Pohjois-Suomi

Ensihoidosta yllätyslasku: Laadun parantuminen yllätti kunnat kalleudellaan

KUVA: Katja Lehto
Pohjois-Suomi 19.9.2012 6:06
Liisa Laine

Ensihoidon kilpailutus Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on keskeytetty.

Kilpailutuksen ensimmäinen vaiheen jälkeen kunnat tyrmistyivät ymmärtäessään, mitä laatutason nosto käytännössä maksaa. Kuntien maksuosuudet voisivat nousta jopa kolminkertaisiksi.

Kunnat ovat vaatineet asiaan uutta harkintaa.

”Sellainen on nyt menossa”, vahvistaa sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Leskinen.

Asiaa käsitellään virallisesti todennäköisesti lokakuun puolivälissä sairaanhoitopiirin hallituksessa. Palvelutasopäätös arvioidaan tarvittaessa uudelleen.

Esimerkiksi Kalajoella on laskettu, että keväällä tehdyn päätöksen mukainen palvelutaso nostaisi kuntien maksuosuuksia kaksin-, jopa kolminkertaiseksi, eli kasvu olisi pahimmillaan yli 200 prosenttia.

Oulun osalta puhutaan Leskisen mukaan samanlaisesta kustannusten kasvusta, vaikka summat kunnissa ovatkin erilaiset.

Lue lisää 19.09.2012 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (102)

Ei kaikki yksityisetkään ole samanlaisia. Joilakin on vielä hiukan moraalia omassa toiminnassaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näen tämän jokapäivä töissäni paraatipaikalla! Yksityisen ja pelastuslaitoksen ero on se, että pela kuljettaa ne, jotka tarvitsevat ambulanssikuljetusta. Yksityinen kuljettaa kaikki, jotka vain kyytiin tulevat. Kun homma menee pelalle, vähenee "turhat kuljetukset", osypissä ruuhka helpottaa, kun ei ole "turhia potilaita", jotka yksityinen mieluusti vie takaisin sinne esim 150 km päähän, mistä juuri toivatkin. Jonot pienenevät ja oikeat potilaat pääsevät nopeammin lääkärille. Ei voi olla oikein että potilaalla on esim. 100km päästä Oulusta maha kovana. Paikalle hälytetään yksityinen ambulanssi, joka jo heti hälytyksen saatuaan tilaa yhtiön toisen ambulanssin kaveriksi (kaksoislaskutusta). Sitten he päättävät kuljettaa potilaan OSYPIIN, vaikka potilaalle on jo määrätty lääkkeet kotiin, eli konsultointi puhelimella lääkärille asia hoituisi kotona, ja kuinka ollakkaan.....juuri kotikuntaanpäästyään mummukka pitää hakea takaisin kotiin, koska käynti oli turha, eikä "livelääkärin" tarvetta ollut. Lyhyesti.......pela käy, konsultoi lääkäriä, ja potilas voi jäädä kotiin. VS yksityinen. Paikallle 2 sakua, kuljetus sairaalaan, saku takaisin tyhjänä kotikuntaan, saku takaisin hakemaan potilas kotiin, ja koko tämän ajan kotikunnassa on tämän ambulanssin tyhjiö hätätilapotilaalle. Miettikäähän kuntalaiset oikeasti, miksi se mukava "oman kylän ambulanssi" hoitaa muka paremmin kuin pelastuslaitos!!!!!! Ammattitaidolla ja etiikalla ei ainakaan ole asian kanssa mitään tekemistä!!!! Kaikki tämä menee TEIÄN JOKAISEN kuntalaisen piikkiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juman...ta kun oli herättävä teksti! Näinkö meillä rahaa siirretään ja kaikkein tärkeintä--potilaita käytetään hyväksi! Tämä teksti kertoi niin paljon, että jäin sanattomaksi. Hieman surulliseksikin tulin..eikä ihan vähän..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älä yleistä. Nähty on miten pela kuskaa istuvia. On niitäkin yksityisiä jotka eivät toimi kuten 100 km päässä olevat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pela kuskaa istuvia ja jopa käveleviä, ja miksei kuskaisi? Syitä ambulanssin käyttöön kun on monenlaisia, luulisi ammattilaisen sen asian tietävän varsin hyvin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Pelako muka=ammattitaito ja etiikka?? Tavallinen pulliainenkin osaa kuskata tuolilla potilaita hoitoon jos tarve vaatii!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Semmonen sekametelisoppa ja sähellys ensihoidossa menossa, että ei kiinnosta enää yhtään. Kyllä sairaala kutsuu mielenkiintosine töineen, palkkoinen, työaikoineen ja yleisesti paremman ilmapiirin takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne näytä kovin köyhästi elävän entiset kuin nykyisetkään "omankylän" ambulanssi yrittäjät,on jäänyt leivän päälle
muutakin kuin ylähuuli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä kommentoidaan ns. isojen firmojen, toimijoiden tapaa toimia, että tehdään bisnestä.
Eikö pienyrittäjä, ns. paikkakunnan oma ambulanssi yrittäjä ole toiminut, toimi aivan samoin. Luulen että nämä yrittäjät ajavat ympäri ämpäri siksi että kilometreistä maksetaan vaikka potilaan tila ei välttämättä vaadi sairaalaan kuljetusta. Että ei se oman kylän ambulanssi ole ollut, eikä tulisi olemaan jatkuvasti omalla paikkakunnalla vaan kymmenien kilometrien päästä tulee toinen ambulanssi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jo on. Kunnat valittaa omista tekemistään päätöksistä.
Kuntavaalit tulossa. Kansalaiset hei, katsokaa ketä äänestätte!! Ehdokasta joka ei ymmärrä mitä on päättämässä, päättää, vai ehdokasta joka asioista ymmärtää jotain.
Tämä sotku kertonee enemmän valtuutetuista joista ilmeisesti suurin osa ei ole tällä vuosi tuhannella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edelleen peräänkuulutan niitä Teidän kaikkien kuntapäättäjiä. Heidän taustansa on aina maatalousihmisistä superinsinööreihin ( maatalouden pyörittämistä todellakaan väheksymättä, mutta ymmärtänette pointin). Aivan loistava tuo Matti Martikaisen haastattelu Pyhäjokiseuden nettisaitilla. Hän puki asiat sanoiksi! Jos ei ole asian ymmärtäjä, voi päätöksenteko joko viivästyä tai pahimmassa tapauksessa mennä ihan pärsiilleen. En aio palata taaksepäin enää sanomalla, että olisi kannattanut kuunnella tai alentua kysymään neuvoa..Sairaanhoitopiirin virkamiehet valmistelevat ja josta ummikot päättäjät päättävät ja sitten heikon ymmärryksen jälkeen valittavat.
Kustannukset koskettavat meitä kaikkia, veronmaksajien muodossa. Olisko kuitenkin nyt järkevintä unohtaa ne yksityiset, koska niiden täytyy tuottaa voittoa..Tahdon minäkin veronmaksajana, että ensihoito maksaa vain sen verran kuin se oikeasti maksaa, oli siinä pelastuskopteria tai ei ! Minulla on paljon muutakin maksettavaa suurperheen äitinä ja paljon asuntolainaa, jota pankki minulta oikeutetusti perii takaisin..nyt tässä tilanteessa vain korkojen osalta. Hyvää yötä kaikille ja älkää vain sairastuko ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

et ole ymmärtänyt asiaa. Kalleintahan tässä koko järjestelmässä on se, että pelastuslaitokset laajentavat toimintaympäristöään. Heidän kohdalla toimintaa ei kilpailuteta, vaan rahaa tulee niin paljon kuin he sitä haluavat. Fakta vaan on se, että pelastuslaitos on kallis palveluntuottaja. Ei pelastuslaitos ole koskaan pärjännyt kilpailutuksissa. Esimerkkinä pelastuslaitoken tuhlaavasta kulttuurista mainittakoon tapaus, jossa uuden ambulanssin kriteereihin oli laitettu järjetön yli 100 litran polttoainesäiliö. Vakiovarustetusta mb sprinteristä tällaista ei löydy. Siellä on totuttu kulttuuriin, että kun rahaa kunnilta pyydetään, niin sitä myös saadaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on just niin kuin DF asian ilmaisi! Pelastuslaitosten toiminnassa pohjaton kassa ja me kansalaiset sen maksamme. Kilpailuttaisivat rehellisesti jokaisen alueen, niin kulut tulisivat näkyviin myös pelastuslaitoksen osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole nimimerkki DF:kään ymmärtänyt täysin asiaa. Vaikka sairaanhoitopiiri voikin sopia ensihoitopalvelun tuottamisesta pelastuslaitoksen kanssa ilman kilpailutusta, niin ei pelastuslaitos suinkaan kykene yksipuolisesti sanelemaan palvelun hintaa ja ehtoja, vaan ne neuvotellaan sairaanhoitopiirin kanssa. Pelastuslaitosten tavoitteena ei ole tuottaa voittoa, vaan vuoden lopussa tulojen tulisi kattaa menot, voittoa ei siis tavoitella. Juurihan uutiosoitiin Jokilaaksojen pelastuslaitoksen palauttavan kunnille rahaa, koska menot eivät olleet niin suuret, mitä kunnilta oli ennakkoon peritty. Yksityinen palveluntuottaja puolestaan pyrkii tuottamaan toiminnalla voittoa. Miksi pelastuslaitoksen palvelu on sitten kalliimpaa yksityiseen verrattuna? Mm. siksi, että kuntasektorilla palkkakustannukset ovat suuremmat kuin yksityissektorilla työehtosopimusten erilaisuudesta johtuen. Käsityksesi pelastuslaitosten rahansaantikulttuurista on väärä ja lisäksi epäilen tuota 100 litran polttoainesäiliön kriteeriä ambulanssihankinnassa. Onko antaa faktaa väitteiden tueksi vai onko nämä yksityissektorin kyytimiesten tietotoimiston "varmoja" puheita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pelkillä palkkakuluilla selitetä pelastuslaitosten tuottaman palvelun korkeaa hintaa, on se niin selkeä ero. Kyllä DF oikeasta asiasta puhuu. Ja nimenomaan pelastuslaitokset NEUVOTTELEVAT, eli käytännössä sanelevat palvelun hinnan ja kunnat maksavat. Kilpailuttaisivat tasapuolisesti kaiken toiminnan ja olisivat samalla viivalla muiden toimijoiden kanssa. Mutta sehän on selviö, että pelalla ei olisi ainuttakaan saku-paikkaa tuolloin, eli ainut mahdollisuus pelalla on saada sairaankuljetus suoralla hankinnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on mennyt deeäffällä ja hieman muillakin puurot ja vellit sekaisin ja lisäksi lingottuna 1600xmin..
Shp joka on järjestämisvastuussa, tietää kyllä tietoinen eurolleen pelan ja muidenkin hinnan nyt kilpailutuksen jälkeen. Ja se on ilman niitä tuotto-odotuksia huomattavasti edullisempi yksityisiin verrattuna Pelalla kuin tuottofirmoilla niillä valmiuksilla. Päättäjät tietävät jo sen, eivät ne ilman sitä tietoa tätä tekisivät ja neuvottelisivat sopimuksista. Onko veronmaksajilla todellakin niin paljon ylimääräisiä euroja, että he tahtovat rahansa valuvan kasvottomien taskuun. Luulisi alueemme kustannusten kiinnostavan sinuakin veronmaksaja..vai oletko siinä saajien joukossa, kun paahdat..
Maksakoon se vain sen verran, kun sen on maksettava ! Siihen tyydyn...en anna osinkoja!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuleppa äippä, miten selität sitten sen, että pela ei koskaan oo pärjänny (eikä tuu pärjäämään) kilpailutuksissa? Niin, sen HINNAN vuoksi. Tässä ei mitään suurta matematiikkaa tarvi osatakseen sen laskea ja päätellä. ,D Miten kävi aikanaan Haukiputaalla...entä Kuusamossa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katoppa mm. Raahen aiempi kilpailutus. Ja silloin pelan täytyi laskea voittoakin osalleen! Kaikki alueemme edulliset yksityiset hävisivät hinnassa katastrofaalisesti. No, ekaksi tulluthan teki konkan jo lähtölaukausella..Nyt muuttuneen lainsäädännön myötähän pela ei voi osallistua vapaaseen kilpailuun. Opiskelhaahan poijjaat..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (102)

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietoja lennon MH17 alasampumisen tutkinnasta

Hesari: "Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan." Venäjän uskottavuus on mennyt, eikä Juttutuvassa kirjoitt... Lue lisää...
Hesarin pääkirjoitus

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

28.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image