Pohjois-Suomi

Hallinto-oikeus kaatoi Kuusamon kaavan

Pohjois-Suomi 14.6.2018 5:00 | Päivitetty 15.6.2018 12:01
Riikka Aaltonen

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus antoi Kuusamon yleiskaavan hyväksymistä koskevassa valituksessa päätöksen tiistaina.

Hallinto-oikeus linjaa päätöksessään, että yleiskaavaratkaisu ei perustu tietyiltä osin maankäyttö- ja rakennuslakiin. Kuusamon strateginen yleiskaava rajasi Kuu­sa­mon luon­non ja mat­kai­lun kan­nal­ta kes­kei­set alueet kai­vos­toi­min­nan ul­ko­puo­lel­le.

Kuusamon kaupunginvaltuusto hyväksyi yleiskaavan joulukuussa 2016. Hallinto-oikeuden päätöksestä on mahdollista valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen kertoo, että kaupunki aikoo hakea jatko-aikaa valitusluvan tekemiselle.

Valituksen hallinto-oikeuteen tekivät Dragon Mining Oy ja Kuusamo Gold Oy. Valitus on tehty aikana, jolloin Dragon Mining oli vielä Kuusamo Goldin omistaja.

Australialais-suomalainen kaivosyhtiö 66 Cobalt Oy osti Kuusamo Goldin, kun valitus oli vielä hallinto-oikeuden käsiteltävänä. Yhtiön tavoitteena on käynnistää Kuusamossa ja Posiolla tulevien vuosien aikana kaivostoiminta, jonka päätuotteena on akkuteollisuuden käyttämä koboltti.

Hallinto-oikeus linjaa päätöksessään, että yleiskaava aiheuttaa yhtiöille kohtuutonta haittaa, sillä se estää kaivostoiminnan yhtiöiden kaivospiireillä. Hallinto-oikeuden mukaan yleiskaava myös mitätöi kaivosoikeuksien arvon sekä tutkimustoimintaan tehdyn noin 15 000 000 yhdysvaltain dollarin sijoituksen.

Hallinto-oikeus velvoittaa päätöksessään Kuusamon kaupungin korvaamaan Kuusamo Goldin oikeudenkäyntikulut. Summa on noin 5000 euroa viivästyskorkoineen.

Juttua korjattu 15.6.2018 klo 12:01: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Pohjois-Suomen hallinto-oikeus olisi linjannut Kuusamon kaivostoiminnan kieltävän yleiskaavan olevan perustuslain vastainen. Hallinto-oikeus kuitenkin katsoi, että yleiskaavaratkaisu ei perustu tietyiltä osin maankäyttö- ja rakennuslakiin.

Lue lisää 14.06.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (45)

'
Suomesta ON TEHTY siirtomaa, jossa valloittajat tekevät mitä haluavat meidän kansallisvarallisuuksillamme, jotka meiltä varastetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Banaanitasavallan menetetyt oikeudet kaavoittamiseen, kun on kyse vallatun maan taktiikasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Möin juuri maani kaivosyhtiölle keskeiseltä paikalta.Sain paremman hyödyn kuin että olisin jättänyt maan matkailu käyttöön että kaivos tulee---!!Manninenhan sanoi ratiohaastattelussa että virkamies ajattelee käytännön kautta josta voi päätellä Mannisen kannan joka siis hyväksyy kaivokset alueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi muutan Kuusamosta pois kun ei kaivosta tuu Kuusamoon. Eiköhän ne vedet ole jo pilalla rukan paskapuhistamon takia kitkaan laskee kaikkien kuset ja pakat. Niin syökää kalaa. Ei muuta kun kaivos auki niin pääse töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ompas "yllättävää" että ulkolaisen kaivosyhtiön etu katsotaan Suomessa suuremmaksi kuin paikallisten tahto ja kuntapäättäjien lähes yksimielinen päätös. Perustuslaissa sanotaan että kuntalaisilla tulee olla mahdollisuus vaikuttaa oman kuntansa maankäyttöön. Kuusamoon emme kaivosta halua. Miksi hallinto oikeus sivuuttaa kuntalaisten tahdon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen suulla oikeen julistat?
Tuskin olen ainoa Kuusamolainen, jonka mielestä kaivos tai kaivokset ovat enemmän kuin tervetulleita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmistön suulla. Katso taloustutkimuksen viimeisin kysely kaivoksesta. Viidessä vuodessa kaivoksen vastustus on Kuusamossa vain lisääntynyt.

En äkkiseltään keksi Suomesta huonompaa paikkaa kaivokselle kuin Kitkajoen varsi. Miksi sinne kannattaisi perustaa kaivos vajaan 10 vuoden ajaksi? Eikö olisi vastuullisempaa kehittää esim. matkailusektoria, joka on maailman voimakkaimmin kasvavia aloja toisin kuin kaivosteollisuus. Nopeaa voiton tavoittelua on tällä telluksella jo ihan tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi Kuusamossa on runsaasti vapaa-ajan asukkaita, jotka tuskin ovat kovin iloisia pilatusta ympäristöstä. Kaikki tämä vain muutaman vuoden tähden ja voitot menevät vielä kaiken lisäksi pääosin Australiaan. Suomeen maksetaan vain palkat ja osa veroista. Kaikki voittotulot valuvat kuitenkin muualle. Jotain pitäisi tehdä tälle tilanteelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että saadaan uusi yleiskaava jossa kaikenlainen kaivostoiminta Kielletään Kuusamossa. Ankkamalli näyttikin niin "ankalta" että huvitti. Muutenkin Juomasuon kaivoksesta ei olisi tullut kannattavaa ja kestokin olisi ollut alle 10 vuotta. Kaivosyhtiö vielä jonkin aikaa hupailee ja kiusaa meitä, mutta lopulta ahistuu jättäen meidät rauhaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallinto-oikeus kaatoi Kuusamon kaavan
PERUSTUSLAIN VASTAISESTI!!!!

Perustuslaki 20 §

Vastuu ympäristöstä
Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille.
Julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaavoilla ohjataan maankäyttöä ja siten rajoitetaan oikeutta käyttää kiinteistöä yhteiskunnan kannalta ei-toivotulla tavalla. Omaisuuden suoja siis väistyy. Miksi kaivosyhtiöiden oikeudet kävelisivät yli perustuslaissa säädetystä ihmisten,kuntalaisten, oikeudesta vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon. Jos tälle tielle mennään, kaivosyhtiöiden toimintaa ei voisi enää koskaan säädellä edes lupaehdoilla, jotka rajoittavat elinkeinon vapautta ja heikentävät omaisuuden suojaa. Sen jälkeen kaikki kaivosprojektit etenisivät maaliinsa bolsevistisella rauhallisuudella tässä oblastissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen joka ostaa esim. sähkötoimisen polkupyörän, joita kaupataan ympäristöystävällisinä, antaa tukensa näille kaivoshankkeille. Hybridi-/sähkäauton ostaja suorastaan vaatii kaivosta. Ollaan realisteja ja kulutetaan rauhassa sillä ei täällä ole kukaan kuluttamassa mitään vajaan sadan vuoden päästä, ei ole mitään kulutettavaa. Vai ollaanko em. pisteessä jo alle viidenkymmenen vuoden kuluttua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen saanut päätöksen emailiin. Hallinto-oikeuden päätöksen perusteluissa ei mainita perustuslaista yhtään mitään. Toimittaja keksinyt asian hatustaan tai saanut väitteen (ja uskonut sitä tarkistamatta) kaivosyhtiöiden syväkurkuilta. Kalevan on oikaista virheellinen uutisointinsa pikaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuslain suomalla oikeudella voi tuhota Suomen top 3 arvoikkamman joen? Jotain on pahasti pielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallinto-oikeuden päätöksen perusteluissa ei puhuta perustuslaista yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että oikeus ojentaa Kuusamon päättäjiä-pöljiä kun ovat.Perustuslain noudattaminen kuuluu Kuusamolaistenkin noudattaa.Mutta itse Kuusamon kaupunki sotkee ihmispaskalla lähi järvet niin että niistä ei voi edes kalastaa. Uusien pysyvien ja ympärivuotisten työpaikkojen luominen kuntaan onkin sitten kova paikka päättäjille jotka koittaa estää näiden syntymisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempiko se on että järvet menee pilalle uraanilla ja muilla kaivosjätteillä? Vielä vähemmän sitä sillon siellä kalastellaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (45)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

141 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Ehkäpä me jotka maksemme kaiken, veroprosentti yli 40%, ollaan kyllästytty elättämään jos jonkin sortin joutilasta ja vä... Lue lisää...
Kapitalisti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image