Pohjois-Suomi

Kahdeksan ahmaa on pyydetty poik­keus­lu­vil­la Pohjois-Pohjanmaalla, Lapissa ja Kainuussa

Maa- ja metsätalousministeriön asettama suurin poikkeusluvalla sallittu saalismäärä kuluvalle metsästysvuodelle on kahdeksan ahmaa.
Pohjois-Suomi 2.3.2018 12:55
Kaleva

Vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla pyydettiin Lapista viisi ahmaa, Pohjois-Pohjanmaalta kaksi ja Kainuusta yksi ahma. Ahmat saatiin saaliiksi Sodankylästä, Kittilästä, Inarista, Savukoskelta, Sallasta, Kuusamosta, Taivalkoskelta ja Suomussalmelta.

Suomen riistakeskus myönsi tammi- ja helmikuussa poikkeusluvat yhteensä kahdeksan porovahinkoja aiheuttavan ahman pyytämiseksi. Osaan poikkeuslupahakemuksista riistakeskus teki kielteisen päätöksen.

Maa- ja metsätalousministeriön asettama suurin poikkeusluvalla sallittu saalismäärä kuluvalle metsästysvuodelle on kahdeksan ahmaa.

Poikkeusluvilla saatiin saaliiksi helmikuun loppuun mennessä kuusi urosta ja kaksi naarasta. Luonnonvarakeskuksen tutkimusten mukaan saaliiksi saadut naarasahmat olivat aikuisia yksilöitä, jotka olivat kantavia, eivätkä siten olleet vielä synnyttäneet pentuja tälle talvelle.

Vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla on tarkoitus vähentää ahmojen aiheuttamien porovahinkojen määrää. Ahman aiheuttamia porovahinkoja korvataan vuosittain enemmän kuin muiden suurpetojen aiheuttamia vahinkoja yhteensä.

Luonnonvarakeskuksen ukaan Suomessa arvioitiin liikkuvan viime vuonna 220–250 ahmaa. Ahma on levittäytynyt viime vuosina yhä enemmän myös poronhoitoalueen eteläpuoliselle alueelle, ja ahmanjälkiin voi nykyään törmätä eteläisintä Suomea myöten.

MAINOS

Kommentoi

Ahman metsästys tulisi taas saada vapaaksi, Silloin Ahmakanta pysyy terveenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka juntti tappaa ahman, lajihan on kuolemassa sukupuuttoon suomessa. Suojella niitä pitäisi, saaliiksi kantava naaras, hävetkää.
Poronhoito on riistäytynyt käsistä, jos ei ruokaa poronhoitoalueella niin sitten poromäärät pienemmiksi. Ja kyllä saaliiki joutuu ne heikkokuntoiset nälkiintyneet porot ennen kuin kuolisivat nälkään. Ahmalle helppo saalis, näinhän luonto on aina toiminut, oliko jollekkin jotain uutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako poroa on auto tappanut? Moniko poro on talven aikana jäkälän ja heinän puutteessa nälkään nääntynyt? Ei ahma ehdi kaikkea ns. porovahinkoja aiheuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaako ahmaa enää yrittää suojella, kun niitä tuota vauhtia ammutaan? Tuskinpa kannattaa. Poroistahan ei oikeasti pitäisi saadakaan petokorvauksia, koska paliskuntien poromäärät jatkuvasti suurempia kuin luvat sallii. Ja jäkäliköt häviää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poronhoitoraja pitäs tietääkseni mennä Kiiminkijokea myöten. Sen tuollapuolen ei olekkaan jäkälää.
Pirut tulevat vkelä kukat penkistä syömään.
Kyllä ahmoja on hyvä olla paimenena täällä ettei aivan porot valtaa maisemia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että porojen petovahinkokorvaukset saadaan pienemmiksi, kun ahmoja, susia ja karhuja vähennetään...heh heh vitsi vitsi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Tämä pääministeri ei tunnista tavallisen ihmisen arkipäivän tosiasioita suihkukoneen ikkunansa takaa zoomaillessaan. Ke... Lue lisää...
eroon tästä äijästä

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

22.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image