Pohjois-Suomi

Kaivosasiat puhuttavat Kuusamossa - Kaleva.fi seuraa keskustelutilaisuutta livenä

Kuva Kevitsan kaivokselta Sodankylästä. KUVA: Tapio Maikkola
Pohjois-Suomi 26.3.2013 14:35 | Päivitetty 26.3.2013 14:53
Kaleva

Keskiviikkoiltana keskustellaan jälleen kaivoksista, kun Kalevan ja Maaseudun sivistysliiton järjestämä Kuka hyötyy kaivoksista? -tilaisuus matkaa Kuusamoon.

Kaikille avoin tilaisuus järjestetään Kuusamon lukion auditoriossa (Oulangantie 1) keskiviikkona kello 17.30-20. Varsinainen keskustelu alkaa kello 18.

Keskustelua voi seurata suorana lähetyksenä Kalevan verkkosivuilla osoitteessa live.kaleva.fi. Keskustelua ja tunnelmia tilaisuudesta ruoditaan reaaliaikaisesti live-seurannassa, johon myös yleisö voi lähettää kommentteja ja kysymyksiä.

Paneelikeskustelu ja väittelytuokio

Tilaisuudessa etsitään vastauksia kysymyksiin kaivostoiminnan kannattavuudesta ja sen vaikutuksista maaseudun työllisyyteen sekä ympäristönsuojeluun.

Panelisteina tilaisuudessa ovat projektipäällikkö Matti Pulkkinen Dragon Miningista, ohjelmakoordinaattori Harry Sandström Tekesin Green Mining -ohjelmasta, Mikko Jokinen Metlasta ja puheenjohtaja Ville Aho Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistyksestä.

Kello 19 nähdään lyhyt väittelytuokio aiheesta "Kaivosasiat kuntapoliitikkojen käsissä". Väittelijöinä ovat kuusamolaiset valtuutetut Matti Ervasti (kok.) ja Mika Flöjt (vihr.).

Tilaisuuden juontaa Kalevan yhteisötuottaja Erkki Hujanen.

Yleisön on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentteja aiheesta.

Liveseuranta avataan keskiviikkona 27.3. kello 18.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Kyllä Kuusamoon tarvitaan muutakin toimintaa ja työpaikkoja kuin vain matkailuala. Nyt luonnonsuojelijat ja matkailuyrittäjät meinaavat vallata koko Kuusamon vain omiin tarpeisiinsa. Kaivos Kuusamoon, mutta niin tiukoilla ehdoilla ettö luonto ei turmellu ja sellaiset sanktiot luparikkomuksista, että yhtiö ei uskalla rikkoa ehtoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jätevesiputki kaivokselta Venäjän rajalle, josta jätevedet voi sitten laskea luontoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli harvinaisen typerästi järjestetty se edellinenkin Kaleven "live-seuranta" Raahesta. Ei voi keksiä huonompaa tapaa toteuttaa seurantaa kuin tekstipohjainen kommentointi tapahtumasta. Oletteko Kalevassa kuulleet että äänikin on keksitty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pitäkää kuusamolaiset kiinni matkailu työpaikoista. kaivosyhtöiden lähdettyä lapsillanne ei ole edes niitä.heti kaikki nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivos tänne ja pian!!!!!!
Kuusamo/Ruka kun ei osaa ottaa hyötyä irti matkailusta, niin kaivoksesta sitten. Tuo se paljon enemmän pysyviä työpaikkoja, kuin alipalkattuja matkailualan"ammailaisia". Jotka työllistyvät 2-3kk vuodessa. Itse olen matkailualalla ja haen heti kaivokselle töihin ku se avautuu. Miksi?? Paljon parempi palkka ja säännöllisemmät työajat. Kiitos matkailualan palkkakuopan ja työaikapankin..
Kyllä tänne nämä turistit jotka täällä pyörii, tulee jatkossakin,oli kaivosta tai ei..
Suurempi syy turistikatoon on Rukan Matkailu ihan itse

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sinulla on kaivosalalle soveltuva koulutus ja osaaminen? Veikkaan, että Kuusamossa on melko vähän kaivosammattilaisia työttömänä. Osaajat tulevat keikkahommiin muualta ja se siitä Kuusamolaisten työllistymisestä ja muista haavekuvista mitä tuon ympärille rakennetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotkamoon rakennetaan uutta matkailua katinkullan suuruinen kompleksi,näin se kaivos piristää kaikkia elinkeinotoimintoja,Kuusamon matkailu on pääsiäisen jälkeen yhdeksän kuukauden syvä unessa,se siitä matkailu sesonkista....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusamon kalliit huvilat on jonkun maksettava. Olen ihmetellyt näiden huviloiden tasoa. Ylittää monesti kotitalon varustetason. Lainaa on otettu näiden rakentamiseksi valtavia määriä. Silloin yrittäjä on kuin löysässä hirressä pankinjohtajan ivallisen naaman edessä. Jotain on tehtävä, jotta rahaa tulisi. Joten laitetaan maa myyntiin ja
myydään näin tulevien sukupollvien elinmahdollisuudet, jotta hienot huvilat saadaan maksettua. Tätä kehitystä
olin näkevinäni kahdeksan vuotta sitten käydessäni Kanarian saarilla. Rahaa oli laitettu sikana kaikkeen turhaan ja
ihmettelin, millä espanialaiset sen maksavat. No onhan tuon nyt nähty. Eivät maksa omilla varoilla, vaan EU:n
avustuksilla. Se lienee myös Suomen tie kymmenen vuoden sisällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottakaa oppia Oulusta ,meillä juodaan uraani-vettä Oulujoesta ,eikä ihmiset tarvitse heijastimia ensi syksynä ,kaikki loistavat neon-vihreänä pimeässä . Että jää niistä kaivoksista jotain hyötyä koko Pohjois-Suomeen ,liikenneturvallisuus paranee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusamo on jo aloittanut kampanjan , jolla yritetään varmistaa asukkaiden myötämielisyys erilaisten jätevesien johtamiseksi luonnonvesiin. Rukan alueelta turistien jätevesille jo myönnettiin lupa laskea ensin jokeen ja sieltä Kitkalle. Puhdistetaanhan ne ensin, mutta esim. virtsan typpi menee suunnilleen muuttumattomana luonnonveteen.

Nyt jos mielialoja muokataan jo kaivosjätevesien päästämiseksi luontoon, on Kuusamon luontoon ihastuneilla kiire tutustua paikkakunnan vielä pilaamattomaan ympäristöön. Ihan jo pelottaa millainen Kuusamo voi olla 10 vuoden kuluttua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kuusamon luontohan on kaupallistettu aika pitkälle ja sillä nähdään vain taloudellinen arvo. Kaivostoiminta on vain toisenlaista kaupallista ympäristön tuotteistamista...Kuusamossa maisema ei ehkä kovin paljon turistien katseista kulu ja matkailun saasteet ja jätteetkin on toistaiseksi onnistuttu piilottamaan...samaan aikaan toisaalla turistimassojen näkemättömissä koskematonta luontoa pistetään sileeksi jotta saadaan raaka-ainetta kuusamon turistirysien satoihin moottorikelkkoihin, rinnetamppareihin ja hiihtohisseihin. Nyt ollaan tilanteessa, jossa ahneet eivät pääsee pakoon oman ahneutensa hedelmiä edes kuusamoon...tai leville tai saariselälle tai...Mihin sitten kaivosmyönteinen pääministeri vie arvovaltaiset vieraansa retoutumaan ja ihmettelemään hassua,poroa taluttavaa alkuasukasta, viimeksi herrat olivat levillä, jonne kaivoksen pölyt jo näkyvät

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

10 vuoden kuluttua viotte istuttaa merikaloja kuusamon vesiin. virtsan typpi haihtuu ammoniakkina ilmaan . käy vaikka puhistamolla haistamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raahessa oli vastaava tilaisuus, eikä se kyllä kummonen ollut. Kaivosyhtiö ja kaupungin elinkeinoasiamies hehkuttivat, että hienoa että on töitä. Ely-keskuksen pomo kertoi, että lupa on saastuttaa. Paikallinen asukas ei juuri suunvuoroa saanut. Yleisö sen sijaan oli tullut kuulemaan että mitenkä kaivosyhtiö nämä ympäristöasiansa hoitaa. Ja jäi ilman vastausta. Kaivosteollisuuden lobbauksen maku jäi tilaisuudesta suuhun.

Ja se tarjottu kahvikin oli muuten älyttömän laihaa :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä keskusteltavaa kaivospäätöksissä muka on. Virkamiehet antavat luvan toimintaan koska yleensäkään laillista estettä ei ole, kaivostoimita kun on laillinen elinkeino. Lupaehdoissa määritetään luvalliset päästörajat. Yhtiö velvoitetaan valvomaan toimintaansa omavalvontana. Lupaehtojen mukaisia päästöjä ylitellään tarvittaessa, joskus jopa jäädään kiinni ylityksistä...koskaan ei yhtiöihin kohdisteta merkittäviä sanktioita eikä hallintopakkoja. Tavalliset voivat hakea korvauksia omalla kustannuksellaan lakiteitse, vastassaan yhtiöiden kuukausipalkkaiset juristit. Ympäristön saastuttaminen on täysin luvallista kun sillä on muodollisdemokraattinen lupa, eikä korvausvelvollisuutta käytännössä ole muista kuin taloudellisista arvoista jotka on yksilöity ja juridisesti toteen näytetty. Tällä mittapuulla on aivan sama onko vesistössä esim 0,5 vai 100 mikrogrammaa uraania jos sitä käytetään talousvetenä ja jos ei käytetä talousvetenä yläraja ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä valittamista uraanivedessä on . Ainahan vesi on ollut sellaista.
Lisäksi halutessasi voit ostaa saksalaista lääkejäämiä täynnä olevaa
pullovettä. Sen kuljetus Suomeen konttilaivoissa on lisäksi niin
vihreää, uudenaikaista.ja halpaa. Pullovesiä ja vesipulloja kaikille.

Jules

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kuule olet pudonnut kelkasta ,vihreä ja harmaa ovat sama asia nykyään , sana vihreä voi tarkoittaa myös pimeää.
Kieli kehittyy. :):)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä täällä Kuusamossa eletään,töitä,matkailu sesonki on viikonlopun jälkeen ohi se kestää joka vuosi kaksi ja puoli kuukautta 2 1/2 ,yhdeksän kuukauden kuluttua alkaa taas ja äänestysikäisiä joka vuosi vähenee n. 180 asukkaan verran nuoret painuu etelään kun ei ole töitä,kymmenen vuoden päästä kirkonkylän kouluja lakkautetaan oppilas pulan vuoksi,tarvitaan töitä ja rakennetaan tänne Kuusamoon se maailmanparaskaivos ja kaivoksia,kaikki yhdessä,Kuusamossa on 200 asuntoa tyhjillään ja kauppaamatta kuka ne ostaa jos ei uusia asukkaita saada tänne Kuusamoon,,,,ihan aikuisten oikeasti,,,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

59
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
50
Suomalainen ei haluaisi muuttaa työn perässä - Janne Härmä on poikkeus
33
Oulun seudun joukkoliikenteeseen lisää tarjontaa – uudet asuinalueet bussireittien varrelle ja lisää liikennettä Linnanmaalle
33
Kärpät on lyönyt Tapparalle luun kurkkuun, kärppäluotsi Manner silti tyynenä: "Pelit vielä pahasti kesken" – katso huippuhetket!
31
Petteri Orpo Harkimon väitteistä: Kokoomuksessa päätetään yhdessä
28
Raahen Laivan kaivos parantaa tehoja - tavoitteena kaksi tonnia kultaa vuodessa
17
Poliisia paenneet törmäsivät tyhjään poliisiautoon Oulunsalossa – asuntomurrosta epäillyt pakenijat ajoivat jopa 180 km/h

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Etelä-Karjalan maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

149 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Hyvä kommentti joka meni melkein oikein. Työntekijän osuus on 6,35% joka menee palkasta. Palkanmaksaja tilittää loput n ... Lue lisää...
Ahas

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image