Pohjois-Suomi

Mainos

Applen perustajan sukujuuret Sievissä

Markkulan tilan pihapiirissä on kaksi aittaa, joita Mike Markkulan – kuuluisan amerikanserkun – isoisoisä on ollut rakentamassa. Aitan kätköistä löytyi Soile Markkulan vanha istuin nuorimpiin kuuluvan Markkulan suvun jäsenen, kaksivuotiaan Okko Ajomaan istuttavaksi. Okon isä Harri Ajomaa on Toivo Markkulan (oik.) sisaren poika.
Pohjois-Suomi 4.7.2007 0:00
Liisa Lehto-Peippo
Moneen suomalaiseen kotiin odotetaan kesän aikana vierailulle Amerikan sukulaisia. Harvat ovat kuitenkaan saaneet visiitille Amerikan rikkaimpiin kuuluvia serkkujaan. Sievin Markkulassa tämä oli koettiin noin 21 vuotta sitten, kun miljonääri Mike Markkula tuli sukujuurilleen.

Tuolloin 500 rikkaimman amerikkalaisen joukkoon kuuluneen Mike Markkulan vierailu Sievissä oli mediatapaus. Hän laskeutui seurueineen Kruunupyyn lentokentälle omalla kolmimoottorisella suihkukoneellaan.

Mike Markkulan isoisoisä Isak Ferdinand Markkula syntyi Markkulassa. Hänen tiensä vei Käkisalmelle ja Viipuriin, josta hän vaimonsa kanssa lähti Amerikkaan vuonna 1865.

Kalevassa 31.8.1986 julkaistun jutun mukaan miehellä oli Sievissä kiirettä kuin ministerillä. Vierailu oli nopea. Kone laskeutui Kruunupyynkentälle kello 16 ja nousi taas paluumatkalle kello 21.30.

Hän kävi tutustumassa vanhan Markkulan kantatalon sijaintipaikkaan ja kätteli isänsä pikkuserkun, edesmenneen Hannes Markkulan tämän perheen tilan pihamaalla. Hannes Markkulan poika Toivo Markkula, joka oli tuolloin nelikymppinen, oli navettahommissa, mutta Mike haetutti hänetkin paikalle.

Silloin Toivo Markkula sai kuulla Miken hankkineen pikkuisen, 12 eekkerin eli 4,9 hehtaarin tilan Amerikasta. Tilalla tehtiin kaikki mahdollinen vanhan ajan tyyliin käsin.Kaikki vanha kiinnosti miljonääriserkkua


Soile, 48, ja Toivo Markkula, 60, tietävät Miken olevan kiinnostunut kaikesta vanhasta. Hänen kallisarvoisin perintönsä ovat vanhat työkalut, jotka hän on saanut isänsä kautta isoisältään. Osa niistä on lähtöisin Suomesta.

Sievin-vierailun isäntinä olivat silloiset kunnanjohtaja Risto Haikola, kirkkoherra Martti Takala ja rehtori Martti Härkönen.

Amerikanvieras kuljetettiin silloin vanhimman Markkulan suvun jäsenen, 86-vuotiaan Seliina Lundströmin punaiseen taloon. Siellä katseltiin valokuvia ja puheltiin elämästä Sievissä vuosikymmenien aikana. Vanhallakirkolla tutustuttiin tyypilliseen talonpoikaistaloon.

Kirkonkylässä Mike Markkula laski kukkalaitteet sankariristin juurelle ja Mannerheim-ristin ritarin paadelle. Myös kotiseutumuseossa vierailtiin.

Martti Takalan esittelemässä pyhäkössä Mike Markkula ihmetteli, kuinka pienen paikkakunnan kirkko on niin iso.Muitakin Markkuloita
on käynyt


Sen koommin Mike Markkula ei ole Sievissä käynyt, muita Markkula-nimisiä kylläkin.

Kymmenen vuotta sitten Soile ja Toivo Markkula saivat pitää vierainaan Mark Markkulaa ja tämän perhettä. Hän on kolmannen polven amerikkalainen, joka osasi puhua suomea, mutta ei kirjoittaa. Perhe tulee Sievin Markkulaan mahdollisesti joskus uudelleen. Näin oli Mark Markkula uhannut.

Viime kesänä Markkulassa kävi parikin porukkaa Amerikasta, Markin serkkuja.

"Ei meillä olisi mitään sitä vastaan, että Mike Markkula ampaisisi uudelleen meille kylään. Kahvit tarjoaisimme. Kaikki Markkulat ovat olleet tavallisia, mukavia ja välittömiä ihmisiä, niin varmasti Mikenkin perhe, johon emme ehtineet kunnolla tutustuakaan", Toivo Markkula tuumaa.

Sukulaisensa rikkaudesta hän ei osaa olla ylpeä. Se ei aiheuta hänessä juuri minkäänlaisia tunteita, koska yhteyksiä ei pidetä.

"Yhden kerran on tullut joulukortti, heti Sievin-vierailun jälkeen. Yhteydenpito on Miken varassa. Hän on kiireinen mies. Meillä ei ole yhteydenpitoon erityistä syytä. Hän luulee pian, että olisimme kerjäämässä tai jotakin vailla", Toivo Markkula arvelee.

Soile ja Toivo Markkula ovat olleet sen verran kiinnostuneita ulkomaisten vieraidensa kotimaasta, että ovat tehneet sinne matkankin. "Emme tavanneet yhtään Markkulaa. Olimme aivan eri suunnalla, Floridassa", Markkulat kertovat.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Linnanmaan prisman parkkialue, sakot!

Parkkialueella on omistaja. Se laatii säännöt omalle alueelleen. Mikä siinä hiertää? Lue lisää...
Hankaluuksia

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

20.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image