkasista? Onko kansastamme tullut vilunarkaa? 90-luvulla lapissa oli 50-asteen pakkasia, eikä se elämää mullistanut. -30-35 astetta pakkasta on vielä kohtuullinen, edellytyksellä, ettei kovasti tuule. Pukeutumiskysymys tuollainen pakkanen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei, kun varoitetaan esim raskasta liikennettä jne varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minulla on nylonsukat (yksillä pärjää näillä pakkasilla) jaloissa, tosin pohjissa jo reiät vaikka eivät ole edes 10 v vanhat. Edelliset kesti 50 vuotta.
Parhaat sukat ikinä ja siksipä niitten valmistus lopetettiin jo kauan sitten. Lumppua vain nykyään kauppojen hyllyt notkuu. Pahimmat ostamani sukat olivat kuluneet puhki jo kolmantena päivänä ostosta.
Olemme päässeet mm sukkien suhteen samaan kuin Suuri ja Mahtava Neuvostoliitto jo 1970 -luvulla: Kauppojen hyllyt notkuvat tavarasta, jota kukaan ei halua ostaa. Jos kunnon tavaraa etsit, niin sitä ei ole, ei tule eikä tilatakaan. Kauppa käy, tehtaat pyörii, mutta kansallisvaralisuus vain hupenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nii-i! Jokainen uskoo mihin haluaa. Sehän se ongelma tämän suhteen on. Keskilämpötila nousee vuosivuodelta. Se on hyvä indikaattori mihin suuntaan ollaan menossa. Myös ääriolot vahvistuu. Kuten kuivuus,kosteus,kylmyys ja kuumuus. Riippuen missä päin palloa asiaa tarkastellaan. Ei oikeen jaksa uskoa, että asiaan perehtyneiden oppineiden keskuudessa vallitsisi jokin kollektiivinen harha.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nouseeko keskilämpötila kuitenkaan? Viimeaikaisten tilastojen mukaan keskilämpötilat ovat kuitenkin pysyneet kutakuinkin vaihteluvälin rajoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä El nino kausi oli pitkä. La Nina kaudella voi tulla sitten todella kylmät kelit. Se jää nähtäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian lyhyt aika (n. 100 vee) edes vitsinä tarkastella jotain huuhaa ilmastonmuutosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen yli -30 °C pakkaset talvella olivat tavallisia Oulussakin ja tuollaista -25 °C saattoi olla viikko tolkulla. Nykyään yli -20 °C menevät päivät lasketaan yhdenkädensormissa ( niissä jotka eivät ole vielä paleltuneet ;) Ja näitä leutoja ja lyhyitä talvia on nykyään niin usein, että selvästi ilmasto on lämmennyt. Sen lisäksi se näkyy nopeina lämpötilan muutoksina ja muutekin paljon epävakaisempana ja vaikeammin ennustettavana säänä, erityisestä sademäärien osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Yh-äippien mollaus

Joo, se on todella omituista. Minut kasvatti yh-äiti ja olen menestynyt elämässäni erittäin hyvin. Tärkeintä ei ole se m... Lue lisää...
Typykkä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image