Pohjois-Suomi

Digiaika tikittää jo porotokassa

Poromies Viljo Hurun pihamännyssä Ivalon Alajoella roikkuu poron GPS-panta, jonka paikka näkyy sekä helikopterissa että tietokoneen näytöllä.
Pohjois-Suomi 22.1.2010 0:00
Helena Sahavirta
Poron paikantamiseen ei enää riitä poronkello, sillä kaulapannan GPS-paikannin kertoo poron kulkureitin kymmenien kilometrien päähän.

Digi Biellu (Poronkello) -hankkeen satakunta pantaa ovat kokeilukäytössä eri puolilla poronhoitoaluetta.

Kaulapannassa oleva GPS-laite ja avaruudessa kiitävä satelliitti paikantavat poron ja pannassa oleva SIM-kortti lähettää poron sijainnin 16 tunnin välein nettipalvelimelle.

Poromies voi tarkistaa poron sijainnin tietokoneeltaan.

"Poromies voi myös lähettää kännykkäviestin pannan kännykkänumeroon, jolloin poron sijainti näkyy kännykän karttapohjalta", kertoo projektikoordinaattori Martti Kemppainen, joka on ollut kehittämässä pantoja Digi Biellussa alusta lähtien.

"Tavoitteena on ollut toimiva järjestelmä, joka on poromiehen itsensä hallittavissa", hän tähdentää. Porojen kokoamisen aikana poron sijaintitiedot voidaan pyytää 15 minuutin välein ja tarvittaessa kännykkä näyttää poron etäisyyden ja ajosuunnan sen luo.

Hankkeen aikana on testattu muun muassa erilaisia pantamateriaaleja, sillä panta joutuu käytössä koville. Kokeilujen kautta päädyttiin myös GPS-järjestelmään, joka löytää porot jopa laaksoista. Tekstiviestiin perustuva menetelmä taas toimii puhelinta heikommissa kentissä.

"Todella kova juttu oli virrankestävyys. Nykyisessä pannassa on erikoisparisto, jonka poromies voi itse vaihtaa kerran vuodessa, erotuksissa tai vasanmerkityksissä."Useita hyötyjä


Pantojen hyöty eroaa eri paliskunnissa: Tunturi-Lapissa on esimerkiksi tärkeää pitää porot koossa, Etelä-Lapissa poissa pelloilta ja teiltä, Itä-Lapissa taas saada hälytys, jos pedot uhkaavat tokkaa.

"Panta vähentää moottorikelkkojen ja mönkijöiden käyttöä ja helikopterin tarvetta ettotöissä (porojen syyshaku). Paras hyöty syntyy, jos 10 prosenttia tokan valtavaatimista saa pannan", Kemppainen laskee.

Hän näkee pannan hyödyntämisessä monia mahdollisuuksia. Esimerkiksi nettikartalle voidaan piirtää virtuaalinen poroaita, joka antaa poromiehelle hälytyksen aina, kun pantaporo tulee lähelle.

Näin voidaan merkitä pellot tai joet, joille tokka ei saa mennä. Internetpalvelimelle voidaan merkitä myös tiet, jolloin palvelin antaa hälytyksen porovaarasta suoraan autojen navigaattoreihin.

Porojen kokoamisen lisäksi panta auttaa löytämään maastosta nopeasti niin kilpa- kuin matkailuporotkin, silloin kun niitä tarvitaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

mikä se semmoinen autonavigattori on, johon panta saa lähetettyä tiedon reaali ajassa. Lisäksi lähetysväli niin pitkä, että poro meni jo aikaa tien yli, ennen kuin laitteet sen huomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iiläiset kuntapäätäjät porovahdeiksi,niin ei tarvii turhaa käräjöidä ja onpahan ajan kuluksi jotain tekemistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

luulevat olevan niin hyväkkäitä et jos meidän poroja koirat haukkuu ni koiran voi ampua samontein...toiv.se poromies joka käski ampua jämptin mikä oli muka raadellut poroa ni joutuis niin koviin korvauksiin et pysty korvaamaan...juttu oli eilisessä iltasanomissa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poronhoitoa sivusta seuranneena olen ihmetellytkin, miksei lähettimiä ole alettu käyttämään. Kun siinnäkin työssä väki koko ajan vähenee, säästyy lyhyen talvipäivän tunteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poromiehillekin pitäis laittaa vastaava panta kaulaan, niin tietäis ettei mene samoille seuduille koiran kanssa kulkemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiratutka ollu käytös jo pitkään.. Mite lie porolla ku pitäs latata patteri pantaan..:) Ja sitte sen saa ampua ku tulee meijän pihalle ja ei hakijaa kuulu. Nii ne ampuva koirat ja sudet ja syrjäämyöten kaikki itekki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhoi, taidatte olla todellisia "elämäntapavalittajia", joka ikisessä jutussa on aina jotku mollaamassa ja niin pätemässä. Kyllä suomessa on AIVAN liian vähän luonnonkatastrofeja, terrori-iskuja ym, ku täytyy joka hel....n asiasta se itkuvirsi vääntää. Nauttikaa elämästä älkääkä aina kylväkö sitä kateutta ja katkeruuttanne muihin ihmisiin. Aina löytyy asioita mitkä ei omaan elämänkatsomukseen sovi, mutta voisi edes yrittää elää niiden asioden kanssa. Monella menee PALJON huonommin asiat kuin meillä, miettikää sitä ihmiset!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisiko tietoa paljonko tuommoinen "hanke" on vienyt taas veronmaksajien rahoja. Jos poromies saa gps:llä tiedon, että poro on tiellä, niin ei varmasti käy ajamassa pois . Täysin naurettava väite. Täysin turhanpäiväinen "elinkeino" ainakin täällä Etelä-Lapissa. " Itä-Lapissa taas saada hälytys, jos pedot uhkaavat tokkaa." Mitä haittaa siitä on, jos toinen villieläin uhkaa toista villieläintä. Normaali asia, kuuluu luontoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Panta poroa ei saa ampua ,koskee sama kuin panta hirveenkin.Sitäkö tämä pannotus tarkoittaa??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun pistettäs porot tarhoihin niin ku muutki kotieläimet niin ei tarvittas kallista tekniikkaa ja tukiaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin saatas semmosta tekniikkaa ettei jokaista vastaan tulevaa koiraa tarvi ampua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaan tuonkin valtio maksaa ja jos katoaa, niin valtio maksaa ja jos sattuu menemään rikki, niin kyllä kai valtio korvaa. Jos susi syö gps poron, niin valtion täytyy ostaa mulle helikopteri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei siihen mitään pantaa tarvita, että tietää missä porot on. Pelkkä puhelin riittää. Poromiehen ei tarvitse kuin soittaa lähimmälle porottomalle, niin hän voi kyllä kertoa, että kenen kasvimaata porot kulloinkin ovat kaivamassa. Valitettavasti tuollaiset pannat paljastavat porojen olinpaikan, ja porottomien poronlihan syönti saattaa merkittävästi vaikeutua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teurastaisivat kaikki porot niin eivät olisi ihmisten haittona tai sitten aidatkaa ne niinkuin muutkin tuotantoeläimet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko säädettävä porojen määrän seurantaa koskeva laki. Näin tiedettäisiin heti, paljonko niitä elikoita onkaan sillä paliskunnalla ? Kaikki tuki pois heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkevät poromiehet kun porot on ihmisten mansikka ja kasvimailla ,niin tietää tulla hakee pois omille laidunmaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan eteläosassa.

Sadevaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjois-Savon, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

262 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pride

Marssia voi heterokin ei siinä tarvitse olla homoseksuaali. Kuten "sifferi" sanoi "marssi on ihmisoikeustapahtuma." Lue lisää...
olio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image