Pohjois-Suomi

Kevään viivästyminen heikentänyt järvien hap­pi­ti­lan­net­ta Pohjois-Pohjanmaalla – kalakuolemia Akionlahdella ja Uljualla

Matalissa järvissä happitilanne heikkenee herkemmin kevättalvella tavallisinakin vuosina. Arkistokuva. KUVA: Vesa Joensuu
Pohjois-Suomi 16.4.2018 14:31 | Päivitetty 16.4.2018 14:50
Kaleva

Järvien happitilanne on heikentynyt, mikä on aiheuttanut kalakuolemia Akionlahdella Oulunsalossa ja Uljuan tekojärvellä Siikalatvalla. 

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen mukaan Akionlahdelta tuli tieto kuolleista kaloista helmikuun lopulla. Uljualla kaloja on kuollut pyydyksiin muutaman viikon ajan.

Happitilanteen odotetaan paranevan lähiviikkoina. Ely-keskuksen mukaan on mahdollista, että muillakin järvillä ilmenee kalakuolemia, jotka tulevat ilmi vasta jäiden sulamisen jälkeen.

Järvien happitilanteeseen vaikuttaa kylmä kevättalvi, koska sulamisvesiä ei ole vielä tullut happivarantoja täydentämään. Pääosin Pohjois-Pohjanmaan järvien happitilanne on pysynyt kohtuullisena. Yhtään kauttaaltaan hapetonta järveä ei mittauksissa havaittu.

Koillismaan syvissä järvissä happitilanne on heikentynyt (happea < 5 mg/l) pohjan lähellä, mutta ylempänä vesikerroksessa happea on riittävästi. Matalissa järvissä happitilanne heikkenee pienestä vesitilavuudesta johtuen herkemmin kevättalvella tavallisinakin vuosina. 

Oulunsalon Akionlahdelta löytyi kuolleita kaloja myös viime keväänä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Luonnonsuojelun ristiriita. Akionlahden veden korkeutta säädetään, jotta se säilyisi sopivanlaisena kosteikkona lintujen houkuttelemiseksi pesimään sinne. On pohjapato säätelyä varten. Kenen päätöksellä on nykyinen vedenkorkeus määritelty ? Linnut lienevät korkeammalla Darwinin elämän muotojen arvoasteikolla. kuin kalat. Megaskaalan kalakuolemia on tapahtunut Oulujärven pinnansäätelyn yhteydessä, samoin muillakin sähköntuotannon säätöaltailla. Kalat tukehtuvat pinnan alla, eikä niitten "avunhuutoäänet" kuulu ihmisten korviin. Kumpi on arvokkaampi. Lyijyhaulinen sorsapaisti, vai voissa paistettu hauki ?? Lyijyhaulet on nykyään kielletty, mutta vuosikymmeniä maastoon kylvetytyt lyijyt ovat ikuisesti siellä. Ihmisen toiminta häätää linnutkin takuuvarmasti. Sitä paitsi luonnonvaraisia kosteikkoja riittää Oulunsalon varjakasta Liminganlahden kautta Lumijoen Varjakkaan ja siitä edelleen etelää kohti pitkin rannikkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kylläkaetnet kalat kuoloo ku eioo lutakoessa vettä nimeksi vae ja tuloohase happivaje....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sikakalliit kalastusluvat! Kalat kuolevat ja muutenki tullu huonosti rannalta heittelemällä. Rahastusta vain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olisi näin talvella parrein tuo pilikkihomma , se ei rannalta heittelemällä uistin taho upota jään läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13
Jumbo-Lippo takoi viisi kunnaria KPL:n kentästä
12
Jalkapallofinaalin keskeyttäneitä aktivisteja kuulusteltu - Pussy Riot: Asianajajaa ei ole päästetty heidän luokseen
10
Kustannustehokkuutta päihdehoitoon - päihteettömyyteen ja toipumiseen tähtääviin hoitoihin on usein vaikea saada maksusitoumusta Lukijalta
10
Antibiootteja käytetään liikaa ja osa kuureista on liian pitkiä – kuurien pituuteen ei ole mitään yleistä nyrkkisääntöä
8
Trump on saapunut Helsinkiin – tviittasi lentokoneesta "Venäjän synneistä"
8
Helle jatkuu ainakin torstaihin asti – etenkin tänään ja huomenna on kuuma, Ouluun luvassa jopa 29 astetta
7
Oululaismies nosti 70 metrin syvyydestä hurjan pedon Norjassa – "Saattaa tarttua vaikka jalkaan kiinni, eikä päästä irti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

327 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ihan vaan mielenkiinnosta kysäisen että... Onko korkea verotus mielestäsi työttömien vika. Voisi luulla että työtön oir... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image