Pohjois-Suomi

Mainos

Kierrätys pelaa kuin vesivessa

Pudasjärven rakennustarvikkeiden kierrätyskeskuksessa käy tuhansia asiakkaita, joista suuri osa ulkopaikkakuntalaisia. Sakari Harjuveteläinen näyttää, miten hyvää tavaraa purkutaloista tulee keskukseen.
Pohjois-Suomi 21.2.2009 0:00
Aimo Kajava
"Olisihan minä tämän saanut valmiiksi jo eilen, mutta kun käy asiakkaita häiritsemässä", pudasjärveläinen Sakari Harjuveteläinen nauraa.

Rakennustarvikkeiden kierrätyskeskuksessa halkolaatikkoa nikkaroivan Harjuveteläisen teos on saranaa vaille valmis. Sänkyjen vanhoista laudoista rakennettavat halkolaatikot ovat kierrätyskeskuksen tämän talven hitti.

Kierrätystavarasta tehdyt laatikot hohtavat aivan kuin uudet, siksi niillä on hyvä menekki. Laatikoita vasaroidaan talven hiljaisimpina kuukausina.

Edellisinä talvina kierrätyskeskuksessa tehtiin koirankoppeja ja halkovajoja.

Kevään koittaessa puhdetöille ei ole enää aikaa, sillä Pudasjärven rakennustarvikkeiden kierrätyskeskuksen ovi käy jatkuvasti. Vajaat neljä vuotta sitten projektirahoilla aloittanut kierrätyskeskus pyörii nyt omillaan.Keskus ei
tavoittele voittoa


Yksityiseltä rakennusliikkeeltä lainatun hallin vuokrat ja sähkökulut saadaan peitettyä myyntituloilla, vaikka tavaroista perittävä hinta on nimellinen.

"Vuodessa asiakkaita käy noin 5 000", kertoo Pudasjärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Päivi Takkinen.

Kierrätyskeskusta hoitaa kaksi työllistettyä, jotka pyritään palkkaamaan kahdeksi vuodeksi. Vanhojen rakennustarvikkeiden käytön lisäämisen ohella keskus perustettiin siksi, että se tarjoaisi hyödyllistä tekemistä pitkäaikaistyöttömille.

Kierrätystavaroiden myynnistä saadaan vuodessa 10 000-15 000 euroa.

Takkisen mukaan keskuksella ei halutakaan tehdä bisnestä. Tuloja kerätään sen verran, että kulut pystytään kattamaan. Työntekijöiden määräkin on haluttu pitää kahdessa, sillä toiminnan kasvattaminen muuttaisi keskuksen mallin.

"Voisimme tehdä vaikka halkoja, mutta se ei kannattaisi. Kun jalostetaan, se on arvonlisäverollista toimintaa", Takkinen muistuttaa.Lapista saakka
ikkunoita ja ovia


Rakennustarvikkeiden kierrätys on saatu pelaamaan niin hyvin, että keskusta on käyty katsomassa kauempaakin. Takkisen mukaan vastaavia ei ole kuitenkaan kovin monelle paikkakunnalle perustettu.

Pudasjärvelle tuodaan tavaraa laajalta alueelta. Ostajille mieluisia ovia ja ikkunoita on tuotu muun muassa Ivalosta saakka. Tavaroita ostavat asiakkaat ajavat kaukaakin, sillä mökkiläiset hakevat rakennustarvikkeita ahkerasti.

"Kesäaikana kolmasosa on kulkijoita", Takkinen arvioi.

Toukokuussa alkava rumba kestää tavallisesti lokakuulle saakka.

"Tämä talvi on kuitenkin ollut erilainen, sillä joulukuun loppuun saakka oli vilkasta. Kyllä laman tulo näkyi täällä selvästi", Takkinen kertoi.

Kierrätyskeskukseen palkatut työntekijät purkavat myös rakennuksia.

Takkisen mukaan työ tehdään omalla väellä siksi, että rakennustarvikkeet saataisiin talteen mahdollisimman ehyinä. Purkutalojen mukana on tullut arvotavaraakin, 1800-luvun kangaspuita, patinoituneita höyläpenkkejä ja jopa keräilijöiden himoitsemia lasiesineitä.

Sakari Harjuveteläinen on ollut keskuksessa töissä pian puolitoista vuotta. Hänen mielestään keskus on tarjonnut virikkeellisen työpaikan.

"On mukava kun näkee monenlaisia ihmisiä, asiakkaita käy Etelä-Suomea myöten. Välillä on niin kiire, että ollaan hätää kärsimässä. Kaikkea kysytään maan ja taivaan väliltä", Sakari Harjuveteläinen kertoi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Black Friday -tarjous vain tänään 😎

Kaleva Digi kahdeksi viikoksi kahdella eurolla!
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Kohtuulliset hinnat kierrättävät tavaraa. Arvostus kyllä säilyy. Ostajat hintatietoista väkeä. Niinhän se käytetyn auton hintakin tippuu vanhana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halpaa tavaraa ja hyvää palvelua. En kyllä käyttäis näitä palveluita jos tämä ois kaupallista. KIERRÄTYS EI SAA OLLA VOITTOA TAVOITTELEVAA LIIKETOIMINTAA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kierrätys kunniaan. Muutoinkin on todella surullista katsottavaa kun vanhoja taloja puretaan moukaroimalla esimerkiksi hyviä kaakeliuuneja ja kamiinoita rikki. Monesti vuosisadankin jo kestänyt ovi taikka ikkunat ovat kevyttä tavaraa kauhakuormaajan rouhaistessa aikoinaan käsityönä tehdyn kauniinkin oven sälöiksi. Kierrätys olisi monelle kunnalle kuntien velvoitetyöllistämisenkin vuoksi jo sinälläänkin kannattavaa. Mutta missä on kuntapäättäjän viisaus tai tekeminen yleensäkään tänä päivänä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi tehdä vähän bisnestä ja ottaa tavarasta oikea hinta. Näin saataisiin 'työllistetyille pitkäaikaistyöttömille' kunnon palkka ja arvostusta kierrätyksellekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Kainuun maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä Simon kunnassa jalkakäytävät ovat aluksi erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sopeutumiseläkkeet

Hyvin näyttää kelpaavan muillekin ja jos ei eläke niin sitten vaikka EU -pankkivirka! Lue lisää...
maistuis varmaan mul...

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.11.

Naapurit

24.11.

Fingerpori

24.11.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image