Pohjois-Suomi

Koi­vu­tis­leel­lä yllättävät näkymät

Ekologinen puunsuoja. Koivutisleen ominaisuuksia puun pintakäsittelyaineena tutkitaan Oulun yliopistossa. Martti Pyy tietää omasta kokemuksesta, että se soveltuu tähänkin tarkoitukseen. KUVA: Seppo Kangas
Pohjois-Suomi 22.12.2003 0:00 | Päivitetty 22.12.2003 8:42
Seppo Kangas
Grillihiilen valmistuksella toimintansa aloittanut alavieskalainen Charcoal Finland Oy on hämmästyttänyt sekä Helsingin yliopiston että maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tutkijat koivutisleellään. Alustavissa tutkimuksissa tisleestä on löydetty useita ennen tuntemattomia aineyhdisteitä sekä paljon ominaisuuksia, joita voidaan hyödyntää muun muassa kasvinsuojelussa ja jopa lääkkeenomaisissa hoitoaineissa.

"Tämä on minun 30-vuotisen tutkijan urani mielenkiintoisin innovaatio. En osaa vielä kuvitellakaan, mitä kaikkia käyttömahdollisuuksia koivutisleellä on. Sen tutkimus on otettu tukevasti sekä MTT:n että Helsingin yliopiston tutkimusohjelmiin", sanoo MTT:n kehitysjohtaja ja pitkäaikainen kasvinsuojelun tutkimusprofessori Kari Tiilikkala.Ympäristöä parantava
kasvinsuojeluaine


Yliopiston kemian analytiikka on tutkinut koivutislettä useiden kuukausien ajan. Tisleen aineosista noin 30 prosenttia on sellaisia, joille ei löydy aiemmasta tutkimustiedosta vastaavuutta.

"Koivutisle poikkeaa esimerkiksi mäntytervasta huomattavasti. Se ei sisällä lainkaan sellaisia haihtuvia yhdisteitä, joiden takia EU on suhtautunut tervaan kriittisesti. Sen sijaan koivutisleessä on paljon fenolisia yhdisteitä, jotka viittaavat mikrobeja ehkäiseviin ja terveysvaikutteisiin ominaisuuksiin", Kari Tiilikkala kertoo.

Koivutisleelle on hänen mukaansa löydetty jo noin 30 tuotteeksi soveltuvaa käyttömuotoa. Hän ei halua eritellä niitä kaikkia, koska monen kohdalla on mahdollisuus patentointiin tai muuhun tuotesuojaukseen.

"Kaikissa näissä tutkimusalueissa on kokeissa saatu joko odotettu tai sitä parempi teho."

MTT on erityisen kiinnostunut koivutisleen kasvinsuojeluominaisuuksista.

Kari Tiilikkalan mukaan on olemassa jo näyttöä siitä, että koivutisle toimii sekä tuholaisten torjunta-aineena että rikkakasvien torjunnassa.

"Aineen erinomaisuus on siinä, että se sisältää luonnon komponentteja, jotka kiihdyttävät pieneliöstön toimintaa eli toimivat lannoitteen tavoin samalla kun ne torjuvat tuhohyönteisiä tai rikkakasveja. Torjunta-aineen ympäristövaikutus on siis positiivinen, päin vastoin kuin kemiallisilla aineilla", Kari Tiilikkala kertoo.

Hänen näkemyksensä mukaan koivutisleestä johdetut torjunta-aineet täyttävät luomutuotannon kriteerit. "Tehokas torjunta-aine luomutuotantoon olisi valtava innovaatio, sillä luomutuotannon suurimpia ongelmia ovat juuri rikkakasvien ja tuhoeläinten torjunta", hän toteaa.

Isot markkinat tämäntyyppiselle aineelle on myös niin sanotussa ip-tuotannossa (integrated protection), jossa vältetään kemiallisten aineiden käyttöä niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Koivutislettä on kokeiltu menestyksekkäästi myös puun pintakäsittelyaineena. Sitä tutkitaan Oulun yliopiston arkkitehtuurin laitoksella.

Kolmas jo julkisuuteen tuotu käyttömahdollisuus liittyy tisleen oletettuihin terveysvaikutuksiin. Esimerkiksi ihonhoitoon sen jo tiedetään tuovan uusia mahdollisuuksia.MTT:n sitoutuu
edistämään hankkeita


Professori Tiilikkalan mukaan koivutisletutkimukset ja siihen liittyvät tuotteistamishankkeet on hyväksytty MTT:n non-food -kehittämisohjelmaan. "Se on ohjelman kärkihanke", Tiilikkala lisää.

Hänen mukaansa myös Helsingin yliopiston kemian laitos on täysin sitoutunut koivutisleen tutkimuksen jatkamiseen.

"Meillä on valmius lähteä voimalla tukemaan sitä, että koivutisleestä kehitetään useita kiinnostavia tuotteita", Kari Tiilikkala lupaa.

Alavieskassa toimivan grillihiiliyrityksen omistajien Martti, Erkki, Seppo ja Alpo Pyyn sekä heidän perheidensä rooli kehittämishankkeissa on keskeinen. He omistavat tisleen erottamiseen liittyvän teknologian patentin.

"Heillä on oikeus myös moniin muihin mahdollisesti tehtäviin patentteihin, jotka nousevat tutkimuksissa esiin. He ovat löytäneet koivutisleen ja havainneet sen ominaisuudet", Kari Tiilikkala lisää.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

185 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image