Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Kierrätys pelaa kuin vesivessa

Pudasjärven rakennustarvikkeiden kierrätyskeskuksessa käy tuhansia asiakkaita, joista suuri osa ulkopaikkakuntalaisia. Sakari Harjuveteläinen näyttää, miten hyvää tavaraa purkutaloista tulee keskukseen. Pudasjärven rakennustarvikkeiden kierrätyskeskuksessa käy tuhansia asiakkaita, joista suuri osa ulkopaikkakuntalaisia. Sakari Harjuveteläinen näyttää, miten hyvää tavaraa purkutaloista tulee keskukseen.
Pohjois-Suomi  21.2.2009 | Aimo Kajava Muuta tekstin kokoa -+
"Olisihan minä tämän saanut valmiiksi jo eilen, mutta kun käy asiakkaita häiritsemässä", pudasjärveläinen Sakari Harjuveteläinen nauraa.

Rakennustarvikkeiden kierrätyskeskuksessa halkolaatikkoa nikkaroivan Harjuveteläisen teos on saranaa vaille valmis. Sänkyjen vanhoista laudoista rakennettavat halkolaatikot ovat kierrätyskeskuksen tämän talven hitti.

Kierrätystavarasta tehdyt laatikot hohtavat aivan kuin uudet, siksi niillä on hyvä menekki. Laatikoita vasaroidaan talven hiljaisimpina kuukausina.

Edellisinä talvina kierrätyskeskuksessa tehtiin koirankoppeja ja halkovajoja.

Kevään koittaessa puhdetöille ei ole enää aikaa, sillä Pudasjärven rakennustarvikkeiden kierrätyskeskuksen ovi käy jatkuvasti. Vajaat neljä vuotta sitten projektirahoilla aloittanut kierrätyskeskus pyörii nyt omillaan.Keskus ei
tavoittele voittoa


Yksityiseltä rakennusliikkeeltä lainatun hallin vuokrat ja sähkökulut saadaan peitettyä myyntituloilla, vaikka tavaroista perittävä hinta on nimellinen.

"Vuodessa asiakkaita käy noin 5 000", kertoo Pudasjärven 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Päivi Takkinen.

Kierrätyskeskusta hoitaa kaksi työllistettyä, jotka pyritään palkkaamaan kahdeksi vuodeksi. Vanhojen rakennustarvikkeiden käytön lisäämisen ohella keskus perustettiin siksi, että se tarjoaisi hyödyllistä tekemistä pitkäaikaistyöttömille.

Kierrätystavaroiden myynnistä saadaan vuodessa 10 000-15 000 euroa.

Takkisen mukaan keskuksella ei halutakaan tehdä bisnestä. Tuloja kerätään sen verran, että kulut pystytään kattamaan. Työntekijöiden määräkin on haluttu pitää kahdessa, sillä toiminnan kasvattaminen muuttaisi keskuksen mallin.

"Voisimme tehdä vaikka halkoja, mutta se ei kannattaisi. Kun jalostetaan, se on arvonlisäverollista toimintaa", Takkinen muistuttaa.Lapista saakka
ikkunoita ja ovia


Rakennustarvikkeiden kierrätys on saatu pelaamaan niin hyvin, että keskusta on käyty katsomassa kauempaakin. Takkisen mukaan vastaavia ei ole kuitenkaan kovin monelle paikkakunnalle perustettu.

Pudasjärvelle tuodaan tavaraa laajalta alueelta. Ostajille mieluisia ovia ja ikkunoita on tuotu muun muassa Ivalosta saakka. Tavaroita ostavat asiakkaat ajavat kaukaakin, sillä mökkiläiset hakevat rakennustarvikkeita ahkerasti.

"Kesäaikana kolmasosa on kulkijoita", Takkinen arvioi.

Toukokuussa alkava rumba kestää tavallisesti lokakuulle saakka.

"Tämä talvi on kuitenkin ollut erilainen, sillä joulukuun loppuun saakka oli vilkasta. Kyllä laman tulo näkyi täällä selvästi", Takkinen kertoi.

Kierrätyskeskukseen palkatut työntekijät purkavat myös rakennuksia.

Takkisen mukaan työ tehdään omalla väellä siksi, että rakennustarvikkeet saataisiin talteen mahdollisimman ehyinä. Purkutalojen mukana on tullut arvotavaraakin, 1800-luvun kangaspuita, patinoituneita höyläpenkkejä ja jopa keräilijöiden himoitsemia lasiesineitä.

Sakari Harjuveteläinen on ollut keskuksessa töissä pian puolitoista vuotta. Hänen mielestään keskus on tarjonnut virikkeellisen työpaikan.

"On mukava kun näkee monenlaisia ihmisiä, asiakkaita käy Etelä-Suomea myöten. Välillä on niin kiire, että ollaan hätää kärsimässä. Kaikkea kysytään maan ja taivaan väliltä", Sakari Harjuveteläinen kertoi.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

6/6 kommenttia

KYLÄNMIES
22.2.2009 21:04

Halpaa tavaraa ja hyvää palvelua. En kyllä käyttäis näitä palveluita jos tämä ois kaupallista. KIERRÄTYS EI SAA OLLA VOITTOA TAVOITTELEVAA LIIKETOIMINTAA!


messias
21.2.2009 14:50

kaatopaikalta käykää tonkimassa....


Lukija
21.2.2009 11:28

Kierrätys kunniaan. Muutoinkin on todella surullista katsottavaa kun vanhoja taloja puretaan moukaroimalla esimerkiksi hyviä kaakeliuuneja ja kamiinoita rikki. Monesti vuosisadankin jo kestänyt ovi taikka ikkunat ovat kevyttä tavaraa kauhakuormaajan rouhaistessa aikoinaan käsityönä tehdyn kauniinkin oven sälöiksi. Kierrätys olisi monelle kunnalle kuntien velvoitetyöllistämisenkin vuoksi jo sinälläänkin kannattavaa. Mutta missä on kuntapäättäjän viisaus tai tekeminen yleensäkään tänä päivänä?


Orson
21.2.2009 10:00

Käsittääkseni Oulussa on hyvin toimiva kierrätyskeskus. Myös ovia ym.


tk
21.2.2009 08:18

Ouluun pitäisi saada samanlainen.


Tapio
21.2.2009 07:36

Kannattaisi tehdä vähän bisnestä ja ottaa tavarasta oikea hinta. Näin saataisiin 'työllistetyille pitkäaikaistyöttömille' kunnon palkka ja arvostusta kierrätyksellekin.


Mainos
Mainos
Galleriat »|Pohjois-Suomi

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Pohjois-Suomi Down Up
Mainos
stats-image
Takaisin ylös