Kaleva.fi uudistuu!

Kaleva.fi-palvelu on uudistumassa. Sinulla on nyt mahdollisuus ottaa uusi Kaleva.fi käyttöön jo ennen muita. Lue lisää...

Ota uudistunut Kaleva.fi käyttöön
Mainos

Kaivosasiat puhuttavat Kuusamossa - Kaleva.fi seuraa keskustelutilaisuutta livenä

Kuva Kevitsan kaivokselta Sodankylästä. Kuva Kevitsan kaivokselta Sodankylästä.
Tapio Maikkola
Pohjois-Suomi  26.3.2013 | Päivitetty 26.3.2013 | Kaleva Muuta tekstin kokoa -+

Keskiviikkoiltana keskustellaan jälleen kaivoksista, kun Kalevan ja Maaseudun sivistysliiton järjestämä Kuka hyötyy kaivoksista? -tilaisuus matkaa Kuusamoon.

Kaikille avoin tilaisuus järjestetään Kuusamon lukion auditoriossa (Oulangantie 1) keskiviikkona kello 17.30-20. Varsinainen keskustelu alkaa kello 18.

Keskustelua voi seurata suorana lähetyksenä Kalevan verkkosivuilla osoitteessa live.kaleva.fi. Keskustelua ja tunnelmia tilaisuudesta ruoditaan reaaliaikaisesti live-seurannassa, johon myös yleisö voi lähettää kommentteja ja kysymyksiä.

Paneelikeskustelu ja väittelytuokio

Tilaisuudessa etsitään vastauksia kysymyksiin kaivostoiminnan kannattavuudesta ja sen vaikutuksista maaseudun työllisyyteen sekä ympäristönsuojeluun.

Panelisteina tilaisuudessa ovat projektipäällikkö Matti Pulkkinen Dragon Miningista, ohjelmakoordinaattori Harry Sandström Tekesin Green Mining -ohjelmasta, Mikko Jokinen Metlasta ja puheenjohtaja Ville Aho Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistyksestä.

Kello 19 nähdään lyhyt väittelytuokio aiheesta "Kaivosasiat kuntapoliitikkojen käsissä". Väittelijöinä ovat kuusamolaiset valtuutetut Matti Ervasti (kok.) ja Mika Flöjt (vihr.).

Tilaisuuden juontaa Kalevan yhteisötuottaja Erkki Hujanen.

Yleisön on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentteja aiheesta.

Liveseuranta avataan keskiviikkona 27.3. kello 18.

Lähetä kuva, video tai juttuvinkki viestinä puhelimellasi numeroon 13222 tai käytä lomaketta.

Mainos

Kommentit

20/26 kommenttia

Ei vain matkailun varassa
27.3.2013 18:14

Kyllä Kuusamoon tarvitaan muutakin toimintaa ja työpaikkoja kuin vain matkailuala. Nyt luonnonsuojelijat ja matkailuyrittäjät meinaavat vallata koko Kuusamon vain omiin tarpeisiinsa. Kaivos Kuusamoon, mutta niin tiukoilla ehdoilla ettö luonto ei turmellu ja sellaiset sanktiot luparikkomuksista, että yhtiö ei uskalla rikkoa ehtoja.


ratkaisu
27.3.2013 17:24

Jätevesiputki kaivokselta Venäjän rajalle, josta jätevedet voi sitten laskea luontoon.


AnttiA
27.3.2013 13:09

Oli harvinaisen typerästi järjestetty se edellinenkin Kaleven "live-seuranta" Raahesta. Ei voi keksiä huonompaa tapaa toteuttaa seurantaa kuin tekstipohjainen kommentointi tapahtumasta. Oletteko Kalevassa kuulleet että äänikin on keksitty.


veronmaksaja
27.3.2013 12:58

pitäkää kuusamolaiset kiinni matkailu työpaikoista. kaivosyhtöiden lähdettyä lapsillanne ei ole edes niitä.heti kaikki nyt.


Rukalainen
27.3.2013 12:56

Kaivos tänne ja pian!!!!!!
Kuusamo/Ruka kun ei osaa ottaa hyötyä irti matkailusta, niin kaivoksesta sitten. Tuo se paljon enemmän pysyviä työpaikkoja, kuin alipalkattuja matkailualan"ammailaisia". Jotka työllistyvät 2-3kk vuodessa. Itse olen matkailualalla ja haen heti kaivokselle töihin ku se avautuu. Miksi?? Paljon parempi palkka ja säännöllisemmät työajat. Kiitos matkailualan palkkakuopan ja työaikapankin..
Kyllä tänne nämä turistit jotka täällä pyörii, tulee jatkossakin,oli kaivosta tai ei..
Suurempi syy turistikatoon on Rukan Matkailu ihan itse


Esko
27.3.2013 15:14

Ja sinulla on kaivosalalle soveltuva koulutus ja osaaminen? Veikkaan, että Kuusamossa on melko vähän kaivosammattilaisia työttömänä. Osaajat tulevat keikkahommiin muualta ja se siitä Kuusamolaisten työllistymisestä ja muista haavekuvista mitä tuon ympärille rakennetaan.


Uraani Halkiaa
27.3.2013 11:57

Sotkamoon rakennetaan uutta matkailua katinkullan suuruinen kompleksi,näin se kaivos piristää kaikkia elinkeinotoimintoja,Kuusamon matkailu on pääsiäisen jälkeen yhdeksän kuukauden syvä unessa,se siitä matkailu sesonkista....


ellu67
27.3.2013 11:13

Kuusamon kalliit huvilat on jonkun maksettava. Olen ihmetellyt näiden huviloiden tasoa. Ylittää monesti kotitalon varustetason. Lainaa on otettu näiden rakentamiseksi valtavia määriä. Silloin yrittäjä on kuin löysässä hirressä pankinjohtajan ivallisen naaman edessä. Jotain on tehtävä, jotta rahaa tulisi. Joten laitetaan maa myyntiin ja
myydään näin tulevien sukupollvien elinmahdollisuudet, jotta hienot huvilat saadaan maksettua. Tätä kehitystä
olin näkevinäni kahdeksan vuotta sitten käydessäni Kanarian saarilla. Rahaa oli laitettu sikana kaikkeen turhaan ja
ihmettelin, millä espanialaiset sen maksavat. No onhan tuon nyt nähty. Eivät maksa omilla varoilla, vaan EU:n
avustuksilla. Se lienee myös Suomen tie kymmenen vuoden sisällä.


lumiukko
27.3.2013 07:23

kuusamon kaivoksista voidaan osa jätevesistä johtaa venäjälle...


Kasperi2
26.3.2013 21:39

Ottakaa oppia Oulusta ,meillä juodaan uraani-vettä Oulujoesta ,eikä ihmiset tarvitse heijastimia ensi syksynä ,kaikki loistavat neon-vihreänä pimeässä . Että jää niistä kaivoksista jotain hyötyä koko Pohjois-Suomeen ,liikenneturvallisuus paranee.


Ads by google, kommentit jatkuvat alla
Kuusamo, nyt kutsuu mua Kuusamo...
26.3.2013 19:15

Kuusamo on jo aloittanut kampanjan , jolla yritetään varmistaa asukkaiden myötämielisyys erilaisten jätevesien johtamiseksi luonnonvesiin. Rukan alueelta turistien jätevesille jo myönnettiin lupa laskea ensin jokeen ja sieltä Kitkalle. Puhdistetaanhan ne ensin, mutta esim. virtsan typpi menee suunnilleen muuttumattomana luonnonveteen.

Nyt jos mielialoja muokataan jo kaivosjätevesien päästämiseksi luontoon, on Kuusamon luontoon ihastuneilla kiire tutustua paikkakunnan vielä pilaamattomaan ympäristöön. Ihan jo pelottaa millainen Kuusamo voi olla 10 vuoden kuluttua.


ahneella on
26.3.2013 23:52

kuusamon luontohan on kaupallistettu aika pitkälle ja sillä nähdään vain taloudellinen arvo. Kaivostoiminta on vain toisenlaista kaupallista ympäristön tuotteistamista...Kuusamossa maisema ei ehkä kovin paljon turistien katseista kulu ja matkailun saasteet ja jätteetkin on toistaiseksi onnistuttu piilottamaan...samaan aikaan toisaalla turistimassojen näkemättömissä koskematonta luontoa pistetään sileeksi jotta saadaan raaka-ainetta kuusamon turistirysien satoihin moottorikelkkoihin, rinnetamppareihin ja hiihtohisseihin. Nyt ollaan tilanteessa, jossa ahneet eivät pääsee pakoon oman ahneutensa hedelmiä edes kuusamoon...tai leville tai saariselälle tai...Mihin sitten kaivosmyönteinen pääministeri vie arvovaltaiset vieraansa retoutumaan ja ihmettelemään hassua,poroa taluttavaa alkuasukasta, viimeksi herrat olivat levillä, jonne kaivoksen pölyt jo näkyvät


jep jepTuntematon
27.3.2013 13:06

10 vuoden kuluttua viotte istuttaa merikaloja kuusamon vesiin. virtsan typpi haihtuu ammoniakkina ilmaan . käy vaikka puhistamolla haistamassa.


Nemo
(Rekisteröitynyt käyttäjä)
26.3.2013 18:04

Raahessa oli vastaava tilaisuus, eikä se kyllä kummonen ollut. Kaivosyhtiö ja kaupungin elinkeinoasiamies hehkuttivat, että hienoa että on töitä. Ely-keskuksen pomo kertoi, että lupa on saastuttaa. Paikallinen asukas ei juuri suunvuoroa saanut. Yleisö sen sijaan oli tullut kuulemaan että mitenkä kaivosyhtiö nämä ympäristöasiansa hoitaa. Ja jäi ilman vastausta. Kaivosteollisuuden lobbauksen maku jäi tilaisuudesta suuhun.

Ja se tarjottu kahvikin oli muuten älyttömän laihaa :)


Talonpoika
26.3.2013 17:50

Kyllähän se harakiri on tehdä kaivos Käylään ja


2
26.3.2013 16:54

Mitä kaivoksen jälkeen?


terapeuttista jaarittelua, kahvia ja pullaa
26.3.2013 16:10

mitä keskusteltavaa kaivospäätöksissä muka on. Virkamiehet antavat luvan toimintaan koska yleensäkään laillista estettä ei ole, kaivostoimita kun on laillinen elinkeino. Lupaehdoissa määritetään luvalliset päästörajat. Yhtiö velvoitetaan valvomaan toimintaansa omavalvontana. Lupaehtojen mukaisia päästöjä ylitellään tarvittaessa, joskus jopa jäädään kiinni ylityksistä...koskaan ei yhtiöihin kohdisteta merkittäviä sanktioita eikä hallintopakkoja. Tavalliset voivat hakea korvauksia omalla kustannuksellaan lakiteitse, vastassaan yhtiöiden kuukausipalkkaiset juristit. Ympäristön saastuttaminen on täysin luvallista kun sillä on muodollisdemokraattinen lupa, eikä korvausvelvollisuutta käytännössä ole muista kuin taloudellisista arvoista jotka on yksilöity ja juridisesti toteen näytetty. Tällä mittapuulla on aivan sama onko vesistössä esim 0,5 vai 100 mikrogrammaa uraania jos sitä käytetään talousvetenä ja jos ei käytetä talousvetenä yläraja ei ole.


URAANIVESI
26.3.2013 18:41

Mitä valittamista uraanivedessä on . Ainahan vesi on ollut sellaista.
Lisäksi halutessasi voit ostaa saksalaista lääkejäämiä täynnä olevaa
pullovettä. Sen kuljetus Suomeen konttilaivoissa on lisäksi niin
vihreää, uudenaikaista.ja halpaa. Pullovesiä ja vesipulloja kaikille.

Jules


Jaakoppi
27.3.2013 12:17

Nyt kuule olet pudonnut kelkasta ,vihreä ja harmaa ovat sama asia nykyään , sana vihreä voi tarkoittaa myös pimeää.
Kieli kehittyy. :):)


Tehdään maailmanparas kaivos
26.3.2013 15:40

Millä täällä Kuusamossa eletään,töitä,matkailu sesonki on viikonlopun jälkeen ohi se kestää joka vuosi kaksi ja puoli kuukautta 2 1/2 ,yhdeksän kuukauden kuluttua alkaa taas ja äänestysikäisiä joka vuosi vähenee n. 180 asukkaan verran nuoret painuu etelään kun ei ole töitä,kymmenen vuoden päästä kirkonkylän kouluja lakkautetaan oppilas pulan vuoksi,tarvitaan töitä ja rakennetaan tänne Kuusamoon se maailmanparaskaivos ja kaivoksia,kaikki yhdessä,Kuusamossa on 200 asuntoa tyhjillään ja kauppaamatta kuka ne ostaa jos ei uusia asukkaita saada tänne Kuusamoon,,,,ihan aikuisten oikeasti,,,,


Mainos
Mainos
Galleriat »|Pohjois-Suomi

Galleriat

Mainos
Uusimmat » | Pohjois-Suomi Down Up
Mainos
Pääuutiset
Mainos
stats-image
Takaisin ylös