Pohjois-Suomi

Kierrätys pelaa kuin vesivessa

Pudasjärven rakennustarvikkeiden kierrätyskeskuksessa käy tuhansia asiakkaita, joista suuri osa ulkopaikkakuntalaisia. Sakari Harjuveteläinen näyttää, miten hyvää tavaraa purkutaloista tulee keskukseen.
Pohjois-Suomi 21.2.2009 0:00
Aimo Kajava
"Olisihan minä tämän saanut valmiiksi jo eilen, mutta kun käy asiakkaita häiritsemässä", pudasjärveläinen Sakari Harjuveteläinen nauraa.

Rakennustarvikkeiden kierrätyskeskuksessa halkolaatikkoa nikkaroivan Harjuveteläisen teos on saranaa vaille valmis. Sänkyjen vanhoista laudoista rakennettavat halkolaatikot ovat kierrätyskeskuksen tämän talven hitti.

Kierrätystavarasta tehdyt laatikot hohtavat aivan kuin uudet, siksi niillä on hyvä menekki. Laatikoita vasaroidaan talven hiljaisimpina kuukausina.

Edellisinä talvina kierrätyskeskuksessa tehtiin koirankoppeja ja halkovajoja.

Kevään koittaessa puhdetöille ei ole enää aikaa, sillä Pudasjärven rakennustarvikkeiden kierrätyskeskuksen ovi käy jatkuvasti. Vajaat neljä vuotta sitten projektirahoilla aloittanut kierrätyskeskus pyörii nyt omillaan.Keskus ei
tavoittele voittoa


Yksityiseltä rakennusliikkeeltä lainatun hallin vuokrat ja sähkökulut saadaan peitettyä myyntituloilla, vaikka tavaroista perittävä hinta on nimellinen.

"Vuodessa asiakkaita käy noin 5 000", kertoo Pudasjärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Päivi Takkinen.

Kierrätyskeskusta hoitaa kaksi työllistettyä, jotka pyritään palkkaamaan kahdeksi vuodeksi. Vanhojen rakennustarvikkeiden käytön lisäämisen ohella keskus perustettiin siksi, että se tarjoaisi hyödyllistä tekemistä pitkäaikaistyöttömille.

Kierrätystavaroiden myynnistä saadaan vuodessa 10 000-15 000 euroa.

Takkisen mukaan keskuksella ei halutakaan tehdä bisnestä. Tuloja kerätään sen verran, että kulut pystytään kattamaan. Työntekijöiden määräkin on haluttu pitää kahdessa, sillä toiminnan kasvattaminen muuttaisi keskuksen mallin.

"Voisimme tehdä vaikka halkoja, mutta se ei kannattaisi. Kun jalostetaan, se on arvonlisäverollista toimintaa", Takkinen muistuttaa.Lapista saakka
ikkunoita ja ovia


Rakennustarvikkeiden kierrätys on saatu pelaamaan niin hyvin, että keskusta on käyty katsomassa kauempaakin. Takkisen mukaan vastaavia ei ole kuitenkaan kovin monelle paikkakunnalle perustettu.

Pudasjärvelle tuodaan tavaraa laajalta alueelta. Ostajille mieluisia ovia ja ikkunoita on tuotu muun muassa Ivalosta saakka. Tavaroita ostavat asiakkaat ajavat kaukaakin, sillä mökkiläiset hakevat rakennustarvikkeita ahkerasti.

"Kesäaikana kolmasosa on kulkijoita", Takkinen arvioi.

Toukokuussa alkava rumba kestää tavallisesti lokakuulle saakka.

"Tämä talvi on kuitenkin ollut erilainen, sillä joulukuun loppuun saakka oli vilkasta. Kyllä laman tulo näkyi täällä selvästi", Takkinen kertoi.

Kierrätyskeskukseen palkatut työntekijät purkavat myös rakennuksia.

Takkisen mukaan työ tehdään omalla väellä siksi, että rakennustarvikkeet saataisiin talteen mahdollisimman ehyinä. Purkutalojen mukana on tullut arvotavaraakin, 1800-luvun kangaspuita, patinoituneita höyläpenkkejä ja jopa keräilijöiden himoitsemia lasiesineitä.

Sakari Harjuveteläinen on ollut keskuksessa töissä pian puolitoista vuotta. Hänen mielestään keskus on tarjonnut virikkeellisen työpaikan.

"On mukava kun näkee monenlaisia ihmisiä, asiakkaita käy Etelä-Suomea myöten. Välillä on niin kiire, että ollaan hätää kärsimässä. Kaikkea kysytään maan ja taivaan väliltä", Sakari Harjuveteläinen kertoi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kohtuulliset hinnat kierrättävät tavaraa. Arvostus kyllä säilyy. Ostajat hintatietoista väkeä. Niinhän se käytetyn auton hintakin tippuu vanhana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halpaa tavaraa ja hyvää palvelua. En kyllä käyttäis näitä palveluita jos tämä ois kaupallista. KIERRÄTYS EI SAA OLLA VOITTOA TAVOITTELEVAA LIIKETOIMINTAA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kierrätys kunniaan. Muutoinkin on todella surullista katsottavaa kun vanhoja taloja puretaan moukaroimalla esimerkiksi hyviä kaakeliuuneja ja kamiinoita rikki. Monesti vuosisadankin jo kestänyt ovi taikka ikkunat ovat kevyttä tavaraa kauhakuormaajan rouhaistessa aikoinaan käsityönä tehdyn kauniinkin oven sälöiksi. Kierrätys olisi monelle kunnalle kuntien velvoitetyöllistämisenkin vuoksi jo sinälläänkin kannattavaa. Mutta missä on kuntapäättäjän viisaus tai tekeminen yleensäkään tänä päivänä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi tehdä vähän bisnestä ja ottaa tavarasta oikea hinta. Näin saataisiin 'työllistetyille pitkäaikaistyöttömille' kunnon palkka ja arvostusta kierrätyksellekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

59
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
50
Suomalainen ei haluaisi muuttaa työn perässä - Janne Härmä on poikkeus
33
Oulun seudun joukkoliikenteeseen lisää tarjontaa – uudet asuinalueet bussireittien varrelle ja lisää liikennettä Linnanmaalle
33
Kärpät on lyönyt Tapparalle luun kurkkuun, kärppäluotsi Manner silti tyynenä: "Pelit vielä pahasti kesken" – katso huippuhetket!
31
Petteri Orpo Harkimon väitteistä: Kokoomuksessa päätetään yhdessä
28
Raahen Laivan kaivos parantaa tehoja - tavoitteena kaksi tonnia kultaa vuodessa
17
Poliisia paenneet törmäsivät tyhjään poliisiautoon Oulunsalossa – asuntomurrosta epäillyt pakenijat ajoivat jopa 180 km/h

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Etelä-Karjalan maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

149 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Hyvä kommentti joka meni melkein oikein. Työntekijän osuus on 6,35% joka menee palkasta. Palkanmaksaja tilittää loput n ... Lue lisää...
Ahas

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image