Pohjois-Suomi

Mainos

Iijoen kalateiden suunnittelu vauhtiin

Iijoen alajuoksun kalatiet ovat taas askelen lähempänä, kun maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyi torstaina Iijoen kalatiet 2011--2013 -hankkeen rahoitettavaksi Euroopan aluekehitysrahastosta. KUVA: Lehto Katja
Pohjois-Suomi 18.2.2011 12:21
Pekka Rahko
Iijoen alajuoksun kalatiet ovat taas askelen lähempänä, kun maakunnan yhteistyöryhmä hyväksyi torstaina Iijoen kalatiet 2011--2013 -hankkeen rahoitettavaksi Euroopan aluekehitysrahastosta.

Lupaavia tuloksia on kerrottavana myös juuri päätökseen saadusta, vuosina 2008--2010 toteutetusta Vaelluskalat palaavat Iijokeen -hankkeesta.

"Iijoelle on hyvät edellytykset palauttaa vaelluskalakannat ja keskijuoksulla odottavat erinomaiset lisääntymisalueet", tiivistää tuloksia päättyneen hankkeen päällikkö Arto Hirvonen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Lohien ylisiirrot ja siirrettyjen lohien lisääntyminen onnistuivat Iijoella.

"Olennaista on, että luonnollinen lisääntyminen onnistui ylisiirron jälkeen ja että emot hakivat itse kutupaikat", korostaa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Jaakko Erkinaro.

Uudessa hankkeessa tehdään toteuttamissuunnitelmat viidelle kalatielle, Iijoen alajuoksun viidelle voimalapadolle.

Hirvosen mukaan hanke alkaa maaliskuussa neuvotteluilla kuntien, PVO Vesivoiman ja Metsähallituksen kanssa. Yksi tärkeimmistä asioista on muodostaa hallinto-organisaatio, joka hallinnoi ja ylläpitää tulevia kalateitä.

"Hallinto-organisaatiolla on myös luvanhakijan rooli", Hirvonen muistuttaa. Kunnat ovat jo joulukuussa solmineet aiesopimuksen organisaation luomiseksi.

Lupia voidaan hakea, kun toteuttamissuunnitelmat ovat valmiit. Luvitusprosessi vienee vuodesta kahteen.

"Kun lupaa haetaan vapaaehtoisena hankkeena ja yhteisymmärryksessä, sen käsittely sujunee nopeasti", uskoo tutkijatohtori Timo P. Karjalainen Oulun yliopiston Thule-instituutista.

Lohien ylisiirrot jatkuvat myös tänä vuonna.

"Meillä on luvat siirtää 150 sukukypsää lohta keskijuoksun parhaille lisääntymisalueille ja haemme siirtämiseen lupia myös vuosille 2012 ja 2013", Hirvonen kertoo.

Iijoen kalatiet 2011--2013 --hankkeeseen kuuluu myös kalatien rakentaminen Iijoen keskijuoksulle Kostonjärven säännöstelypadolle.

MAINOS
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos
Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Niinistön lausunnot Halla-Ahosta

287 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Niinistön lausunnot Halla-Ahosta

Nyt kun nousi pinnalle tämä, kun Halla-aho oli jakanut Turun sanomien uutisointia arvostelevan artikkelin, niin tulikin ... Lue lisää...
ajatellen

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.8.

Naapurit

22.8.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image